Hirdetés

Előfordul, hogy egy új szoftver megjelenésével a régire már nem tudsz visszatérni, aminek számos oka lehet. Ezúttal is ez történt: Ha Android 13-ra frissíted a Pixel 6 szériás mobilod, búcsút inthetsz az Android 12-nek – de ez nem feltétlenül baj.

A Google figyelmeztet, hogy ha Android 13-ra frissíted a Pixel 6 szériás mobilod, onnantól nincs visszaút: nem térhetsz vissza Android 12-re.

Ennek az az oka, hogy az Android 12-nél használt bootloader sérülékeny, amit az Android 13 frissítés javít, így biztonságban tudhatják a Pixel tulajok eszközeiket.

Ha Android 13-ra frissíted a Pixel 6 szériás mobilod, nem térhetsz vissza a korábbi verzióra

Az Android 8-ban jelent meg az Anti-roll back, ami gyakorlatilag egy védett memóriában tárolja a telefonra telepíthető minimális verziójú szoftvert, ami frissítéskor általában változik (növekszik).

Ez azért hasznos, mivel egy biztonsági hiba javítását követően nem lehet visszaállni a régi, sebezhető verzióra, így védettebbek az eszközök.

Ez a védelem nem minden telefon esetében ilyen drasztikus, a Google is a Tensor chipes telefonoknál kezdte ezt igazán alkalmazni, de más gyártó is használhatja, hiszen nagyon fontos védelmi mechanizmusról van szó.

Ha ellopják az eszközt, akár egy sebezhetőséggel is feltörhetik (gondoljunk itt egy céges telefonra), ha visszaállítják a szoftvert egy olyan verzióra, amin még adott volt egy könnyen kihasználható biztonsági rés.

Te frissíted a Pixel 6 szériás mobilod, vagy vársz még vele? Szerinted fontos lenne, hogy más gyártók is odafigyeljenek a biztonságra?

Hirdetés
FORRÁSArs Technica
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.