Hirdetés

Kavarodást okozott az elnevezés, ezért visszavonja az RTX 4080 12GB-os változatát az Nvidia.

A november 16-án bemutatásra kerülő RTX 4080 16 GB-os verziójához képest a múlt hónapban bejelentett 12 GB-os változat nem csak a memóriában tér el, ami nem volt egyértelmű.

Visszavonja az Nvidia az RTX 4080 12GB-os változatát névproblémák miatt

Az RTX 4080 12 GB-ot megjelenése óta számos kritika érte, amiért megtévesztő nevet adott neki az Nvidia. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az RTX 4080 12GB és a hamarosan érkező RTX 4080 16GB-os verziója között csak a memória mennyisége a különbség, azonban nem ez a helyzet.

Az RTX 4080 12 GB 27%-kal kevesebb CUDA maggal és csökkentett memóriabusz-szélességgel rendelkezik, ami a gyakorlatban jelentős eltérést eredményez a két kártya között.

A Gamers Nexus beszámolója alapján úgy tűnik, hogy az RTX 4080 12GB esetleges újrakiadása árkorrekciót is magával hoz majd az új név mellett. A jelenlegi pletykák szerint az Nvidia RTX 4070/4070 Ti-re cseréli a kártya nevét, de erről még nincs hivatalos információ.

A vásárlók szemszögéből ez egy jó lépés, ugyanakkor sokak munkája megy így a levesbe az utólagos döntés miatt, például marketing, csomagolás, adminisztráció ami így feleslegessé vált, a hírek szerint azonban ezt várhatóan kompenzálja valamilyen mértékben az Nvidia.

Az erősebb kártyát, ami novemberben érkezik, nem érinti ez a változás.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.