Hirdetés

Az elmúlt néhány évben az SSD meghajtók elkezdték átvenni a helyet a HDD-k fölött. Noha a merevlemezeket a mai napig széles körben alkalmazzák masszív adattárolásra, a flash alapú tárhelyek egyre népszerűbbek.

Miért? Egyértelműen a sebesség miatt. Az SSD-ket otthoni környezetben leginkább rendszermeghajtóként szokták használni, egy ilyen háttértárral sokkal gyorsabban bootol be az operációs rendszer, valamint az erre telepített programok is. Mióta én SSD-re váltottam (noha nem egy mai darab), el sem tudnám képzelni a számítógépet nélküle.

SIM tű mellett

Kaptunk tesztelésre egy Samsung 960 EVO M.2-es SSD-t a gyártótól, melynek képességei még számomra is meglepőek voltak (és én még azt hittem, hogy az én SSD-m gyors).

Kezdjük először is azzal, hogy ez egy NVMe SSD, ahogy láthatjátok teljesen más kialakítása van, mint a SATA-s meghajtóknak. Egyrészről kisebb is (így kisebb házban is elfér, illetve alapvetően kevesebb helyet foglal), másrészről maga a csatlakozó interfész is más.

Az M.2-es interfész maximális adatátviteli sebessége 32 Gbit/s, míg a SATA III-é 6 Gbit/s, ami önmagában már egy hatalmas ugrás. De nézzük meg konkrétan, hogy mit tud a Samsung 960 EVO SSD, mely hozzánk 250 GB-os kiszerelésben érkezett.

Az SSD PCIe 3.0 x4 és NVMe 1.2 interfészeket támogat, a Samsung gyors V-NAND tárhely technológiáját használja, valamint Samsung Polaris vezérlővel bír. 256-bites AES titkosításra képes, van benne S.M.A.R.T. és TRIM támogatás és három kapacitásban kapható: 250 GB, 500 GB és 1000 GB.

Utóbbinál 1 GB DDR3-as cache memóriát találunk, míg a másik két esetben 512 MB ugyanilyen típusú cachet kapunk.

Mi a helyzet a sebességgel? Maga az interfész bődületes adatátviteli sebességre képes, de az SSD sincs rossz helyzetben. A Samsung leírása szerint a 960 EVO M.2 3200 MB/s (szekvenciális) olvasási és 1500 MB/s (szekvenciális) írási sebességre képes. Kétszer is lefuttattunk egy tesztet, hasonló eredményt kaptunk:

Három másik meghajtó is van a számítógépemben, így azokon is lefuttattam egy-egy tesztet, hogy lássuk a különbséget. Kezdve az OCZ Agility 4 típusú 2,5″-es SSD-mel, ami már évek óta rendszer-partícióként szolgál:

Ahogy láthatjátok, határozott különbség van az M.2-es SSD és e között. Az operációs rendszer így is 10 másodpercen belül bebootol, de a sebességkülönbség határozottan érezhető, látható.

Másodikként a 7200 rpm-en pörgő 3 TB-os merevlemezemet hasonlítottam össze, mely szekvenciális írásban megközelíti az SSD-m sebességét, azonban az M.2 nyomába se ér.

Végül, de nem utolsó sorban az 5400 rpm-es HDD-m sebességtesztje:

Nos igen, szerintem ide nem kellenek szavak. A 4 alany között határozottan a régi merevlemezem jött ki vesztesként. Gyakorlatias ember lévén megnéztem, hogy mennyi idő alatt másol át egy nagyobb adathalmazt a 3TB-os merevlemezemről az M.2 SSD-re:

Az első másolásnál egy több fájlból álló, 6,91 GB méretű mappát másoltam, ott átlagosan 192 MB/s volt a sebesség, míg másodikként egyetlen, 24,4 GB méretű .iso kiterjesztésű fájlt másoltam, ahol 202 MB/s-mal küldte át az adatokat. Ez a saját SSD-mnél 150 MB/s környékén volt. A sebesség akkor maximalizálható, ha olyan meghajtóról másolsz, melynek szintén nagyon gyors az olvasási sebessége. Ebben az esetben a másolás nem megy gyorsabban a forrás meghajtó olvasási sebességénél, de a fenti tesztek jól tükrözik az elméleti sebességhatárt.

Az M.2-es interfészt használó SSD-k általában drágábbak, a mindennapokban a 2,5″-es SATA csatlakozóval ellátott modellek az elterjedtek. Aki szeretné rendszer-partíciójának sebességét kimaxolni vagy éppen videóvágáshoz, grafikus munkákhoz, akár játékra egy nagyon gyors meghajtót, annak nagyon tudom ajánlani a Samsung 960 EVO-t.

Árát tekintve nagyjából 43.000 Ft-ba kerül ez a 250 GB-os modell, ha megnézzük ugyanezt a kapacitást 2,5″-es SATA kiadásban, akkor már 30.000 Ft környékén is lehet találni megfelelőt. Ebben az esetben a mérvadó nem a kapacitás, hanem a sebesség, ahol határozott különbség van a két típus között. Rendszer-meghajtónak én mindenféleképp ajánlok egy bármilyen típusú SSD beszerzését, hisz a felhasználói élményen rengeteget javít, de ha még gyorsabb megoldást szeretnétek, akkor a 960 EVO M.2-es SSD jó szolgálatot fog tenni.

További részletekért látogass el a Samsung weboldalára.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.