A mai okostelefonoknál a legnagyobb húzónév az AI, vagyis a mesterséges intelligencia, még akkor is megpróbálnak eladni egy funkciót AI-ként, amikor alapvetően nincs is köze hozzá.

Hardveres szinten az Apple és a Huawei jár élen az AI-t tekintve, hisz az Apple A12 Bionic processzorban egy 8 magos neurális feldolgozóegység található, a Huawei Kirin 980-ban pedig a Kirin 970-ben debütált egységet duplázták meg, tehát mindkét chip számítási sebessége igen lenyűgöző.

A Samsung is szeretne nyitni az AI világ felé, a Galaxy S10-ben debütáló Exynos 9820-as rendszerchipben már dedikált NPU lehet, de nem csak a Samsung, hanem a Qualcomm is dolgozik ezen, az érkező Snapdragon 8150-es chipben már szintén lehet dedikált neurális egység.

A fenti táblázatban láthatjátok az Apple és a Huawei idei és tavalyi rendszerchipjeinek adatait, látható, hogy az AI processzor igen nagy szerepet játszik számítási sebességben.

A mesterséges intelligenciában rengeteg potenciál van és nyilván ezek még csak az első szárnycsapások, de egyértelmű, hogy a Samsung és a Qualcomm is ezt az irányt fogja a jövőben felvenni.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.