Felütésképpen annyit azonnal elmondok, hogy a Project Cars 2 egy tökéletes folytatás, ami szinte minden téren fejlődött az elődhöz képest. Az irányítás billentyűzeten vagy gamepaden is emberfelettien jó, a bővebb pályaválasztási lehetőség pedig tényleg a magaslatokba emeli a játékot, és akkor még nem is beszéltünk a dinamikus időjárásról, vagy éppen a rengeteg autóról. Legyetek offline vagy online pártiak, egy biztos, megtaláljátok a számításaitokat!

De ne szaladjunk ennyire előre. A Project Cars 2 irányítása tényleg brilliáns, már csak egy jó kis virtuális valóságot fogunk hiányolni a versenyek közben, mert ha ez megadatna (a támogatása természetesen adott), akkor bizony tényleg olyan lenne, mintha egy többszáz lóerős verdában mérettetnénk meg. Kormánnyal az igazi az élmény, persze markolni kell majd a kereket rendesen, de joyjal sem rosszabb, csak azért itt már más tészta lesz a dolog.

Nem akarom ennyire fényezni, de gamepaddel egy picit sem rosszabb a vezérlés, a direkt irányítás itt is érződik, a kocsi azonnal reagál minden apró mozdulatra, nem véletlen, hogy elsőre azért ez meglepő lesz azoknak, akik a minden gépi segítséget rendelkezésre bocsátó szimulátorok előtt ültek eddig. Persze itt is aktiválhatók a stabilitást növelő asszisztensek, de akkor meg már mi értelme, aki erre esküszik, inkább nyomjon egy kis Crash Team Racinget.

A PC2-t nagyon kihegyezték, valószínűleg nem véletlenül ültek ennyit a gépek előtt a fejlesztők, nem véletlenül járták végig az autókat, a pályákat, nem tudom eléggé kifejezni, mennyire élvezetes leülni a monitor vagy a tévéképernyő elé, pedig már nem vagyok akkora gamer, mint mondjuk kiskoromban. És akkor sem voltam nagy. A pláne, hogy van egy mérnökünk a játékban, aki az általunk adott tapasztalatok szerint segít megadni a helyes beállításokat, tuninglehetőséget. Wow.

Az eléggé masszív karriermód nagyon hasonlít az első részben látottakhoz, de azért sikerült még egy szinttel magasabbra helyezniük a lécet. Még nagyobb szabadságot kapunk, mind a verdák kiválasztásánál, mind pedig a sorozatoknál. Természetesen akkor, ha csak meghatározott kategóriájú gépek indulhatnak, akkor mi sem választhatunk más (fura is lenne a Forma autók között egy RallyCross autóval száguldozni), de vannak olyan módok, ahol szinte azt csinálunk, amit csak szeretnénk, ennek is van azért szerethetősége bőven.

No nemcsak az offline, az online lehetőségek is szinte határtalanok. Bajnokságokban vehetünk részt, sima versenyekre jelentkezhetünk be, vagy akár barátainkkal is összemérhetjük vezetési tudásunkat. Üdvözöljük azt a döntést, hogy itt is bármit lehet választani, létrehozhatunk személyre szabott eseményeket, vagy nyilván akár csatlakozhatunk is egy már meglévőhöz, olyan autók is rendelkezésre állnak, amiket mondjuk még fel sem oldottunk az egyjátékos módban. Elképesztő négykerekűek vannak, szinte mindent tudunk vezetni, ami a valóságban inkább csak álomszerűnek tűnik.

A PC2-ben az időjárási viszonyokat, valamint az ezekből adódó nehézségeket is első kézből tapasztalhatjuk meg. Már az első részben is elég frankó volt, hogy sütött a nap, aztán leszakadt az ég, de itt még azt is lemodellezték, hogy miként hat ez a vezetésre. Mert hat, nem is kicsit, a száradó pályán azonnal gyorsabb köröket lehet menni, más kérdés, hogy a túlzott önbizalom gyorsan kavicságyas látogatást jelenthet. Az F1 2017 sem rossz ebből a szempontból, de tesztalanyunk még rátud tenni mindenre egy lapáttal. Persze néha vannak túlkapások is, például egyes pályák őszies külseje nem éppen a valóságnak megfelelő, ennek ellenére mégis csak és kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni az időjárási megoldásokról is.

És hogy mi jöhet még? A tények, aminek olvasása előtt érdemes leülni és alátámasztani az állakat. A Project Cars 2-ben több mint 180 autó, 29 motorsport sorozat, 60 esemény, valamint több mint 130 pálya kapott helyett, emellett a Gran Turismo Sport kínálata eltörpül, fasorban sincs, de más konkurensek is csak kullognak a PC2 mögött. A GT3-as verdák is fantasztikusak, de tényleg, olyan lenyűgöző gépekkel lehet száguldozni, hogy csak na. Ó, és a grafika? Hibátlan. Szinte hibátlan.

A játék nagyon jól néz ki összességében, főleg egy erősebb PC-n virít igazán, de nyilván a konzolok esetén sem lehet sok mindenbe belekötni. Sokat fejleszettek a külsőn, főleg az eső lett látványosabb. Állítólag konzoloknál néha előfordul megakadás, de számítógépen ez megfelelő hardver esetén nem figyelhető meg, bizonyos tesztek is csak a VR esetén tudták gondolkodásra bírni a játékot. Tetszetős, ahogy megoldották a szélárnyékot, a pályákat körülvevő környezetet, a fényeket, valamint a törésmodellt is.

Utoljára talán a TOCA Touring Cars 2 esetén éreztem, hogy ezzel az autós játékkal bármennyi időt képes lennék eltölteni. A Project Cars 2 megint ilyen: egy szinte tökéletes autós játék, szinte végeláthatatlan mennyiségű tartalommal, folyamatos javításokkal, DLC-kel, ebből nyugodtan lehetne építkezniük a vetélytársaknak is. Az irányítás nagyszerű, és őszintén szólva a gépi ellenfelek mesterséges intellgienciája sem rossz, bár azért az első kanyarokban egy picit merészebbek, mintha tényleg a volán mögött ülne valaki. Röviden összegezve? Aki szereti a szimulátorokat, nekik kötelező darab a Project Cars 2, aki pedig nem szereti, az is vegye meg, de mindenképpen próbálja ki.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Project Cars 2
93 %
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt