Megérkezett PC-re is a PlayStation egyik legnagyszerűbb címe, a Ratchet & Clank: Rift Apart lehengerlő szórakozást tartogat valamennyi generáció számára.

Ratchet és Clank neve PlayStation tulajdonosok számára 2002 óta ismerősen cseng, ám a személyi számítógépek nyüstölői mostanáig csak a tartalomszolgáltatók oldalairól, írott sajtóból, továbbá egy 2016-ban készült, csúfosan félresiklott animációs mozi kapcsán ugorhat be. Exkluzivitását hátra hagyva megjelent PC-n is az eredetileg 2021 derekán debütált folytatás, a Ratchet & Clank: Rift Apart, mely a Sony korábbi exkluzív címeihez és egyben sokadik epizódjaihoz hasonlóan gyakran eleveníti fel a korábbi eseményeket, de szerencsére a múltidézést nem vitték túlzásba.

Persze a franchise rajongót rövidebb momentumok erejéig ügyesen levették a lábukról a humoros és nosztalgikus kikacsintások apropóján, ám a Ratchet & Clank: Rift Apart azon kevés alkotások közé tartozik, ami dacára annak, hogy 19 esztendőnyi történést tudhat a háta mögött, önálló videójátékként is prímán megállja a helyét. Tesztalanyunk portolása jó kezekbe került, az átirat miatt ismét a holland Nixxes Software brigádját bízták meg, és az Insomniac Games hálószövő kiruccanásaihoz hasonlóan ezúttal sem lehet panasz, a körülbelül 12-13 órára hízott végigjátszás során egyetlen lassulást vagy fagyást nem tapasztaltam, de ügyelnünk kell arra, hogy milyen hardveren tároljuk a közel 39GB-os csomagot, ugyanis a konzolos változathoz hasonlóan a telepítés inkább SSD-re javallott, semmint winyóra.

A Rift Apart alcímű epizód története rövid idővel a 2013-as Into the Nexus után játszódik: a planéták galaktikus hősként ünneplik a címszereplőket, és ez idő alatt Clank, a szuperintelligens tech(2)-zseni robot meglepi Ratchet-et egy szerkentyűvel, mellyel dimenziókon át képes utazni, s így pedig végre kiderítheti, hogy mi történt fajának (lombax) képviselőivel, illetve eltűnt családjáról is információkat szerezhet. Mindeközben felbukkan a színen csatlósaival a duó régi ellenlábasa, az örök vesztes Doctor Nefarious, aki megkaparintja a Dimenzionátort. Ratchet darabokká lövi azt, azonban a kütyü bekapcsolódik, s ennek révén megnyit egy hasadékot, melybe mindhármójuk belepottyan, de végül különböző helyen lyukadnak ki. (Az SSD-re való installálás a gyorsabb betöltés mellett a dimenziók közötti ugrálás közben jön kapóra, tehát, ha nem akarjuk, hogy a HDD-nken lévő játék lelassítsa/megakassza az egyébként piszok látványos animációt, akkor érdemes megfontolnunk a telepítési helyet.)

Ratchet & Clank első számítógépes kalandja a szokásos(nak tűnő) akció platformer élményt nyújtja. A velünk szemben álló és lövöldöző rosszfiúknak fegyvereink használatával adhatunk válaszolt. A mindent eldöntő, sikeres találat esetén pedig pénzhez jutunk és XP-ket szerzünk: utóbbival szintet léphetünk (például több életerőnk lesz), ám az előbbivel fegyvereket vásárolhatunk egy árustól, aki a különböző missziók teljesítését követően mindig újabb és újabb mordály megvásárlásával igyekszik könnyebbé tenni a pénztárcánkat. Amire első körben nem számítottam, az a fegyverek felhozatala: összesen teljesen 18 különböző eszközre ruházhatunk be és mindegyik szinte teljesen egyedi képességgel bír. Fejleszteni is tudjuk őket, ehhez azonban meg kell találnunk a pályákon elszórt kék színű kristályokat.

Az már az bevezető jelenetek kapcsán is jól kivehető, hogy miért működik oly flottul a Ratchet & Clank: Rift Apart. Az ügyességi játék felépítettsége olyan, akár egy jóféle akciómozi, megvalósítását tekintve kifinomult, szemkápráztató és barátságos látványvilág tárul elénk hihetetlen profi kivitelezéssel körítve, és a fejlesztők érezhetően arra törekedtek, hogy a platformerekben tapasztalt és ismert formulákat a lehető legkreatívabb tálalásban reprezentálják. Legyen az helyszín, titkos átjáró vagy szereplő, kivétel nélkül minden szempontból egyedi élményben lehet részünk. A karakterek – a szövegkörnyezet kapcsán – valamennyien izgalmasok, még azok is, akiket kiiktatásuk után „elfelejtünk”: valamennyijüket érdekes személyiséggel spékelték meg.

Opcionálisan magyar felirat is választható a Ratchet & Clank: Rift Aparthoz, és játéknak bármely korosztály bátran nekiveselkedhet. A kisebbeknek ajánlott legkönnyebb nehézségi fokozaton nincs életerőnk, ergo meghalni sem tudunk, de nehezített körülmények között a rutinosabb játékosok is megtalálják benne a megfelelő mennyiségű kihívást. A mellékküldetések és a gyűjthető tárgyak, úgymint például a talentumainkat erősítendő ruhák bezsebelése igazi ínyencségnek bizonyult. Ezúttal nem szimpla skineket harácsolhatunk össze, hanem olyan csizmákat, szkafandereket és sisakokat gyűjthetünk, melyekért a teljesítmények megszerzésétől függetlenül értelme van egy kicsit szemfülesebbnek lennünk.

Pontszám: 9
Fejlesztő:
Insomniac Games, Nixxes Software
Kiadó:
PlayStation Interactive
Platform:
PC, PS5

Hirdetés