Hirdetés

Október 28 magasságában a Huawei felhasználók egy része ijesztő értesítést kapott Magyarországon is, trójai vírusnak jelölte a telefon a Google alkalmazást.

Szerk. (2023.11.02.): Megérkezett a hivatalos kommunikáció, az Avast vírusírtó SDK-ja tévesen jelölte kártékonynak a Google alkalmazását.

Ez a jelenség a nekünk is írt levelek alapján (köszönjük!) az USA tiltás előtti Huawei és Honor mobilokat érinti, azaz Huawei P30 és Honor 20 széria, illetve az azelőtti készülékek, amelyeken még vannak Google szolgáltatások.

Szerk. (10:40): A Huawei-től való elválás óta megjelent, Google szolgáltatásokkal érkezett Honor mobiloknál is előfordul, egy olvasónk, Bence egy 2023-as Honor X8a-nál is tapasztalta.

Úgy fest, hogy ezt Magyarországon is sokan megkapták és noha se a Google, se a Huawei nem kommentálta az esetet, de valószínűleg egy szoftveres bug okozza ezt az igen kellemetlen esetet és a veszély nem valós.

A Google app egy „TrojanSMS-PA” cimkét kap és a legtöbb esetben a Google alkalmazás frissítése után jelent meg. A „vírust” a Huawei saját Optimalizáló vagy Phone Manager appja észlelte. Több nézőtől / olvasótól is kaptunk emailt, akik külsős vírusírtó appokat is lefuttattak (pl. Norton Antivirus) és nem volt biztonsági kockázat, illetve a Play Protect sem jelzett, ezért is gondoljuk, hogy más áll a háttérben.

Ez bármelyik antivirus szoftverben előfordulhat, szóval a legnagyobb valószínűséggel ez a Huawei (az Optimalizáló az AVAST-ot használja) oldaláról előjött szoftveres hiba, amire a rendszer ezzel az értesítéssel reagál. Mivel a biztonsági szoftverek vírusdefiníciós adatbázisokból dolgoznak, az is lehet, hogy egy ilyen digitális aláírás időbélyege lejárt vagy hiba lépett fel a heurisztikus rendszerben.

Tavaly volt egyébként hasonló történés, amikor az Optimalizáló az ESET Mobile Security alkalmazást jelölte vírusnak, ezt szintén javították.

Várjuk még a Google vagy a Huawei álláspontját, de van pár dolog, amit jelenleg is megtehetsz, ha ilyen problémába ütköztél:

  • Tiltsd le a Google alkalmazást a készülékeden
  • Töröld a frissítéseit
  • Telepítsd újra

vagy

  • A Huawei Phone Manager alkalmazásban állítsd be a téves riasztást
Hirdetés
FORRÁSStackdiary
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.