Kipróbáltuk a Xiaomi almárkájának, a Huami okosóráját, mely az Amazfit Pace nevet viseli. Samsung Gear S3 és Apple Watch használat után túl nagy elvárásaim nem voltak egy ilyen árkategóriájú okosórától, de kellemesen csalódtam és itt az okosórák nagy problémája, az üzemidő sem probléma, pedig színes LCD kijelzője van.

Külsőre alapvetően hasonlít a klasszikus órákhoz, igaz hogy a kijelző nem tökéletesen kerek, alul lecsapták, hasonlóan mint az Alcatel OneTouch Watchnál.

A csomagolás maga egyébként igényes, minden lényeges infót megtalálunk az órával kapcsolatban a dobozon. Tartozékként egy dokk egység, illetve egy microUSB adatkábel jár.

Az óra gumis szíja kívül fekete, belül pedig narancssárga, ami egyébként vagány megjelenést is biztosít.  Sok lyuk található meg rajta, ezáltal bárkinek jó lehet a kezére, de ha mégis kifogásolnátok a szíjat vagy csak szeretnétek mással használni, nagyon egyszerűen lecserélhető bármilyen más szabványos megoldásra.

Az Amazfit Pace legnagyobb érdekessége, ami elsőre furcsa volt, az a kijelző. A képátló 1,34 hüvelyk, ide egy 320 x 300 pixeles transzreflektív LCD érintőkijelzőt szereltek be és itt külön kitérnék a transzreflektív megoldásra. Ennek köszönhetően háttérvilágítás nélkül is látható a kijelző, sőt a ráeső fény miatt legjobban verőfényes napsütésben látható. Ha sötétben néznénk meg az időt, akkor bekapcsol a háttérvilágítás is. Ennek a megoldásnak köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni a jó minőségű kijelző és az üzemidő között. Teljesen szemből nézve nem olyan éles a képe, mint egy Gear S3-nak például, de látható, vezetés közben pedig kormányon tartva a kezünket még tökéletesebben is látható, hisz olyankor általában ráesik a fény.

A másik érdekesség, hogy a számlap körül nem fémből készült a keret, hanem kerámiából, ennek köszönhetően pedig kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, valamint ellenállóbb is, a 2 hetes tesztidő alatt egyetlen karcot nem sikerült rávarázsolni. Ezt leszámítva az órafej műanyagból van.

Ha esőben futunk, akkor sincs probléma, ugyanis IP67-nek megfelelően por- és vízálló az óra, beépített GPS-ének és 4 GB tárhelyének köszönhetően pedig teljesen mellőzhetjük edzés közben a telefont, hisz így kültéri mozgás során méri a helyadatokat, illetve ha számítógépen keresztül ráteszünk néhány zenét, csatlakoztatva hozzá egy bluetooth fülest máris élvezhetőbb a futás.

A szoftver nagyon hasonlít az Android Wearre, de alapvetően nem az. Jobbra legyintve a különböző sportmódokat hozhatjuk elő: kültéri/beltéri futás vagy bicikli, elliptikus tréner, séta vagy hegymenet (méri a szintkülönbséget is), a kültéri tevékenységeknél kb. fél perc keresgélés után megtalálja a helyzetét, és mehet is a nyomkövetés, ez idő alatt egy két nyújtás is elvégezhető. Méri a megtett utat, az elégetett kalóriát, a pulzust, a különböző edzésformákat, de alvási szokásainkat is. Alapból 18 számlap található meg rajta, néhányukat testre lehet szabni, viszont külsősöket nem lehet telepíteni.

Az értesítéseket lentről fölfelé hozhatjuk elő, melyekből néhány sort láthatunk, megnyitni teljesen nem tudjuk őket, de az jól látható, hogy honnan, kitől és nagyjából mi érkezett. Válaszolni sem lehet rájuk, mindössze az adott appot lehet blokkolni, vagy az értesítést (az óráról csak) törölni. Az Amazfit hívások fogadására nem alkalmas, kijelzi a hívó fél nevét, de csak némítani tudjuk a rezgést, illetve elutasítani a hívást.

A szoftver egyébként jól használható, néha lassabban reagál a dolgokra, illetve vannak hiányosságok is benne, melyek között felsorolható a magyar nyelv.

Minden mért adatot iOS és Android platformokra az Amazfit Watch és mellé a Strava alkalmazással tudunk szinkronizálni. A párosításért és az órával kapcsolatos beállításokért az előbbi a felelős, viszont aktivitásainkat a Stravan keresztül tudjuk megtekinteni, így két applikáció szükséges. Ha iPhonet használsz, akkor a Strava képes szinkronizálni az Egészség applikációval, így ha ezt a források között megtalálod, akkor ezen belül is megjelennek a mért adatok.

Technikai adatok

Kijelző 1,34″, 320 x 300 pixel, always-on transzreflektív LCD
Processzor 1,2 GHz
RAM 512 MB
Tárhely 4 GB
Akkumulátor 280 mAh (11 nap max. üzemidő, 6-7 nap normál használat)
Tulajdonságok pulzusmérő, GPS, Bluetooth 4.0, WiFi
Értesítések hívás, üzenet, naptárbejegyzések, külső appok, riasztások
Egyéb IP67 vízállóság, Android & iOS kompatibilis

Összegzés

Az akkumulátor heti háromszori edzéssel nálam 7 napot bőven kibírt, de ha nem edzünk, 11 napig is bírja egy feltöltéssel. IP67-nek megfelelően por és vízálló, szerintem jól néz ki, minőségi az anyaghasználat, van benne tárhely, gps, pulzusmérő. Hátrányként elmondható, hogy a szoftver nem tökéletes, néha lassan reagál, van még mit fejleszteni rajta, nem lehet hívást fogadni vele és nem lehet értesítésekre válaszolni.

Összességében egy nagyon jó okosóra az Amazfit Pace, melyet mi a TomToptól kaptunk tesztelésre, ahol nagyjából 37.000 Ft-nak megfelelő dollárért vehető meg, de június 30-ig az AJMIWATCH kuponkóddal 8 dollárral olcsóbb, valamint több hazai webáruház kínálatában is megtalálható.
ÁTTEKINTÉS
Külcsín
9
Szoftver
7
Funkcionalitás
8
Üzemidő
10
Ár/érték arány
9,5
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.