Végeztek egy felmérést a magyar internetezők körében és az az eredmény jött ki, hogy 95 százalékuk rendszeresen használ felhőalapú szolgáltatásokat, de csak 43% van ezzel tisztában, hogy ő mit is használ tulajdonképpen.

Mire jó a felhő?

Az emberek szerint a felhő azért jó, mivel az ott tárolt adatokat bárhol el lehet érni, nem foglalja merevlemezünkön a helyet és kisebb az esély az adatvesztésre. Ezzel mi is teljesen egyet tudunk érteni.

A kutatásban 500 internetező vett részt, a fentebb említett százalékok rájuk vonatkoznak, viszont ami még kimaradt, hogy 75 százalékuk már hallott a kifejezésről, 45% pedig tudja is, hogy mit jelent.

A legnépszerűbb felhőalapú szolgáltatások sorrendben a Facebook, YouTube, Gmail, Google Drive, Instagram, Dropbox és a Pinterest. Nem meglepő, hogy a közösségi oldal áll az első helyen, viszont sokan nincsenek tisztában, hogy ez is felhőalapú szolgáltatás.

A válaszadok 30%-a használja a Google Drive-ot, melyet kifejezetten adattárolásra hoztak létre. E mellett még ott van a Dropbox, a OneDrive, az iCloud és még sorolhatnám.

Kell-e félteni a felhőben tárolt adatokat?

A megkérdezettek 30%-a kifejezetten fél attól, hogy a felhőalapú programok és szolgáltatások visszaélnek az adataikkal. Lehetett hallani arról a nagy botrányról, hogy egy hekker feltörte az Apple iCloud-ját és néhány világsztárról meztelen képek kerültek fel így az internetre.

Szerkesztői vélemény ezzel kapcsolatban: “megértjük azokat is, akik féltik adataikat, hisz hekkerek mindig is voltak és lesznek is. Noha elég biztonságosnak mondhatók ezek a szolgáltatások, a vállalatok brutális összegeket fizetnek azoknak az etikus hekkereknek, akik fel tudják törni rendszerüket, ezáltal is kiszűrve a sebezhetőségeket. Mi is napi szinten használjuk adattárolásra a Google Drive-ot, az iCloud-ot és a OneDrive-ot is, mi megbízunk bennük, de ez egyéni vélemény kérdése.”

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.