A 2017 áprilisában piacra dobott (ZTE) Nubia Z17 mininek vannak határozott előnyei, amiért érdemes lehet elgondolkodni rajta, de sajnos nem mondható el róla, hogy tökéletes.

Dizájn

Egy fehér karton dobozban érkezett hozzánk a mobil, az elején egy bizonyos szemszögből piros árnyalatban megcsillanó Nubia logóval, a hátulján pedig a főbb specifikációkkal. A dobozban egyből a telefon köszönt, alatta az alap tartozékok, mint a simtű, az USB Type-C adatkábel és az 5V 1,5A-es Quick Charge technológiát is támogató töltőfej.

A Nubia Z17 mini a kicsivel később megjelent Z17 kistestvérének mondható. Noha dizájnban van hasonlóság, hardveres fronton és méretben is jócskán van különbség. A Z17 mini egy 7,5 milliméter vastag, 155 grammot nyomó mobil 5,2 hüvelykes képátlóval.

Ha megnézzük a hátlapot, akkor igazából egy teljesen jól megtervezett mobilt láthatunk a márkára jellemző jegyekkel. Fém unibody készülékházzal bír, ami igen jó minőségű, illetve tapintásra is kellemes a felület. Teljesen sima, amit megtör a dombornyomott Nubia logó és az ujjlenyomat-olvasó az aranyra festett karimájával. Az antennacsík vonalában megkapjuk a piros körívű duál kamerát és az egy szem LED villanót. A fém ház a kijelző oldalán stílusos arany bevonatot kapott, alapvetően a fekete, az arany és a piros színek a jellemzőek a Nubia telefonoknál.

A jobb oldalon kapjuk a bekapcsológombot és a hangerőszabályzót, balkéz felől található a kártyák tálcája, ahova 2 nanoSIM-et vagy 1 nanoSIM-et és egy microSD kártyát tehetünk, tehát hibrid dualSIM-es a telefon. Fent a zajszűrő mikrofont és a 3,5 mm-es jack csatlakozót találjuk, alul pedig a mikrofont, a hangszórót és az USB Type-C portot.

Ha visszatérünk az előlapra, akkor nem nehéz észrevenni a Nubia mobiloknál ikonikusnak mondható kapacitív home gombot, amit egy piros, led háttérvilágításos kör jelöl. Ez a felület értesítési ledként is szolgál. Van mellette is egy-egy gomb, azonban ezek csak akkor villannak fel, ha megérintjük őket. A bal oldali az opciókat hozza elő, a jobb oldali pedig a vissza gomb, de ezek sorrendje cserléhető. A kijelző fölött a szokásos elemeket kapjuk, ott a hatalmas felbontású, 16 MP-es előlapi kamera, a beszédhangszóró, a közelségérzékelő és a fényszenzor.

Dizájnt összegezve én igazából nem csalódtam, méretét tekintve korrekt, az ujjlenyomat-olvasót könnyedén el lehet érni, a fém ház minőségi, nem maszatolódik. Amit megemlítenék, hogy a készülék mono hangzással bír, aminek max hangereje tejlesen rendben van, révén ez egy 110.000 Ft-os mobil.

Kijelző

A Z17 mini előlapján egy 5,2 hüvelykes LTPS IPS LCD kijelzőt találunk standard 16:9-es képaránnyal és ez az előlap 70%-át fedi le. A felbontás FullHD, ami tökéletesen elegendő és a megjelenítéssel sincs különösebb probléma. A színek élénkek, telítettek, a panel minőségi, a betekintési szögek kiválóak. Talán még az is rámondható, hogy kicsit túlszaturált a megjelenítés, de ezen szoftveresen lehet módosítani. A feketéknél látszik igazán, hogy nem OLED a panel, ez is inkább szögből nézve tűnik fel. Az előlapot egyébként ismeretlen generációjú, de Gorilla Glass üveg védi a külső hatásoktól. Nem nálam jár először a mobil, de nem is látok rajta karcokat.

Szoftver

Szoftveres fronton két negatív dolgot lehetne mindössze megemlíteni. Az egyik, hogy a Nubia Z17-tel ellentétben ez a telefon nem Android 7.0 Nougat, hanem Android 6.0.1 Marshmallow operációs rendszert futtat egyedi Nubia UI felülettel és annak is a 4.0-ás változatával. A két hetes tesztidő alatt nem érkezett szoftverfrissítés, jelenleg a Google 2017. februári biztonsági csomagja található meg rajta, tehát nem túl naprakész.

Magát a Nubia UI 4.0-t igen sok extra funkcióval vértezték fel. És ezek kapcsán lenne is egy észrevétel, amit sok felhasználó szintén negatívumként élhet meg. Alapvetően magyar a készülék nyelve, de sok menüpont és a különleges Nubiás funkciók is angolul vannak. Ilyen például az Edge Gestures is. A készülék kijelzőjének széleivel különböző funkciókat érhetünk el. Például ha hosszan rátartunk, akkor a főképernyőnk oldalait hívhatjuk elő, felfelé vagy lefelé legyintéssel a legutóbbi appot kapjuk vissza, hasonló gesztussal a megnyitott appokat zárhatjuk be, vagy mondjuk a fényerőt szabályozhatjuk. Tök érdekes dolgok, azonban kérdéses, hogy hányat használna az ember a mindennapokban.

Másik érdekes funkció a Super Screenshot, amit az ujjlenyomat-olvasó hosszú érintésével hívhatunk elő. Ezzel az éppen képernyőn lévő képet tudjuk megörökíteni úgy, hogy mondjuk csak egy részét jelöljük ki és csak azt menjük el, választhatunk akár szivecske formát is, de itt indíthatjuk el a képernyő rögzítést is.

Maga a felület egyébként teljesen korrekt, átlátható, az ikonkészlet egyedi, nincs külön alkalmazásválasztó, hanem minden app az oldalak és mappák között navigálva érhető el. A szoftver gördülékeny, gyors, pörgős, nem nagyon tapasztaltam megakadást, az esszenciális és a google appokon kívül találunk még egy News republic és egy Kika keyboard nevű programot, ezek törölhetőek. A szoftverrel nekem azon kívül, hogy nem épp a legfrissebb Android van rajta és nem minden magyar, nincs különösebb gondom. A beépített 64 GB tárhelyből egyébként 52,16 GB a szabadon felhasználható mennyiség.

Hardver

Ezzel át is térhetünk a hardverre. A Z17-tel ellentétben a Z17 mini nem csúcsprocesszort kapott, hanem egy középkategóriásat, de azok közül is elég jót! A lelkében egy Snapdragon 652 típusú processzor dolgozik, ami egy 2015-ös lapka 28 nanométeres gyártási technológiával, nyers adatokat tekintve pedig 4 x 1,8 GHz és 4 x 1,4 GHz órajelekről beszélhetünk. A grafikus teljesítményért egy Adreno 510-es grafikus gyorsító felel, rendszermemóriából pedig 4 GB-ot kapunk. Ez a standard verzió. Van egy ún. high edition, amiben Snapdragon 653-as proci és 6 GB RAM található, aki esetleg arra pályázna.

AnTuTu Benchmark v6.2.7 82310 pont
Geekbench 4 1326 / 4283 pont

Teljesítményben a benchmarkok alapján nagyjából egy Galaxy S6 szintjén van a mobil.

Ez a hardver bőven elegendő a mindennapi feladatokhoz, de a játékok is prímán működnek. A rendelkezésre álló 4 GB RAM-ból általában 1-1,5 GB mindig volt szabadon.

Adatkommunikációt tekintve van benne 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, Bluetooth 4.1, GLONASS támogatottság, NFC és FM-rádió is, gyakorlatilag az infra portot leszámítva mindent tud, az USB Type-C porton keresztül OTG képes és B20 is van benne.

Kamera

Az előlapon egy segédfény nélküli 16 MP-es kamerát kapunk f/2.0 rekeszértékkel és fix fókusszal. A hátlapra két kamera került, mindkettő 13 MP felbontású és f/2.2 rekeszértékkel bírnak, valamint fáziskülönbség alapú autófókusszal dolgoznak. A két kamera között az a különbség, hogy az egyiken nincs színszűrő, így mint a duál kamerás Huawei mobiloknál, itt is tudunk monokróm fotókat készíteni filterezés nélkül.

A szoftver maga eléggé kezes és egyszerű, a felület hasonlít az iPhone-oknál látottakkal. Azonban ez olyan szempontból sokkal jobb, hogy nagyon sok lehetőségünk van. A beállítások között állíthatjuk a képarányt, ki/be kapcsolhatjuk az arcfelismerést, van professzionális mód benne, ahol állítható a záridő, a fehéregyensúly, az ISO és a fókusz is manuálisan, valamint van egy Camera-Family nevű lap is, ahol jó pár vizuális trükköt találunk. Csinálhatunk fénnyel festést, lassú záridős felvételeket, készíthetünk RAW fotókat, vagány makró fotókat és persze itt érhetjük el a monokróm módot is. A képek minőségével szerintem abszolút elégedettek lehetünk, viszont a portré módnál a háttér elmosása katasztrófa, nem érzékeli jól a mélységet, nem tudja az előtérben lévő objektumot körvonalazni, ez jól látható a fotókon is. Ez egy olyan hátrány, ami mellett nem igazán lehet elmenni szó nélkül. A lenti képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak meg.

A videórögzítés történhet [email protected], illetve 60fps-ben, valamint [email protected] is. A videó minősége is hagy kívánni valót maga után, de a hang az szörnyű.

Akkumulátor

Az üzemidőről egy 2950 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, aminél már láttunk nagyobbat is ilyen képátló mellett. Ha átlagos használatra szeretnél mobilt, akkor egy teljes napot kibír egy feltöltéssel a Z17 mini is, de ha nagyon sokat játszol, Facebook-ozol, akkor már lehet, hogy napközben is tölteni kell. Nálunk úgy bírt ki egy napot, hogy reggel levettük töltőről és este nagyjából 20% környékén járt. Nem egy üzemidő bajnok, de ha már egy napot kibír, az annyira nem katasztrófa.

Ár/érték arány

Összegzésképp elmondható, hogy a Nubia Z17 mini korrekt hardveres támogatottsággal, szép kijelzővel és funkciókban gazdag szoftverrel és kamerával rendelkezik. Az anyaghasználat kiváló, a dizájn szubjektíven szólva, de szép, a kameránál a portré mód nem annyira működik jól, de minden egyéb tekintetben teljesen rendben van. Ha 100-110.000 Ft körkényékén tervezel mobilt vásárolni, érdemes vetni egy pillantást erre a készülékre is.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
8
Szoftver
8
Hardver
9
Kamera
7
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.