A Rise of the Triad: Ludicrous Edition nem éppen az az újrafeldolgozás, melyre sokan tűkön ülve vágytak, de ha már megérkezett ez a nosztalgikus FPS, beugrottak a régi emlékek.

Néhányan talán nem tudták eddig, de az 1995-ben kiadásra került Rise of the Triad (akkor még Dark War alcímmel megspékelve) a három esztendővel korábban kiadott Wolfenstein 3D folytatásának ígérkezett, mégpedig a iD Software némileg módosított motorjával. A címe pedig állítólag Wolfenstein 3D II: the Rise of the Triad lett volna, azonban az ötletet végül Carmack cége elvetette, majd az Apogee Software megszerezte a játék licencét. Teljesen önálló akciólövölde lett belőle, ám máig érezhető rajta, hogy megalkotásában honnan sikerült inspirálódnia. A játék kiadásakor valamelyest újdonságnak számított, hogy singleplayer mellett multiban is fegyvert ragadhattunk, a küldetéseket pedig öt különböző fizimiskájú és képességű zsoldossal darálhattuk végig, de akár egymás ellen is küzdőtéren találhattuk magunkat.

Az első remake 2013 júliusában érkezett, fejlesztője pedig az az Interceptor Entertainment volt, ami később, röpke hét éves fennállása után Slipgate Ironworks néven vált ismerté, s jelenleg a korai hozzáférésben szobrozó Graven és más klasszikus FPS-ek feltámasztásán szorgoskodik – több-kevesebb sikerrel, hiszen a SiN Reloaded vagy a Kingpin Reloaded felől hosszú ideje nem hallani. A remaster néven kiadott RoTT viszont nem vallott szégyent és attól függetlenül, hogy közel teljes grafikai megújuláson ment át, hű maradt az originál verzió játékmenetéhez és kicsit tán folytatás hangulata is lett.

Történelemóra ide vagy oda, a múltidézésnek nincs vége, hiszen megérkezett a Rise of the Triad: Ludicrous Edition, amit az előző májusban megjelent, és egyébként szintén újrafeldolgozáson átesett System Shock című cyberpunk FPS alkotói hoztak tető alá. A KEX Engine révén új motort biggyesztettek játékuk alá és a külcsín is pozitív irányban fejlődött. De nem olyan számottevő az innováció, mint 10 évvel ezelőtt, sokkal inkább a megfelelést tűzték ki célul, vagyis, hogy a hozzám hasonló veterán gamerek mellett potenciálisan „friss halak” is nekiveselkedjenek a fránya holt kultisták likvidálásának. A látványvilág tehát inkább a régi kor szellemének kedvez és a játékmenet is csupán annyiban változott, hogy sokkal szabadabban tudunk célozni, az ugrás viszont még mindig csak dobbantóval lehetséges.

Maga a játékmenet egyébként a retro shooterekre jellemző eszme alapján készült, vagyis ellenségeink lepuffantása mellett kulcsokat kell keresnünk, amelyekkel természetesen olyan ajtókat nyithatunk, ahol újabb áldozatokat szedhetünk. A pályák felépítése, valamint a titkos átjárók viszont mai szemmel nézve is rendkívül ötletesek és élvezet a csapdákkal ellátott folyosókon és termekben kutakodni – szerencsére a térkép használata hangyányit segít a felfedezésben. Gyűjtögethetünk érméket (is), minden 100. után élet a jutalmunk, de a szintek végi elszámolás után pontszámunk a szorgalmunknak köszönhetően gyarapszik. Sajnos online összehasonlító lista nincs, vagyis más játékosok statisztikáit (még?) nem tudjuk összehasonlítani a miénkkel.

Los Angeles utcáit új helyszínekkel is ellátták, így ezúttal kibővített tartalomcunamira ruházhatunk be – és nincs abban meglepetés, hogy mindez pompázatos 4K-ban történik. A kihagyhatatlan többjátékos mód sem hiányozik a repertoárból, de sajnos ezt nem tudtam kipróbálni, mert az erre a célra dedikált nyilvános szerverek gyaníthatóan a tesztelés ideje alatt nem éltek. Ennek ellenére találhatunk benne egy ígéretesnek tűnő Hunter mode-ot, melyben 10 spíler ronthat neki egyetlen valakinek, valamint a CTF apropóján csapatokba verődve zászlókat is elcsenhetünk.

Összegzésem tudatában kíváncsian várom, hogy a ráncfelvarráson átesett RoTT megtalálja-e a célközönségét. A Serious Sam-sorozat alacsony játékosszáma alapján, valamint függetlenül attól, hogy crossplay funkciójával is megspékelték, csekély esélyt látok rá, hogy hosszú távon tömegeket tudna kijelzők elé láncolni. Az viszont remek ötletnek bizonyult, hogy az eddigi összes variáns zenei hanganyaga megtalálható benne.

Pontszám: 8
Fejlesztő:
Nightdive Studios, Apogee Software
Kiadó:
Apogee Entertainment, New Blood Interactive
Platform:
PC, PS4|5, Xbox One & Series X|S, Switch

Hirdetés