Hirdetés

Pikachu és Tim visszatérnek egy újabb kaland keretein belül, hogy felfedjék a szövevényes rejtélyt, ami Ryme City kedélyeit borzolja a Detective Pikachu Returns-ben.

A Pokémon mára egy megkerülhetetlen brand lett, ezzel kár is lenne vitatkozni. Azonban az elmúlt néhány fősodorbeli játéknál már erősen érződött az aktuális Nintendo hardver elavultsága és a megszokott formula elfáradása. Noha voltak törekvések a reformra, azért nem sikerült túl acélosra a próbálkozás, így sokan örülhettek, hiszen itt volt már a kanyarban a 3DS exkluzív, majd később a mozikban is hódító Detective Pikachu folytatása, a Detective Pikachu Returns. Na de vajon mekkora előrelépés történt az első részhez képest és van-e egyáltalán létjogosultsága ennek a mellékszálnak a Pokémon univerzumban? Hogy gyorsan összefoglaljam, számottevő előrelépésre, azért nem kell számítani, inkább hozták az elvártat, viszont a léte teljesen valid, főleg, ha azt nézzük, hogy egy értelmes tematikájú és akár még oktatónak nevezhető programot is kaphatunk a pénzünkért.

Főhőseink az előző részben megoldott R incidenst felölelő rejtély során városzinte elismert nyomozóvá váltak. A Detective Pikachu Returns-ben két évvel járunk a korábbi események után,  éppen egy kitüntetést vennénk át a polgármestertől, amikor újra felüti a fejét egy megvadultnak tűnő pokémon. A kis közjáték után pedig máris fejest ugrunk egy lopási ügybe, aminek feltárása közben gyorsan feljsejlik egy háttérbeli szál (nem, nem a Feri féle…), ami komolyabb összeesküvést enged sejtetni. Persze a konspiráció felgöngyölítése és Tim továbbra is eltűnt apjának felkutatása is a mi feladatunk lesz. 

Ezen feladatok során pedig Timet és Pikachut irányítva fogunk végigbumlizni a kb. 12 órás történet során. Ryme városában utópisztikus egyetértésben élnek egymás mellett a pokémonok és emberek, így garantáltan találkozhatunk ismerős és kedvelt arcokkal miközben nyomozni fogunk és külön öröm, hogy bizonyos helyzetekben még a környező pokémonok segítségét is igénybe vehetjük. Na nem csak verbálisan – mert ugye Tim képes megérteni Pikachut, akinek segítségével tudunk a többi pokémonnal is beszélni – a Detective Pikachu Returns bizonyos helyzeteiben viszont át is vehetjük felettük az irányítást. Ezt értsétek úgy, hogy használhatjuk képességeiket, így lesz lehetőség velük szaglászni vagy éppen az útban lévő tereptárgyakat lebontani. Ez szerintem egy remek ötlet, biztos vagyok benne, hogy sokan szerették volna ezeket a dolgokat közvetve is kipróbálni.

A Detective Pikachu Returns egy kalandjáték, aminek szerintem legnagyobb erénye, hogy olyan játékosokat tud behúzni, akiket más hasonló címek nem. És azt gondolom, hogy amit a legtöbb médiumban negatívumként tálaltak, pont, hogy pozitívum kellene, hogy legyen, mert Tim és Pikachu kalandja nem felnőtteknek szól, a célközönség egyértelműen az egészen fiatal korosztály, ezért ilyen egyszerű és szájbarágós a játékmenet, ezért ilyen magától értetődő a történet és az összefüggések. Személy szerint tuti, hogy neki fogok esni majd a lányaimmal is a nagy megoldásnak, mert ideális kapudrog lehet a komolyabb kalandjátékok és a logikus gondolkodás irányába.

Technikailag a Detective Pikachu Returns teljesen rendben van, szerencsére kipofozták az elmúlt néhány Pokémon epizód problémáit, így nincsenek recés szélű karakterek, képfrissítési problémák, de persze a világ is sokkal lineárisabb, ergo ez talán elvárható is volt. Bár engem nagyon taszít ez a plasztikus művészeti stílus, működésében nincs hiba és egészen ízlésesen néz ki az összkép, emellett remekül fut dokkolt és handheld módban egyaránt. Azt azért megemlítem, hogy túl nagy előrelépés azért nem történt a 3DS-re megjelent részhez képest, talán erre fordíthattak volna nagyobb figyelmet. Zene és hangok terén szintén nincs gond, minden működik, ahogy kell, de hosszú távon a falat kapartam a monotonitástól, nyílván nem én vagyok a célközönség és akinél kell, ott működik is annak rendje és módja szerint.

Összességében tehát azt mondom a Detective Pikachu Returns egy teljesen jó játék, ideális folytatása a 3DS-re megjelent, első epizódnak. Nagy megfejtést nem kell várni, de hozza a Switch-en megszokott és elvárt minőséget. A kiemelkedéshez viszont kellett volna egy merészebbet változtatni az előző részhez képest, mind játékmechanikában, mind technikai fronton, mert így gyorsan feledésbe fog merülni, gyerkőccel viszont remek bevezető lehet a komolyabb kalandjátékok világába.

Értékelés: 7/10
Fejlesztő: Creatures
Kiadó: Nintendo
Platform: Nintendo Switch

Hirdetés
Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, emellett igyekszem a munkahelyemen is megállni a helyem, de altatás után előveszem a kontrollerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam. Klasszikus geek vagyok, tehát jöhet minden, legyen az videójáték, film, sorozat, könyv vagy képregény. A főbb műfajok, amiket előszeretettel fogyasztok: sci-fi, horror, anime, jrpg és autós cuccok.