Hirdetés

A felnőtté válást témáját meséli el a Venba mindkét oldalról, de különös módon az indiai konyha felől megközelítve.

Minden család életében eljön a pillanat, amikor a gyerekek kirepülnek. Az érzések ilyenkor sokfélék, de rendszerint a szülők aggódva figyelik a csemete első önálló szárnypróbálgatásait (már aki, mert akadnak akik számolják a napokat eme jeles pillanat eljöveteléig, hogy mikor kapják vissza a régi életüket). Az ifjoncok pedig nagy lendülettel vetik bele magukat a nagybetűs életbe, amikor is már nincs semmi korlátozó erő ás végre a maguk urai lehetnek.

A Venba pont ezt a témát dolgozza fel, ráadásul egy különleges szemüvegen keresztül, ugyanis behozza a történetbe a kivándorlás és a beilleszkedés témáját is. Egy indiai család életébe nyerünk bepillantást, egészen a nyolcvanas évektől napjainkig. A középpontban az ifjú pár már Kanadában megszületett gyermeke áll, akinek cseperedését követhetjük végig a hét nyúlfarknyi fejezeten keresztül (az egész végigjátszás nem tart tovább egy-két óránál). Az utód az infjonti vérre jellemzően először megtagadja a gyökereit, mert cikinek érzi, ám később mégis rájön a dolog fontosságára.

No de mi a játék, mert ez eddig egy vizuális novellának hangzik? Az is, a Venba csodaszép, egyedi rajz stílussal megtámogatva. Ugyanakkor kapunk minijátékokat is, mégpedig főzős témában, hiszen minden fejezetben el kell készítenünk néhány tradicionális indiai ételt. Itt kéne jönni annak a résznek, amikor lenyűgözöm az olvasót a tamil konyhára vonatkozó tudásommal, de nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni. Legyen elég annyi, hogy már a látvány is elindítja a nyálelválasztását az embernek, komolyan sajnáltam hogy a PS5 még nem képes szagokat…. bocsánat: illatokat visszaadni. Maguk a feladatok amúgy nem bonyolultak, rendszerint adott egy-egy kissé hiányos recept a nagyitól, amelyeket próbálgatással, vagy logikázás alapján lehet kiegészíteni és ez alapján összedobni a kajákat.

Óriási túlzás lenne azt állítani, hogy a Venba mestermű, de ezt senki nem is teszi. Az viszont tény, hogy mind mondanivalóban, mind a settingnek választott kultúrában, mind pedig az igen egyszerű játékmenetben tud (ha nem is eredeti, de) frissen üde kontentet nyújtani, már ami a videojátékok világát illeti. Aki nem bánja az akció teljes hiányát, érdeklik az idegen kultúrák és hajlandó egy mozifilmnyi időt feláldozni, az szerintem kellemesen fog szórakozni, ráadásul túl nagyot sem kell kockáztatni, hiszen a játék a Game Pass szolgáltatás részeként is elérhető.

Értékelés: 8/10
Fejlesztő, Kiadó: Visai Games
Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Hirdetés
Sinka Tamás
A munkahelyemen hivatásból, otthon szórakozásból játszom. Aztán meg leírom amit gondolok. A Tech2 hasábjain leginkább a Gaming rovatban.