Only a Dyson works like a Dyson. Aki szokott tévét nézni gyakran találkozhat ezzel a reklámmal és mondattal. A Dyson porszívók és légtiszítók társaikhoz képest sokkal drágábbak, így már alapból is kíváncsi voltam, hogy milyenek a termékek, milyen a Dyson élmény? Végre kipróbálhattam a Dyson V11 Absolute Extra Pro porszívóval és össze tudtam hasonlítani a jelenlegi Philips PowerPro Aquámmal.

A modellek közti különbség

Háromszor meg kellett néznem, hogy jól írtam-e le a porszívó nevét, viszont a lényeg, hogy mindegyik V11 modellnek ugyanaz a porszívó része, a különbség köztük a kiegészítőkben rejlik, az Extra Pro közülük a csúcsmodell, ehhez konkrétan mindent megkapsz, amit mondjuk 299.990 Ft-os áron el is vár az ember.

Van minden: hosszabító cső, Torque Drive és Soft Roller tiszítófej, mini matractisztító fej, kombi szívóka, puha porkefe, keménysörtés kefe, résszívó fej és egy extra akku. Ami pedig szintén tartozék, csak erre a képre nem fért rá: szabadonálló dokkoló állomás, csőre pattintható fejtároló, (fali) dokkoló állomás és hálózati töltő.

Mivel a motor és minden elektronika a “pisztoly” részben van, így a cső végén lévő fejeket nagyon könnyű irányítani és a fejeket, kiegészítőket is rém egyszerű cserélni, mindegyiket ugyanazzal a piros gombbal lehet cserélni, bepattintod a másik fejet és mehetsz tovább. A tartály ürítése is okosan lett megoldva, alul van rajta egy kallantyú, ezt elfordítva és tolva kiugrik a tartály eleje és üríthető a por, de ha magát a tartályt is megtisztítanád, kimosnád, akkor egy másik karral ez teljesen kivehető. Arra érdemes ügyelni, hogy ürítésnél lefelé tartsd a porszívót, különben nem a kukában landol a szemét.

Erős motor, három üzemmód

A felénk néző részén van egy kör alakú kijelző, alatta pedig egy gomb. A gombbal a három üzemmód közül választhatunk (Eko, Auto/Közepes és Turbo), a kijelzőn pedig láthatjuk, hogy meddig tudjuk még használni, mielőtt lemerülne. Itt érdemes megemlíteni a DLS (Dynamic Load Sensing) technológiát: ha a Torque Drive fejet csatlakoztattuk, akkor elérhető az Auto üzemmód (egyébként Közepes) és ilyenkor érzékelve a por mennyiségét és a felületet, amit porszívózunk automatikusan szabályozza a szívóerőt, ezzel üzemidőt spórol.

Az említett Philips porszívómhoz képest a Dyson sokkalta erősebb, 200 AW a szívóereje, amivel tuti nem marad kosz, hajszál, por a padlón. A rizsszemeket is simán felszívja, amit a Philips sok esetben csak tol maga előtt. Ha Turbóban használod, akkor kb. 15 percig bírja szusszal, Közepes módban 45 perc, Ekóban pedig 70 perc az üzemidő. Minden túlzás nélkül!

Amit imádtam benne

A Dyson nagyon jól kitalálta ezt a porszívót, egyrészt sokkal halkabb, nincs az a kellemetlen, fülsüketítő sípoló hangja, mint a Philipsemnek (pedig azt is imádom, szó se róla), illetve tudják, hogy kell megdobogtatni a férfiszíveket.

Ha nagy a lakás és nem lenne elég az egy teli akku, akkor egy gombnyomással cserélheted az akkumulátort és pontosan úgy kell beraknod, mintha fegyvert táraznál, a működtetése pedig ravasszal történik, szóval tényleg olyan, mintha puska lenne. Emellett ahogy mondtam könnyű vele bánni, az anyagminőség is remek és a szívóteljesítmény, valamint az üzemidő is kiváló.

Amit nem szerettem

Noha a Dyson V11 Absolute Extra Pro egy baromi jó porszívó, rendkívül prémium és ennek megfelelő az árazás is, de azért voltak kisebb kellemetlenségek. A súlyelosztása miatt sajnos nem áll meg a “lábán”, ha mondjuk találtál valamit a földön, nem tudod csak szimplán felállítani. Vagy fogod vagy nekitámasztod a falnak, ideális esetben a sarokba, a tisztítófej gömbcsuklója miatt sokszor egyenes falnál is eldől.

A másik megszokás kérdése és az imént előnyként említettem: a ravasz. Ezt ugyanis folyamatosan nyomva kell tartani, ami első pár alkalommal kellemetlen volt, azért elfáradt benne az ujjam, főleg nagytakarításnál, de idővel hozzá lehet szokni, illetve így megkerülhető az üresjárat, nem megy feleslegesen a gép.

Konklúzió

Összességében nekem nagyon tetszett ez a porszívó, nagyon könnyű vele dolgozni, tényleg felszív mindent, lenyűgöző mérnöki teljesítmény van mögötte és aki ezt választja (de ez úgy általánosságban a legtöbb Dyson porszívóra szerintem emlomndható), az nem fog benne csalódni.

Hogy megéri-e a 299.990 Ft-os árát ez a csomag (van olcsóbban is, kevesebb kiegészítővel), azt döntse el mindenki magának, nyilván van, akinek megéri és van, aki soha nem venne ennyiért porszívót. Én sem költenék rá ennyit, pedig most, hogy kb. 2-3 hétig használtam, tudom, hogy megbízható társ lenne a takarításban. Összehasonlítva a Philipsemmel halkabb, könnyebb irányítani, cserélhető az akku, sokkal több az opcionális kiegészítő, jobb az üzemidő és a szívóerő is, de ezért is kerül többe.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.