Hirdetés

Belépő szintű precíziós platformer a Ziggy, de nincs benne köszönet, mivel jó eséllyel csak az efféle játékoktól eddig idegenkedők számára hozhat némi újdonságot.

Nem kijelenthető, hogy egyszemélyes fejlesztője túlgondolta volna a Ziggyt, aminek általunk irányítható főszereplője egy aprócska villám, aki haza akar jutni, ám célja eléréséhez át kell ugrálnia, dash-selnie és csúszkálnia a különböző csapdákon és repkedő nyilakon. A segítségünkkel öt világ összesen 30 pályáján tesztelhetjük rátermettségét (vagyis főleg a sajátunkat), viszont a cikk leadje után bizonyosan nem lövöm le a poént azzal, ha már a bevezetőben kikotyogom: tesztalanyunk játékmenete semmiféle fejfájást nem fog okozni a precíziós ugrálós címek rutinosabb rajongóinak. Merthogy a Ziggy műfaján belül nélkülözi az újdonságokat, szóval még véletlenül se számítson senki újabb Celeste-re vagy Super Meat Boyra. Antonio Filipe alkotása persze az említetteknél sokkal alacsonyabb értéket képvisel és ez már a mindössze 2 eurós árkategóriáján is látszódik.

Ennek tudatában és ugyebár szigorúan gameplay alapján könnyed ügyességi játéknak mondható a Ziggy. Nem csak azért, mert jómagam korábban számos hasonló, de jóval nagyobb kihívást jelentő produktum kapcsán izzadtam verejtéket, hanem mert a kivitelezése talán túlzottan is játékosorientált. Egy hangyányit túlzásnak érzem a checkpointok mennyiségét és elérhetőségükből kifolyóan nem igazán szükséges agyalni azon, hogy mi lehet a következő lépésünk. Szép ráérősen teljesíthetünk valamennyi szintet, még az idővel sem kell versenyt futnunk és ugyan olykor csupán sokadik nekifutásra jöhet össze egyik-másik mozdulatunk, de körülbelül röpke egy óra alatt sikerül(het) eljutni a végső megmérettetésig.

Azonban a Ziggy szerencséjére legyen mondva, hogy időről-időre mindig pont annyi plusz funkcióval bővül (jellemzően valamiféle akadály típussal, úgymint például tüskével, leomló pallóval, széllel vagy akár a környezettel), hogy a helyén kezelve voltaképpen egészen élvezetes játék. A PC-s tesztelés során két hiányosságra mindenképpen felhívnám a figyelmet, egyrészt az irányítást nem lehet kalibrálni, valamint a készítő megfeledkezett az eredeti spanyol szöveg fordításáról.

Pontszám: 4/10
Fejlesztő: Antonio Filipe
Kiadó:
Afil Games
Platform:
PC, PS4|5, Xbox One & Series X|S

Hirdetés