Hirdetés

Az Apple az iOS 16 és a macOS Ventura mellett az iPadOS 16-ot is leleplezte. A rendszerek közti együttműködés az új funkcióknál is tetten érhető, az iPadOS 16-ban is elérhető lesz az iCloud Shared Photo Library vagy a megújult Mail app, de vannak persze iPad specifikus újdonságok is.

Kollaboratív munka

A közös munka még egyszerűbb lesz iPadOS 16-tal, könnyen létrehozhatsz megosztott dokumentumokat, Safari füleket is megoszthatnak a résztvevők, azt is lehet látni, hogy éppen ki mit néz, illetve pl. a Pages appban élőben láthatjuk a változtatásokat, amiket mások eszközölnek a dokumentumokban.

Betekintést kaptunk egy új appba is, ami a Freeform nevet kapta. Ez gyakorlatilag egy board, ahova bármit be lehet illeszteni: szkeccs, képek, formák, videók, linkek, kézírás. Ez az app is a kollaboratív munkát helyezi középpontba.

A működése kicsit hasonlít a Prezire, csak persze Apple stílusban.

Appok

Az Apple még közelebb akarja hozni a termékkategóriákat: a Macet, az iPhone-t és az iPadet, az alkalmazásokat úgy fejlesztik a jövőben, hogy olyan funkciók is elérhetők leszenek a táblagépen, amiket Macen is használunk, ez egyelőre a Fájloknál fog megjelenni pl. átírható kiterjesztések formájában.

Ez nem azt jelenti, hogy Mac appok is működni fognak az iPaden, ami sajnálatos (én továbbra is várok egy Final Cutot iPadre), de az új funkciókkal közelebb kerültünk ehhez a célhoz.

Stage Manager

Az Apple macOS Venturánál bemutatott multitasking funkcióját az iPadnél is bevezeti, a Stage Managerrel sokkal egyszerűbb lesz több app egyidejű használata. A nem aktív appok szépen a háttérbe kerülnek, de továbbra is könnyen hozzáférhetők maradnak. Külső kijelzőre csatlakoztatva az iPadet az új rendszer alatt jobban ki lehet használni a rendelkezésre álló területet, mondhatnám azt is, hogy most már teljesen támogatottak a külső megjelenítők iPadnél is.

Elérhetőség

Az iPadOS 16 fejlesztői bétája mától elérhető, júliusban indul a publikus béta tesztelés, a végleges verzió pedig a kompatibilis iPadekre ősszel érkezik.


Kompatibilis iPadek

Az iPadOS 16 telepíthető lesz legalább 5. generációs iPad minire, legalább 5. generációs iPadre, legalább 3. generációs iPad Airre és minden iPad Pro modellre.

Hirdetés
Daghistani Péter
Több mint 10 éve foglalkozom újságírással tech témakörben. Ha nem írok, akkor hobbi szinten e-sport játékokkal játszok.