Betiltaná az EU a termékekkel kapcsolatos félrevezető ígéreteket, az Európai Parlament új jogszabály tervezetének célja a jobb termékcímkék használatára irányul, szabályozná a félrevezető információkat, a környezetvédelmi állításokat, ígéreteket és a korlátozott javíthatóságot is.

Az irányelv azokat a megalapozatlan környezetvédelmi állításokat célozza, melyek például klíma-semlegesnek vagy környezetbarátnak titulálnak egy terméket vagy a csomagolását anélkül, hogy ezt részletes bizonyítékokkal támasztanák alá.Betiltaná az EU a termékekkel kapcsolatos félrevezető ígéreteket - EU zászlók

A tervezet egyértelmű megjelöléseket várna a gyártóktól a javítás költségeit és az esetlegesen korlátozott javíthatóságot illetően.

„Az iparnak többé nem lesz jövedelmező, hogy olyan termékeket gyártson, amik a garanciális időszak lejártával tönkremennek. A fogyasztókat el kell látni tiszta, egyértelmű információkkal a termékek javíthatóságának költségeit illetően. A termékmegjelöléseknek köszönhetően a fogyasztók tisztában lesznek azzal, hogy melyik termékek rendelkezhetnek hosszabb élettartammal, így azon termékek gyártói számíthatnak nagyobb nyereségre, akik hosszabb élettartamú dolgokat gyártanak. A hamis környezetvédelmi ígéretek dzsungele véget ér, ugyanis csak az alátámasztott ökológiai állítások lesznek megengedettek”mondta Biljana Borzan, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoportjának alelnöke.

Az új irányelv célja, hogy a fogyasztók tájékozottabbak legyek vásárlásaikkor, továbbá, hogy a cégeket ellenőrizhető módon, valóban fenntartható termékek előállítására sarkallja.

Az Európai Parlament betiltaná a félrevezető, fogyasztóellenes gyakorlatokat, mint a tervezett elavulás vagy az eszköz élettartamát korlátozó megoldásokat, valamint az olyan fogyasztókat becsapó állításokat, mint amiket a gyártók például az akkumulátor életciklusával kapcsolatban tehetnek.

A megjelent sajtóközlemény egy másik törvényt is említ, ami a harmadik felektől származó kiegészítőkkel, például töltőkkel vagy alkatrészekkel kapcsolatosan hoz szabályozást, melynek célja, hogy az eszközök ezekkel is a funkcionalitásuk csökkenése nélkül együttműködjenek. Az irányelvet már elfogadták, így hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Parlament és az uniós tagországok között.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.