Nem friss megjelenés a The Shore, de érdemes próbát tenni vele, ugyanis a heti másik sétálószimulátorunkkal szemben jóval magasabb szintű khiívást nyújt.

E hét második napján debütált a sokak által várt Fort Solis, mely a játékosok körében nem kis meglepetésre vegyes fogadtatásban részesült. Tartózkodnék az önismétléstől, hisz tesztünk az embargó lejártával bárki számára olvashatóvá vált, ugyanakkor felróttam a sétálószimulátornak amolyan negatívumként, hogy képtelen túllépni sablonosságán, ami lényegében rárótta bélyegét a(z egyébként vállalható) játékmenetére. Látványvilágát tekintve a The Shore meg sem közelíti a Fallen Leaf alkotását, viszont zsánerén belül tán egyedülálló módon képes újító szándékkal frissességet hozni.

Lovecraft írásai inspirálták a The Shore-t, főszereplőjeként Andrew-t irányítjuk, aki egy rejtélyes szigeten találja magát, hogy megkeresse eltűnt lányát. Azzal azonban nem számol, hogy félelmetes és egyben természetfeletti entitások rejtőzködnek a területen, ahol az események – pszicho-horror révén – a szokásosnak mondható módon nyugtalanító hatásúak. Kutakodása közepette megnyílik előtte egy ismeretlen világ és beindulnak a rémséges történések.

Műfajához hű megoldásokra (klisékre) ezúttal is kellő mennyiségben számíthatunk, ha kimerészkedünk a partra. A cselekmények lényegében két különböző zónában alkotnak egy nagy egészet: egyrészt a tenger közepén amolyan hajótöröttként kezdhetünk szimatolásba, másrészt pedig kozmikus mivoltából adódóan a népszerű szerző egyedi birodalmában is barangolhatunk. Üvegcsékben található levelek, fényképek és üzenetek alapján nyer értelmet a teljes sztori, ezért érdemes alaposan átvizslatnunk minden egyes millimétert. Közben pedig mindenféle tárgyra bukkanunk, s point’n’click címekből átemelve, a megfelelő helyen felhasználva így tudunk tovább jutni az addig zárt helyszínekre.

Sétálószimulátor ide vagy oda, nem kis meglepetésre ezúttal képességeink között megtaláljuk és előszeretettel használhatjuk a futást, de guggolási és ugrási talentumainkra is gyakorta szükség lesz. A sebesség növelésének köszönhetően a játékidő egészen rövid: csaknem 3 óra alatt végére lehet jutni. Mindemellett továbbá egy bizonyos jelenetsorozat apropóján öklünk közreműködésével felpofozhatunk zombi szerű lényeket és egy spéci lőfegyver is kezünkbe kerül. Az előbbit jobban tették volna a készítők, ha ebben a formában nem integrálják játékukba, hiszen kissé súlytalan ahogyan karjainkkal agyatlanul hadonászunk. Szerencsére a csavaros történet a The Shore igazi erőssége. Főleg a szárazföldön játszódó ingergazdag territóriumok azok, amik miatt megéri leülni monitorunk elé pár órácskára és akár egyetlen szuszra kievickélni a szürke hétköznapokból. Néhol ugyan kicsit túlzásba vitték az innen-onnan ollózott ötleteket, de fontos kiemelni, hogy atmoszféráját pont ez teszi páratlanná.

A The Shore teljes egészében magyar felirattal érkezett boncasztalunkra. Létezik belőle egy hánytatott sorsú VR kiadás is, de a róla alkotott vélemények eddig nem túl kecsegtetők. A fejlesztők jelenleg egy idén megjelent, per pillanat korai hozzáférésben található kooperatív akcióhorroron ügyködnek. Az inspiráció ismét Lovecrafttól származik, a címe pedig Eresys.

Pontszám: 7/10
Fejlesztő:
Ares Dragonis
Kiadó:
Dragonis Games
Platform:
PC

Hirdetés