Hirdetés

A sétálószimulátorok közül igazi ínyencségnek tekinthető a Return to Grace, amiből árad a retro sci-fi hangulat és olyan, akár egy frappánsan megírt vizuális regény.

A Return to Grace sztorijának főszereplője az űrarcheológus Adie, aki hosszúra nyúlt kutakodási idő után megtalálta a naprendszert őrző mesterséges intelligencia nyughelyét. A bolygón megismerhetjük Grace több szálon és személyiségén futó történetét, valamint feltárhatjuk a titkot, hogy miért kapcsolták le többezer évvel ezelőtt.

Ahogyan a bevezetőben említésre került, tesztünk alanya a sétálószimulátorok sorát erősíti. Játékmenete alapján ebből kifolyóan értékes időnket főleg a gyaloglás és persze a szövegkörnyezet értelmezése teszi ki, de – jellemzően egyszerű, kopírozásos logikai feladványok révén – kapcsolókat is állítgathatunk, melyekkel persze ajtókat nyithatunk ki. A játék látványvilág szempontjából a ’60-as évekre jellemző sci-fi világot varázsolja elénk, de erőssége valójában a kreatív párbeszédek apropóján csúcsosodik ki. A karakterek egytől-egyig érdekes személyiséggel rendelkeznek és az alkotók némi mondanivalót is belecsempésztek a jövőnket is érintő eszmecserék során.

A Return to Grace mindemellett meglehetősen lineáris történetvezetéssel rendelkezik, ám a szobákban és folyosókon barangolva temérdek további (háttér)információhoz juthatunk, plusz egyes diskurzusok alkalmával többféleképpen reagálhatunk. A remekbe szabott narráció ellenére ez az irdatlan mennyiségű infó azonban olykor visszájára fordul, vagyis bizonyos szcénáknál a rövidebb mennyiségű, kevésbé tartalmas szóváltás ideálisabb lett volna – főleg, hogy át sem ugorhatjuk őket. Mindenesetre két különböző befejezés várja az érdeklődőket, és kifejezetten üdítően hat, hogy címünk ötletesen kidolgozott, már-már meglepetésszerű csattanókkal ér véget.

Grafikája alapján letisztult benyomást kelt a Return to Grace, míg zene és hangeffektusok aspektusából sem vall szégyent, bár azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az előbbi – még, ha olykor fülbemászó is – egyáltalán nem passzol a retro külcsínhez. A helyszínek viszont lehengerlőek és a klasszikus tudományos fantasztikus műfajú regények és filmek kedvelői igazán klassz élménnyel gazdagodhatnak függetlenül attól, hogy cselekmény közel 90%-ban pusztán a kommunikációra szorítkozik.

Pontszám: 6/10
Fejlesztő és kiadó:
Creative Bytes Studios
Platform: PC

Hirdetés