Az okostelefonok elterjedésével egyre inkább a (minél nagyobb) kijelző volt a gyártók fókuszában, miközben szépen elfeledkeztek a fizikai billentyűzetről. Márpedig sokak kedvencei voltak a QWERTY gombsorral ellátott készülékek, hiszen szövegbevitelre még mindig ez a leggyorsabb és legkényelmesebb megoldás. Az egykor remek billentyűzetes készülékeket készítő Motorola (most már csak Moto ugye) újra felhozta az ötletet, mégpedig egy verseny keretein belül.

A Lenovo és az amerikai Verizon Wireless által indított Transform the Smartphone Challenge lényege, hogy különböző fejlesztéseket várnak a résztvevő csapatoktól, melyekből egy zsűri végül 10 olyat választ ki, amelyet anyagi és technikai háttérrel finanszíroznak a megvalósításhoz. Az egyik ilyen a Livermorium által készített QWERTY moduláris egység a Moto Z okostelefonhoz.

Ennek segítségével egy teljes billentyűzetet kapunk, amely ráadásul egy 2100 mAh-s beépített akkumulátorral is kiegészíti a telefon saját egységét. A billentyűzetből most elkészült a prototípus, a képeken pedig az látszik, hogy nem csupán kicsúsztatható, hanem 45 fokban felbillentett helyzetben is használható. A múlt hónapban indult startup jelenleg kicsivel több, mint 47 ezer dollárt gyűjtött össze, a célösszeg 100 ezer dollár.

Jelenleg is zajlik a billentyűzet továbbfejlesztése, az információk szerint sokkal kidolgozottabb külsőt és számos egyéb fejlesztést is végrehajtanak még rajta. Ha elnyeri a Lenovo és a Verizon tetszését, akkor az első megvásárolható példányok júliusban kerülhetnek a boltok polcaira.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSAndroidHeadlines
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)