Hirdetés

2022. január 21-én a Qualcomm, a Thales és a Vodafone bemutatta az Integrated SIM (röviden iSIM) technológiát, mellyel felszabadítanák azt a kevés helyet is az internetre csatlakoztatható okoseszközökben, melyek jelenleg az eSIM technológia használatához szükségesek.

Az iSIM ugyanis a rendszerprocesszorba ágyazza be az eSIM összes funkcióját, ezzel nagyobb rendszerintegrációt, magasabb teljesítményt és nagyobb memóriakapacitást lehetővé téve. Lényegében kihagyják az eSIM működéséhez szükséges dedikált chipet, melynek feladatát az iSIM esetén a processzor maga veszi át. A új technológiát az okostelefonok mellett viselhető kütyükbe, számítógépekbe, táblagépekbe és mindenféle egyéb IoT eszközbe szánják a cégek. Az új technológia előnye a készülékben felszabaduló hely mellett az, hogy sokkal egyszerűbben intézhetők vele adminisztrációs feladatok, például számváltás vagy szolgáltatóváltás.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mikortól kerülne kereskedelmi forgalomba a technológia, az éles teszt során egy Snapdragon 888 lapkakészlettel szerelt Samsung Galaxy Z Flip 3 5G készülékkel demonstrálták a Vodafone hálózatán, hogy az összes SIM-szolgáltatás működik a rendszerchipre integrálva is. Az operátoroknak az új technológiához nagyon nem kell fejleszteni, amennyiben az eSIM-et már támogatják.

A francia Thales, mely eSIM és iSIM alapú szolgáltatásokat és kapcsolódó szoftvereket fejleszt, úgy számol, hogy három éven belül közel ötszázmillió kereskedelmi piacra szánt eszközben működhet majd a fizikai SIM és az eSIM helyett az új, integrált technológia.

Hirdetés
FELHASZNÁLT IRODALOMHWSW
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.