Hirdetés

Manapság már teljesen természetes, hogy hazaérve automatikusan a saját hálózatunkra csatlakozik az okostelefonunk és nem fogyasztja a drága mobilnetet, a nappaliban a TV-n nézzük kedvenc sorozatunkat valamelyik streaming szolgáltató kínálatából és laptopunkat felnyitva a lakás bármely szegmenséből elérjük a világhálót. Mindezekben az otthoni WiFi hálózat a közös pont, amit egy minőségi router emelhet még magasabb szintre.

A mesterséges intelligencia és önvezető autók korában egy új WiFi szabvány nem igazán tartozik a legizgalmasabb hírek közé, de a bevezetőben említett szituációk rámutatnak arra, hogy mégis milyen fontos témáról van szó. Nem is olyan régen a WiFi 7 átvette a stafétabotot a WiFi 6 és WiFi 6e szabványoktól, ami azt is jelenti, hogy új „időszámítás” kezdődött. Ennek megfelelően főként az okostelefonok személyében el is kezdtek szállingózni az első WiFi 7-es szabványt támogató készülékek, ennek megfelelően pedig a hálózati eszközöket gyártó nagy nevek is elkezdték piacra dobni a szükséges eszközöket.

Alapvetően három pontban lépett nagyon az új szabvány, aminek demonstrálásához az ASUS el is küldte nekünk a Republic of Gamers széria hálózati zászlóshajóját, a ROG Rapture GT-BE98-t. Az első az elméleti gyorsaság, mely a WiFi 6 és WiFi 6e esetében 9,6Gbps, a WiFi 7-nél pedig 46Gbps, tehát közel 4,5-ször gyorsabb az új szabvány. A sebesség mellett a stabilitás a másik fontos pont, ahol előre tudott lépni a technika, hiszen a 320Mhz-es sávon kétszer annyi eszközt is elbír a hálózat. Szintén ehhez kapcsolódik a Multi-Link Operation (MLO) technológia, mely lehetővé teszi, hogy az eszközök egyszerre küldjenek és fogadjanak adatokat különböző frekvenciasávokon és csatornákon.

ROG Rapture GT-BE98

Az ASUS hosszú évek óta meghatározó szereplő a hálózati eszközök piacán és szinte minden árszegmensben kínálnak például routereket. Az új technológiák azonban mindig a felsőkategóriában debütálnak, így nem csoda, hogy a nagyjából 300 ezer forintos ROG Rapture GT-BE98 nyitja a sort. Persze nem csak a legmodernebb hálózati szabványt és az egyedi ROG külsőt kapjuk meg a tajvaniak új fejlesztéséhez, hanem a rengeteg extra is jár mellé, amelyekkel kényelmesebbé és biztonságosabbá tudja tenni a mindennapokat. A legelső, ami feltűnhet, az a sok antenna.

A ROG Rapture GT-BE98 nyolc erős külső antennával és tizenhat nagy teljesítményű belső dipólus antennaelemmel van felszerelve, amely nagy hatékonyságot és jelentősen megnövelt jelerősséget eredményez. Ha a szülőket vagy párunkat akarjuk meggyőzni, akkor az AiMesh bővíthetőséget érdemes bevetni, hiszen ez biztosítja az egész házon belüli zökkenőmentes barangolást. Ráadásul az ASUS palettáján meglehetősen elegáns darabok is találhatóak, melyek kifejezetten jól mutatnak a nappaliban.

Természetesen gondoltak a hardcore játékosokra is, akik továbbra is a vezetékes internetben és az általa biztosított, lehető legalacsonyabb késleltetésben hisznek. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a két 10Gbps csatlakozó közül a kis ROG logóval fémjelzettet kell használnunk, hiszen ez prioritást fog élvezni a hálózatunkon. A két port ráadásul össze is tud dolgozni, így akár 20Gbps-os hálozat is kiépíthető például munkaállomás PC vagy NAS szerver számára. A négy 2,5Gbps-os port egyikén minden asztali gép jól fogja magát érezni, az USB portoknak hála pedig 4/5G mobilinternet is megosztható az eszközzel.

A hálózati eszközöknél nagyon fontos a biztonság, főleg 2024-ben, a vásárlók pedig itt is számos extra szolgáltatást kapnak az eszköz mellé. A Trend Micro™ által támogatott kereskedelmi szintű AiProtection Pro szolgáltatás előfizetés nélkül érhető el, valamint a Safe Browsing segítségével folyamatosan ellenőrizhető a biztonság. A VPN szolgáltatások is egyre népszerűbbek itthon, a ROG Rapture GT-BE98 átfogó VPN funkciói többféle protokollt támogatnak, például a legújabb WireGuard® és a site-to-site VPN-eket.

A ROG Rapture GT-BE98 összességében egy kiváló router, mely remekül prezentálja, hogy mire képes a jelenlegi technika. Az ára valóban borsos, de a WiFi 7 minden előnyét számos extrával tudták még kiválóbbá tenni, a következő években pedig minden bizonnyal érkeznek az olcsóbb változatok is.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.