Hirdetés

Többmonitorosok számára hasznos újdonság jött a Windows 11-be, aminek azok örülhetnek, akik több magas frissítésű rátájú monitorokat használnak az operációs rendszerrel.

A Microsoft elkezdte tesztelni a frissítést, ami automatikusan külön állítja képernyők frissítési rátáját több monitoron, az alapján, hogy milyen tartalmat jelenítenek meg, ami főként energiahatékonyságbeli előrelépést hozhat, de azt is eredményezheti, hogy a GPU ventilátoroknak kevesebbet kell felpörögniük.

Többmonitorosok számára hasznos újdonság jött a Windows 11-be - illusztráció

„Javítottuk a frissítési ráta mögötti rendszert, hogy lehetővé tegyük különböző monitorok számára a különböző frissítési rátát az alapján, hogy az adott monitoron milyen tartalmat jelenítenek meg” – fejtette ki a Microsoft a Windows Insider blogban múlt héten, amit a Neowin vett észre. „A változás segít majd a legtöbb frissítési rátára alapozó multitasking feladatban, például a játékok futtatása közbeni videó lejátszásban”.

Ha magas frissítési rátájú monitorokat használunk egyszerre, az gyakran növeli a GPU fogyasztását. Az Nvidia RTX 30-as és a 40-es széria Founders Edition kártyái rendelkeznek egy zéró RPM móddal, ami a ventilátorokat kikapcsolja, amikor egy kijelzőn folyik videó lejátszás. Hogyha másodlagos monitort csatlakoztatunk, ez a zéró RPM mód gyakran már nem elérhető, így a GPU ventilátora beindul.

A Microsoft újdonsága valószínűleg lehetővé teszi majd, hogy ezek a kártyák zéró RPM-es módban maradjanak és csak akkor induljanak el a ventilátorok, amikor azokra szükség van.

A Windows 11 Canary frissítési csatornáján elérhető build már tartalmazza a dinamikus frissítési rátával kapcsolatos javításokat laptopok kapcsán. Ha az akkukímélő be van kapcsolva a gépen, a Windows vissza fogja fogni a frissítési rátát egészen addig, amíg ebben a módban van az eszköz.

A Microsoft jelenleg még teszteli ezeket az újdonságokat, de az elkövetkező hónapokban várhatóan megérkeznek a felhasználókhoz.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.