Az Apple az iOS 15 után bemutatta az iPadOS 15-öt is. Az új rendszer főképernyője is fejlődött, új funkciók érhetők el multitasking kapcsán, új gyorsjegyzetelési opciónk is van és kihasználva az M1 erejét, appokat is fejleszthetünk iPaden.

Widgetek

Az első újdonság már a főképernyőn fog fogadni, frissítették a widgeteket, kirakhatjuk a kedvenc névjegyeinket, nagy méretű fotókat, sőt tematikus oldalakat is létre tudunk hozni. Az iPhone-ból implementálták az App Libraryt, amit ki is lehet tűzni a dokkra.

Multitasking

Ha osztott képernyőben dolgozunk, iPadOS 15 alatt már nem csak a dokkról választhatunk appot, hanem bármit a főképernyőről. A már megnyitott alkalmazás kimegy a kijelző szélére, így ki tudjuk választani azt az appot, amit mellette szeretnénk megnyitni. Lefelé legyintéssel bezárhatjuk az adott appot és nyithatunk helyette másikat osztott képernyőben.

Ezenfelül a multitasking oldalon a már megnyitott appokat egymásra lehet húzni, így azonnal osztott képernyőben fognak megjelenni.

A jegyzetek app is fejlődött, Apple Pencillel a jobb alsó sarokból fellegyintve előjön egy gyors jegyzet, ha valamit minél gyorsabban szeretnénk leírni.

Appfejlesztés

Gondoltuk, hogy az M1-es iPad Pro bejelentése után lesz valami szoftveres újdonság is, amivel kihasználható a chip ereje és lett is.

iPadOS 15 alatt használhatjuk a Swift Playground appot komolyabb appok fejlesztésére is, az iPaden megírt kódot debugolhatjuk és egyből fel is tölthetjük az AppStore-ba. Szóval az iPaden most már iPad és iPhone appokat is tudsz fejleszteni.

Elérhetőség

Az iPadOS 15 első fejlesztői bétája mától elérhető, a publikus béta júliusban lesz letölthető, a végleges, mindenki számára elérhető – kész – verzió pedig ősszel érkezik.

Kompatibilitás

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.