Hirdetés

Az új iOS 16, iPadOS 16 és watchOS 9 mellett a macOS Ventura újdonságairól is beszámolt az Apple a ma induló WWDC konferencián, fókuszban a produktivitás, az eszközök közötti együttműködés, a közös munka és a játékok!

A prezentálók mintha be lettek volna szteroidozva, olyan gyorsan görgették a slideokat, de jól összefoglalták az ősszel érkező macOS Ventura újdonságait.

Mail app

Ha a gyári levelező appot használod, a keresés az új rendszerben pontosabb és átfogóbb találatokkal fog szolgálni, illetve ami fontos újdonság, hogy egy éppen elküldött levelet vissza lehet még fordítani, ha esetleg kimaradt belőle valami vagy épp hiba maradt benne. A leveleket lehet későbbi időpontra ütemezni és emlékeztetőt is beállíthatsz, hogy ne felejts el reagálni egy emailre.

Jelkulcsok, Safari, Üzenetek

Az Apple mindig nagy hangsúlyt fektet a Safarira az új rendszereknél, természetesen most is kaptunk újdonságokat. Be lehet állítani megosztott lapcsoportokat, közvetlenül a böngészőből oszthatsz meg könyvjelzőket vagy lapokat, hogy ha például egy utazást vagy közös prezentációt terveztek barátokkal, kollégákkal, a forrásokat, utiterveket közösen láthatjátok, kezelhetitek a megosztott Safari lapokon.

Érkezett egy Jelkulcsok névre hallgató funkció is, ami egy végpontok közötti titkosított bejelentkezési módot takar, az Apple szerint biztonságosabb az adathalász támadásokkal és adatszivárgással szemben, mint bármelyik kétfaktoros hitelesítési megoldás.

Ahogy a levelezésnél, úgy az Üzeneteknél is vissza lehet fordítani egy-egy félresikerült textet, illetve elküldött iMessage-eket is lehet szerkeszteni, mintha kitennél egy posztot Facebookra és utólag szerkeszted.

Stage Manager

A Stage Manager egy új megközelítése a többablakos munkának. Bármelyik Mac gépen elérhető, automatikusan egy nézetbe rendezi az appokat és ablakokat, ezáltal könnyebb lesz az ezek közötti váltás. Stage Managerrel egyetlen kattintással válthatsz a nézetek között.

Átjárhatóságkamera

Egy nagyon király új funkciót is kapott a Ventura, ami tökéletesen demonstrálja az Apple eszközök közötti remek összhangot. Machez használhatjuk az iPhoneunk kameráját, gyakorlatilag webkamerát csinálhatsz a telefonból, csak nyilván más minőségben mint egy webkamera, ráadásul vezeték nélkül. A Stage Center (Rivaldafény) funkció itt is elérhető.

Gaming

A Mac noha erős, de főleg munkára és általános felhasználásra volt javallott…eddig. Az Apple egyre nagyobb hangsúlyt fektet a játékokra is, áttervezték a Game Center irányítópultot, a Metal 3 API MetalFX Upscaling technológiája pedig lehetővé teszi, hogy az összetettebb jelenetek is nagyobb FPS-sel jelenjenek meg. A prezentáció alatt szóba került a No Man Sky és a Resident Evil is, reméljük, hogy a jövőben egyre több játék fog megjelenni macOS alatt is.

Elérhetőség, kompatibilitás

A macOS Ventura fejlesztői bétája mától elérhető, a publikus tesztelői verzió júliusban lesz letölthető, a végleges pedig ősszel érkezik a kompatibilis Macekre, melyek listáját a lenti képen láthatod.

Hirdetés
Daghistani Péter
Több mint 10 éve foglalkozom újságírással tech témakörben. Ha nem írok, akkor hobbi szinten e-sport játékokkal játszok.