Hirdetés

Kipróbáltuk az Alcatel tablet/netbook megoldását, a PLUS 10-et, amire az emberek leginkább jó árazása miatt kapják fel a fejüket.

Dizájn

Az Alcatel PLUS 10 egy tipikus 2in1 eszköz: egy tablet érintőkijelzővel, melyhez csatlakoztatni tudunk egy billentyűzetet. Miben jobb ez a megoldás, mint egy rendes táblagép és egy Bluetooth billentyűzet? Erre nemsoká rá is térek, előtte azonban nézzük meg, mit kell kívülről tudni az eszközről.

Nézzük első körben magát a táblagépet. Mivel egy olcsóbb kategóriát képvisel ez az eszköz, így a minőségi anyagokat mellőzték, az előlapot leszámítva műanyaggal dolgoztak az Alcatel-nél, ami egyébként nem meglepő, hisz az Idol szériát és a Shine Lite-ot leszámítva a termékek többségére ez jellemző. A hátlap fém hatású műanyag, rajta a márkajelzéssel és az Intel matricával, ugyanis Intel processzor működteti a gépet. Ugyanitt találunk egy 5 MP-es fix fókuszú kamerát, ami minőségét tekintve teljesen felesleges volt szerintünk, nem lehet vele jó képeket készíteni, de pl. suliban jegyzetek fotózására alkalmas lehet.

Az elején találjuk a 10.1″-es IPS LCD kijelzőt 1280 x 800 pixel felbontással, egy 2 MP-es előlapi kamerát, illetve ami tök szuper, az a sztereó hangszóró. Portokat tekintve a bal oldalon találunk egy microHDMI, egy microUSB, egy 3.5 mm audio portot és egy mikrofont, illetve a tetején egy fedelet, ami alá a microSD kártyát tudjuk tenni, ha esetleg bővíteni szeretnénk. A bekapcsoló, illetve hangerőszabályzó gombokat szintén a tetején találjuk, alul pedig a mágneses dokk csatlakozó van.

A billentyűzet teljes kiosztást kapott (leszámítva a numerikus padot), ugyanúgy elérhetők a funkcióbillentyűk, tudjuk szabályozni a fényerőt, a hangerőt, ki tudjuk kapcsolni a trackpadet, stb.


Ami különbség az Alcatel PLUS 10-nél a legtöbb hibrid eszközhöz képest, hogy itt nem lehet állítani a szöget, ha rákapcsoljuk a billentyűzetre és ebben az sem segít, hogy a kijelző betekintési szögei sem úttörőek, sokszor volt, hogy meg kellett emelnem, hogy lássak is valamit, de ez akkor fordult csak elő, amikor ölben használtam. A 10.1 inches képátló mellett az Alcatel-nek sikerült a billentyűzetre menedzselni egy trackpadet is, ami önmagában jó hír, viszont borzasztó pici, így nem éppen kényelmes a használata, de örüljünk hogy van, nem?

És akkor térjünk rá arra, hogy miért jobb ez a megoldás, mint egy tablet + billentyűzetes tok vagy Bluetooth billentyűzet kombó. Egyrészről azért, mert WiFi routerként is működik, ugyanis tudunk belerakni SIM kártyát, aminek az adatforgalmát meg tudjuk osztani a táblagéppel és minden más eszközzel, amivel megszeretnénk.

A megosztást egy gombnyomással ki tudjuk kapcsolni. Ugyanitt a jobb oldalon van egy microUSB port is, ami a töltésre szolgál, illetve a bal oldalon van rajta egy teljes értékű USB 2.0 port is különböző adattárolók csatlakoztatására, viszont SD/microSD kártya slot nincs. Ami még plusz, hogy külön akkumulátora van a billentyűzetnek, ami érthető, hisz ha leválasztjuk a tabletet, de szeretnénk továbbra is megosztani a mobilnetet, akkor erre szükség van, ha viszont együtt van a két eszköz, akkor a kapacitásokat összeadhatjuk a tablet 5.830 mAh és a billentyűzet 2.580 mAh akkuját.

A billentyűzetben meg is fordíthatjuk a tabletet, így kitámasztva is használhatjuk. Méreteit tekintve a gép 259.3 x 156.2 x 8.35 milliméter, tabletként kiválóan használható, teljes értékű, aktivált licenszű Windows 10-et futtat, annak minden előnyével. Ha rácsatlakoztatjuk a billentyűzetre, akkor rákérdez, hogy laptop módban szeretnénk-e használni, ha pedig levesszük, akkor átválthatunk tablet módba (opcionális). A megoldás mindenképp érdekes, viszont a dönthetőség hiánya és a kicsi trackpad nem minden esetben kényelmes.

Hardver

Térjünk át a vasra és a technikai információkra. Ahogy említettem, a kijelző 10.1 inches IPS LCD panel, ami 1280 x 800 pixeles felbontással bír, ezáltal a képarány 16:10, a pixelsűrűség pedig 149 ppi, ami nagyon kevés. Teljesen jól láthatók a pixelek, magának a kijelzőnek a betekintési szögeivel is vannak gondok, ölben használva nem mindig látható teljesen, főleg ha egy magas ember (mint én is) használja.

Az Alcatel PLUS 10 lelke egy Intel Atom x5 Z8350 processzor, mely 4 maggal rendelkezik, magonként pedig 1.92 GHz-re képes. Mivel egy olcsóbb eszközről van szó, ezért dedikált videókártyára ne is számítsunk, a grafikus teljesítményről egy integrált Intel HD 400 gondoskodik. A rendszermemória 2 GB (RAM), a belső háttértár pedig 32 GB (eMMC), viszont 64 GB-ig tehetünk bele microSD kártyát is. Ezzel a specifikációval önmagában nincs probléma, hisz ez egy jegyzetelésre, netezésre, Office használatra kitalált gép, ezeket jól kezeli, teljesen használható sebességgel operál. Miután felállt a rendszer, a szabadon felhasználható tárhely az elsődleges meghajtón 20.1 GB.

Az előlapi kamera Skype hívásokra alkalmas a maga 2 MP-es felbontásával, de természetesen nem mondható, hogy csúcs a minősége, hisz mégiscsak egy alacsony felbontású egységről van szó. A hátlapi kamera 5 MP-es, fix fókuszú, amit akár el is hagyhattak volna, hisz úgysem tablettel fogunk fotózni, főleg nem úgy, hogy nincs benne autófókusz, azonban jegyzetek fotózására, rögtönzött helyzetekben jól jöhet.

Összegezve egyáltalán nem rossz, amit ez a gép képvisel, a kijelzővel kapcsolatban van kivetni valóm és itt is inkább a betekintési szögekre gondolok, egyébként pedig normál irodai vagy főiskolai használatra teljesen alkalmas.

Adatkommunikáció

Külön részt szentelnék arra, hogy milyen kommunikációs lehetőségek vannak a gépben. Egyrészről a billentyűzetben található LTE modul Cat.4-es 150/50 Mbps sebességre képes és a kártya adatforgalmát WiFi-ként osztja meg, amire egyszerre akár 15 eszköz is csatlakozhat. A tabletben 802.11 b/g/n WiFi, illetve Bluetooth 4.0 található. Ha szeretnénk navigálni a táblagéppel, akkor megtehetjük, ugyanis van benne GPS és A-GPS is, microUSB-n keresztül tudjuk tölteni, illetve az USB 2.0 portnak köszönhetően pendriveot is tudunk rá csatlakoztatni.

Akkumulátor, összegzés

Ahogy említettem korábban, van külön akku a táblagépben és a billentyűzetben is. Az egyik fő oka utóbbinak, hogy lecsatlakoztatás esetén se szűnjön meg a WiFi megosztás, illetve így kb. 8 óra használat is elérhető.

Az Alcatel PLUS 10 akár 70.000 Ft-ért is elérhető és kifejezetten azoknak jó, akik egy Windows 10-es, magyarországi 2 éves garanciával bíró 2in1 gépet szeretnének kedvező áron a fentebb említett célokra. Az anyaghasználat, a kijelző és a kamerák nem túl minőségiek, viszont a rendszer jól elfut rajta, jó akkuidővel is bír és könnyen hordozható.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
10
Hardver
7
Funkcionalitás
8
Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
8
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
alcatel-plus-10-teszt-2in1-hibrid-eszkoz-windows-10-zelHasználható, életképes termék, kifejezetten jó lehet egyetemistáknak, utazóknak.