A felhőalapú számítástechnika több iparág működését is átalakíthatja a közeljövőben. Szeptember 27-én Budapesten vezető európai egyetemek, kutatóintézetek és IT cégek szakértői mutatták be a felhőalapú szolgáltatás jövőjét.
A Future of Cloud konferencián a légiközlekedési informatikát vették alapul az előadók. A jegyeket online értékesítik, valamint az utasfelvétel is otthonról történik.

„A légitársaságok számára változatlanul fontos, hogy lenyűgözzék az ügyfeleiket, miközben egyre kevesebb lehetőségük nyílik erre. A megoldást az jelenti, ha a big data elemzés segítségével teszik jobbá a szolgáltatásaikat. Az ehhez szükséges fejlesztésekhez szükséges a felhőalapú megoldások használata, miközben a légiközlekedési ipar biztonsági szabályai sokkal szigorúbbak az átlagnál” – hangsúlyozta Dirk Muthig, a Lufthansa Systems Hungária innovációért felelős vezetője.

A konferencia nagy részét az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014 és 2020 között meghatározó Horizon 2020 és FP7 Program témája tette ki. Az EU által közel 4,5 milliárd forinttal támogatott kollaboratív projektek a kutatást és az innovációt ötvözik.
Az Európai Tanács 2016 áprilisában négy különböző kategóriába sorolt kutatóprojektet indított, amelyek egymásra épülve és párhuzamosan vizsgálják a felhőalapú informatika biztonsági kérdéseit.

„A felhőszolgáltatók számára a legnagyobb kihívások között szerepel, hogy a különféle platformok éles indító interfészeinek rendkívüli különbözőségét áthidalják, valamint hogy a felhő alapú platformok rugalmas skálázhatóságát biztosítsák” – mondta Prof. Dr. Keith G. Jeffery, a PaaSage projekt tudományos koordinátora.

A PaaSage egy nyílt forráskódú integrált platform, amely egy kísérő módszertannal együtt úgy támogatja a felhő alkalmazások tervezését és kitelepítését, hogy lehetővé teszi a modell-alapú fejlesztést, konfigurálást, optimalizálást és a meglévő, valamint új alkalmazások kitelepítését, függetlenül a már működő mögöttes felhő infrastruktúrától.
Az alkalmazások és szolgáltatások automatizált kitelepítését a BEACON projekt támogatja különböző felhőkön és adatközpontokon keresztül.

„A projekt fő célja, hogy meghatározzon és megvalósítson egy olyan egységes felhő-hálózat keretrendszert, amely lehetővé teszi az egyesített felhő infrastruktúrák ellátását. Különös figyelmet fordítunk az inter-cloud hálózatokra és biztonsági problémák elhárítására, hogy támogassuk az alkalmazások automatizált kitelepítését különböző felhőkön és adatközpontokon keresztül” – mondta Philippe Massonet a BEACON tudományos koordinátora.

A harmadik EU-s projekt, a MUSA(MUlti-cloud Secure Applications), amely keretein belül a szakértők egy olyan holisztikus keretrendszer fejlesztésén dolgoznak, amely a multi-felhő alkalmazások biztonságos és intelligens életciklus menedzsmentjét teszi lehetővé.

A MUSA H2020 projekt célja, hogy a megfelelő biztonságot szavatolva hozzájáruljon az európai szoftver- és szolgáltatóipar innovációs kapacitásának és technológiai kiválóságának felépítéséhez” – hangsúlyozta Stefan Spahr, a Lufthansa Systems Software Architect-je.

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: