A HMD Global a sok szivárgás, csúszás után végre hivatalosan is bejelentette az 5 hátlapi kamerával felszerelt okostelefonját, a Nokia 9 PureView-t, amit az MWC 2019-es kiállításon meg is nézhettünk.

Miért van a hátlapon öt kamera?

A konkurencia megoldásaival ellentétben itt mind az öt kamera ugyanúgy 12 MP-es, f/1.8-as rekeszértékű és minden ugyanaz, egy tényezőt leszámítva, 3 kamerán nincs színszűrő, kettőn pedig van. A HMD Global a híres Zeissel és a Lighttal dolgozott együtt a Nokia 9 kameráin, utóbbi az elég durván kinéző Light L16-ról lett híres, amin pontosan 16 kamera található.
Light L16 (forrás: The Verge)
A színszűrő nélküli monokrom kamerák háromszor több fényt képesek rögzíteni, mind az öt kamera egyszerre exponál, a végeredménynél pedig elképesztően jó dinamikatartományra lehet számítani. A Nokia 9 ötkamerás rendszerével utólag is váltogathatjuk a fókuszpontot, ami nem újdonság, de a kamerák száma miatt ezt sokkal precízebben lehet megtenni, illetve alapvetően sokkal több információ áll rendelkezésre, sokkal részletgazdagabbak lesznek a fotók.
A Nokia 9 PureView előlapján egy 5,99 hüvelykes, QHD+ felbontású pOLED kijelzőt fogunk találni, aminek egységét semmilyen kamerakivágás vagy notch nem töri meg.
Mivel elég sokat késett az eszköz, így nem meglepő módon a tavalyi hardvert, a Snapdragon 845-öt kapta meg 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel, azonban utóbbi sajnos nem bővíthető. Az akkumulátorunk 3320 mAh kapacitású, amit vezeték nélkül is tölthetünk 10W-tal köszönhetően a Gorilla Glass 5 által védett üveg hátlapnak, vezetékesen pedig 18W a maximális teljesítmény.
A Nokia nagyon hisz az Android One rendszerben és ezt jól is teszik, hisz a felhasználók így egy teljesen letisztult, gyári android felületet fognak kapni, amire 2-3 évig biztosan érkeznek és hamar érkeznek a frissítések, természetesen ezt találjuk a Nokia 9-en is Android 9.0 Pie alapokon.
Az IP67-es tanúsítvánnyal felvértezett Nokia 9 pont a tavalyi hardver miatt hazánkba is korrekt árcédulával érkezik, Magyarországon 230.000 Ft-ért lesz kapható. Igaz, hogy vannak Snapi 845-tel olcsóbb mobilok is, sőt szinte csak olcsóbb van, de az biztos, hogy nem ilyen kamerával. Megjelenési dátumot egyelőre nem tudunk, de várjuk nagy szeretettel tesztre.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.