Hirdetés

Különös világokat fedezhetünk fel a Rebel Transmute-ban, amiben szinte garantálható, hogy két végigjátszás nem lesz ugyanaz.

Merem állítani, hogy a Rebel Transmute – az utóbbi esztendők, piszok erős metrodivania felhozatala alapján – a zsáner egyik legnagyszerűbb alkotása. Visszanyúl a gyökerekhez úgy, hogy közben nem fél megújítani ezt a remek, számomra egyébként legkedvesebb videojátékos műfajt. Bátran, de nem öncélúan kölcsönöz ötleteket mezei platformerektől, s soulslike elemek is fel-felbukkannak benne – no, nem feltétlenül csak a boss harcok során. A története szerint Moon Mikono bőrébe bújhatunk, aki mindennapjait űrhulladékok felhalmozásával tölti. Egy napon azonban elhatározza: kideríti, hogy pontosan mi történhetett kámforrá vált édesanyjával.

Mindössze egyetlen fejlesztő aprólékos munkáját dicséri a Rebel Transmute. Egy hangulatában nagyon egyedi, igazi kozmikus kaland, amelyben olyan területeket fedezetünk fel, amik majdnem mindig váratlan húzásokkal rukkolnak elő. Az ellenségeink felhozatala rendkívül színesnek bizonyult a körülbelül 6 órás játékidő alatt, nagyjából 80 kisebb és 10 nagyobb nemezis igyekszik az orrunkra koppintani. Ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor olykor sikerül(he)t is nekik, és ez a kiszámíthatatlan mozgásukból és talentumaikból fakad.

A pályákhoz hasonlóan csaknem valamennyi rosszarcúnak sajátságos adottságaik vannak, és persze akadnak köztük egyszerűbb teremtmények, akiket pár lövéssel simán szétdurranthatunk, ám első nekifutásra szinte sosem tudjuk, hogy egyik-másik mire lehet képes. És ennek tetejében rendkívül agresszívak, vagyis a reflexeink próbatétele garantált, s mindeközben rengeteget kell ugrálnunk, illetve megfelelő irányban céloznunk. Fegyverünk kizárólag egy pisztoly, ami az előrehaladásunktól függően folyamatosan acélosodik, s több átjárót is általa nyithatunk. A célzásunk viszont korlátozott, ugyanis négy direkció irányában targetálhatjuk rosszakaróinkat.

Akárcsak a stukkerünk esetében, az egyéb képességeinket is a különböző feladatok abszolválása révén tehetjük zsebre. Mármint eme cuccok (szám szerint összesen 48) jószerével a meglévő tulajdonságainkat szándékoznak erősíteni. Kivételek azonban ezúttal is szép számban vannak: például magunkra illesztünk egy GPS-t, amivel a térképen láthatjuk a következő feladatunk pozícióját, több életerőnk lehet vagy az elhullajtott csúnyaságok elhalálozásuk után ráadásként jóval több vörös kristályt dobnak el. Ez utóbbi jelenti a pénzt, s általuk vásárolhatunk a különböző zónákban felbukkanó barátságos lényektől felszereléseket, akik olykor mellékküldetések apropóján is bőkezűen segítenek. A nálunk lévő eszközöket a mentési pontoknál variálhatjuk, azokat korlátozott számban illeszthetjük magunkra, de természetesen ahogyan pásztázzuk egyik zónát a másik után, úgy bővíthetjük repertoárunkat is.

A Rebel Trasmute hozza a megszokott minőségű pixelart látványvilágot, zeneileg pedig fülbemászó dallamok duruzsolnak a fülünkbe. A klasszikus ügyességi játékok kedvelőinek kötelező elmélyedni a főhős meglepetésekkel teli univerzumába, ahol a régmúlt időket idézve csupán egyetlen végkifejletet láthatunk.

Pontszám: 8/10
Fejlesztő:
Evan Tor Games
Kiadó:
JanduSoft
Platform:
PC, Xbox One & Series, PS4|5, Switch

Hirdetés