A HMD Global a sok szivárgás, csúszás után végre hivatalosan is bejelentette az 5 hátlapi kamerával felszerelt okostelefonját, a Nokia 9 PureView-t, amit az MWC 2019-es kiállításon meg is nézhettünk.

Miért van a hátlapon öt kamera?

A konkurencia megoldásaival ellentétben itt mind az öt kamera ugyanúgy 12 MP-es, f/1.8-as rekeszértékű és minden ugyanaz, egy tényezőt leszámítva, 3 kamerán nincs színszűrő, kettőn pedig van. A HMD Global a híres Zeissel és a Lighttal dolgozott együtt a Nokia 9 kameráin, utóbbi az elég durván kinéző Light L16-ról lett híres, amin pontosan 16 kamera található.
Light L16 (forrás: The Verge)
A színszűrő nélküli monokrom kamerák háromszor több fényt képesek rögzíteni, mind az öt kamera egyszerre exponál, a végeredménynél pedig elképesztően jó dinamikatartományra lehet számítani. A Nokia 9 ötkamerás rendszerével utólag is váltogathatjuk a fókuszpontot, ami nem újdonság, de a kamerák száma miatt ezt sokkal precízebben lehet megtenni, illetve alapvetően sokkal több információ áll rendelkezésre, sokkal részletgazdagabbak lesznek a fotók.
A Nokia 9 PureView előlapján egy 5,99 hüvelykes, QHD+ felbontású pOLED kijelzőt fogunk találni, aminek egységét semmilyen kamerakivágás vagy notch nem töri meg.
Mivel elég sokat késett az eszköz, így nem meglepő módon a tavalyi hardvert, a Snapdragon 845-öt kapta meg 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel, azonban utóbbi sajnos nem bővíthető. Az akkumulátorunk 3320 mAh kapacitású, amit vezeték nélkül is tölthetünk 10W-tal köszönhetően a Gorilla Glass 5 által védett üveg hátlapnak, vezetékesen pedig 18W a maximális teljesítmény.
A Nokia nagyon hisz az Android One rendszerben és ezt jól is teszik, hisz a felhasználók így egy teljesen letisztult, gyári android felületet fognak kapni, amire 2-3 évig biztosan érkeznek és hamar érkeznek a frissítések, természetesen ezt találjuk a Nokia 9-en is Android 9.0 Pie alapokon.
Az IP67-es tanúsítvánnyal felvértezett Nokia 9 pont a tavalyi hardver miatt hazánkba is korrekt árcédulával érkezik, Magyarországon 230.000 Ft-ért lesz kapható. Igaz, hogy vannak Snapi 845-tel olcsóbb mobilok is, sőt szinte csak olcsóbb van, de az biztos, hogy nem ilyen kamerával. Megjelenési dátumot egyelőre nem tudunk, de várjuk nagy szeretettel tesztre.
Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.