Az ASUS Magyarországnak köszönhetően az országban elsőként tesztelhettük a vállalat Computexen leleplezett erőgépét, az új ASUS ZenBook Prót (UX580).

A ZenBook Pro doboza elegáns, de mégis egyszerű. A fedelet felemelve egyből a laptop tárul elénk, tartozékként pedig kapunk egy 150W-os töltőt és egy USB – Ethernet adaptert, ugyanis portokat tekintve egyedül ez maradt le a laptopról.

Jellegzetes ZenBook dizájn

A ZenBook Pro 15 UX580 több szempontból is különleges laptop. Az ASUS egyértelműen az Apple MacBook ellen szeretné vonultatni a gépet és a ScreenPad az ASUS válasza lenne a Touch Barra. És sok szempontból egyébként előnyösebb is, de erről kicsit később.
Dizájnt tekintve az új gép is örökölte a tipikus ZenBook dizájnt, a minőségi fém ház adott, a fedlap szolid, körkörösen szálcsiszolt mintázatot kapott, de a felülete mégis sima.
Annak ellenére, hogy igazi erőgépről van szó, az ASUS-nál igyekeztek megtartani az eleganciát és a kecsességet. A 15,6 hüvelykes laptop 1,88 kg-ot nyom és legmagasabb pontján 18,9 mm vastag.
Alacsony profilú, LED háttérvilágításos billentyűzetet kapunk, ami magyar kiosztású, azonban az Enter nem L alakú, hanem lapos, így néha sikerült Ű-t ütni Enter helyett, de ez megszokható. A billentyűzet reszponzív, jól használható és halk, a háttérvilágítás erőssége pedig három fokozatban állítható.
Portok tekintetében sokkal előnyösebb ez a gép a MacBook Prónál, ugyanis itt szinte minden van, amire vágyhatnánk és nem kell hülye adaptereket használni. A jobb oldalon van két db USB-A, egy kombojack és egy microSD interfészünk.
Aki egyébként videóvágásra használná a gépet, számukra előnyösebb lett volna egy normál méretű SD olvasó, így például nekem is, de ha microSD-re rögzítesz adapterrel, akkor neked nem lesz ezzel problémád.
A bal oldalon van az áramforrás csatlakozója, egy HDMI port és két Thunderbolt 3 támogatottságú USB Type-C csatlakozónk. Utóbbiakra akár két darab 4K-s monitort is csatlakoztathatunk, illetve Power Delivery szabványt is támogatnak.
A billentyűzet alatt látható, hogy van ujjlenyomat-olvasónk is a gyorsabb belépés érdekében, illetve az is, hogy harman/kardon hangszórók vannak a gépben. A két hangsugárzó a gép alján található, talán előnyösebb lett volna mondjuk a billentyűzet fölé tenni őket, de mivel a gép alja a széleken nem simul rá az asztalra, így a felület nem tompítja a hangzást, ami egyébként eszelősen jó.
Ha zenét szeretnél hallgatni, akkor szinte bluetooth hangszóróra sincs szükséged, kiváló a max hangerő és igen erőteljesen bömbölteti a zenét (Egy erősebb hangszórót persze nem helyettesíthet, csak szerettem volna érzékeltetni, hogy mennyire jó a hangzás).

TouchPad újragondolva. ScreenPad!

A ZenBook Pro multitouch-os tapipadja egy az egyben egy 5,5 hüvelykes, FHD felbontású IPS kijelző. A ScreenPad egy opcionális funkció, ha nem szeretnéd használni, kikapcsolhatod és akkor csak egy egyszerű érintőfelületet kapsz.
A ScreenPadhez két mód tartozik: a nevéből adódó ScreenPad és az Extension Screen mód.
ScreenPad módnál fentről előhívhatjuk az eszköztárat, aminek elemeit testre tudjuk szabni. Jelen esetben van zenelejátszó, naptár, számológép, numerikus pad és Spotify is. A beállításokon belül állítható a fényerő, ki/be kapcsolhatjuk a háttérképet, illetve extra appokat is telepíthetünk. Van egy külön Launcher, ahonnan különböző programokat indíthatunk el és ha az adott program támogatja a ScreenPadet, akkor nagy segítségünkre lehet, például Excelnél gyorsan váltogathatjuk a betűtípust vagy a stílust vagy menthetjük el a munkafüzetet.
A ScreenPad felületei
Extension Screen módban a ScreenPad egy csatlakoztatott plusz kijelzőként működik, ilyenkor bármilyen ablakot lehúzhatunk rá. Ha szeretnénk videóklippet nézni miközben intézzük a napi leveleket, a YouTube-os Chrome ablakot egyszerűen lehúzhatjuk a ScreenPadre.
Extension Screen mód
Nekem egy 2016-os MacBook Próm van Touch Barral. A kis OLED csíkot igazából csak hangerő, fényerőszabályzásra és képernyőkép készítésére használom, minden mást hamarabb elérek billentyűkombinációkkal, a ScreenPad ezzel ellentétben helyben van, így nem kell felnyúlni, ha bizonyos funkciókat el szeretnénk érni. Kényelmes és ötletes, szerintem sokkal hasznosabb és intuitívabb, mint a Touch Bar.

Gyönyörű kijelző

A 15,6 hüvelykes érintőkijelzőt (opcionális, régiótól is függ) oldalról mindössze 7,3 mm-es kávák határolják, de más szempontból is kiemelkedő.
A hozzánk érkezett modell felbontása 3840 x 2160 pixel, de hazánkban csak FullHD felbontással kapható. Minden szögből nagyszerűen látható a tartalom, nem torzul a kép, a maximális fényerő 400 nit és külön érdekesség, hogy Pantone plecsnit is kapott, ami azt jelenti, hogy a kijelző kiemelkedően színhelyes, így grafikai munkára több mint alkalmas.

Brutál hardver

A Windows 10 operációs rendszert futattó ZenBook Próban egy 6 magos Intel Core i9-8950HK processzor, 16 GB DDR4 2400MHz-es RAM, 512 GB NVMe SSD és egy 4 GB-os GTX 1050 Ti grafikus kártya található.
Többen is mondtátok, hogy lehetne legalább 1060 vagy erősebb kártya is benne, de gondoljatok arra, hogy ez nem gamer centrikus gép, itt a processzoron van a hangsúly.
Az igazi kihívás a hűtés megoldása, főleg egy ilyen vékony készülékházban. A lehetőségeket kimaxolták, két ventilátor van a gépben, amelyeket három hőelvezető cső köt össze. Ölben használva is volt példa rá, hogy felmelegedett.

Játék tesztek

PUBG (4K, Medium)58-60 FPS (Ultrán ~40 FPS)
Rocket League (4K, max. részletesség)60 FPS (limit miatt)
CoD Infinite Warfare (4K, min. részletesség)max. 30 FPS (Maximumon 16-18 FPS)
Nem gamer gép, de pár játékot kipróbáltam. A fenti táblázatban láthatjátok, hogy az egyes játékok milyen képkockaszámmal futottak. A játékok után a billentyűzetnél még hűs volt a gép, de fölötte már szabályosan forró volt. Nézzünk a renderelési képességeket összehasonlítva a MacBook Prómmal (2016, 13″ Touch Bar modell).
Előkészítettem ugyanazt a projektet Adobe Premiere Próban a ZenBook és a MacBook Prón is és elindítottam a renderelést.
MacBook Pro (Premiere)10 perc 23 másodperc
ZenBook Pro (Premiere)4 perc 15 másodperc
MacBook Pro (Final Cut Pro)2 perc 35 másodperc
A fenti táblázatban jól látható a különbség, itt megmutatkozik a ZenBook Pro jóval erősebb hardvere. Azonban hogy lássátok, mennyi minden múlik a szoftveres optimalizáláson, ugyanezt a projektet kirendereltem Final Cut Próban is. Nagy kár, hogy Windowsra nincs ez a vágóprogram, elképesztő, hogy mit művelne a ZenBook Pro hardverével.

Korrekt üzemidő

A ZenBook Pro akkumulátora egy 8 cellás, 71 Wh-s lítium-polimer egység. Az üzemidő nagyon változó, függ attól is, hogy épp csak böngészünk, filmet nézünk, videót vágunk vagy netán használjuk-e a ScreenPadet.
Általános használattal, böngészve, Office-szal kb 4-5 órát bír bekapcsolt ScreenPaddel és kb félig felhúzott fényerővel, ami a 4K-s kijelzővel egyáltalán nem rossz. A töltési idő is elég jó, 50 perc alatt 60%-ot lehet bele pumpálni.

Verdikt

Az ASUS ZenBook Pro 15 UX580 egy igazi erőgép, a színhelyes kijelzővel és az erős hardverrel tökéletes fegyver videóvágásra vagy képszerkesztésre, de ha nem szeretnél külön gamer PC-t venni, akkor a népszerűbb címeket is jól viszi.
A ScreenPad valóban hasznos újítás, szerintem sokkal több funkcionalitása és értelme van mint egy TouchBarnak.
Hazánkban két modell kapható egyelőre és ez az UX580GE, ami megkapta az i9-8950HK processzort, a 16 GB RAM-ot és a GTX 1050 Ti videókártyát, azonban a kijelző csak FullHD, a két modell közötti különbség az SSD-ben keresendő, van 512 GB-os (669.890 Ft) és 1 TB-os (789.990 Ft) változat. 
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.