Hirdetés

A VPN mozaikszó a Virtual Private Network, azaz a virtuális priváthálózat rövidítése és fő feladata a biztonságos kapcsolat biztosítása, céges környezetben távoli munkavégzésnél elengedhetetlen, de magánemberek számára is hasznos lehet.

Mire jó a VPN?

A VPN egy titkosított csatornát hoz létre, ami egyrészt elrejti, hogy mit és hol csinálsz az interneten, egyes országok cenzúráit ki lehet küszöbölni és a geolokációhoz kötött szolgáltatásokhoz is hozzáférhetsz. VPN segítségével el lehet hitetni az internetes oldalakkal és szolgáltatásokkal, hogy akár a Föld másik oldaláról internetezünk.

Tehát a VPN alapvetően a felhasználó online adatvédelmét szolgálja, ha csatlakozol egy VPN szerverre, akkor az IP-címed és a tevékenységed rejtve lesz, illetve ezen a biztonságos környezeten keresztül jöhet létre a home office, az otthoni munkavégzés is.

Mire használják a VPN-t?

Statisztikák kimutatják, hogy a VPN használók körülbelül felének az adott országban blokkolt szórakoztató tartalmak elérése a célja (pl. HBO Max), de szintén magas százalékban használják a közösségi oldalak és hírszolgáltatások elérésére.

További felhasználási statisztikák:

  • 31% – Anonimitás biztosítása az internet böngészése közben
  • 30% – Fájlok/weboldalak/szolgáltatások elérése a munkahelyen
  • 27% – Hozzáférés a torrent weboldalakhoz/más blokkolt letöltő oldalakhoz
  • 25% – Kommunikáció a külföldön tartózkodó barátokkal/családdal
  • 18% – A böngészési tevékenység elrejtése a kormány elől
  • 18% – A TOR böngésző elérése

Számít, hogy milyen VPN szolgáltatást választasz

Egy VPN használatához VPN szerverre kell csatlakoznunk, ami lehet független szolgáltatótól, illetve ha home officeban dolgozunk, akkor a munkáltató is kínálhat VPN-t.

Ha független szolgáltatókat nézünk, akkor vannak ingyenes és fizetős megoldások is. Ha valamit gyorsan megnéznél, akkor arra az ingyenes is elég lehet, de ezek általában funkcionalitásban, szerverkínálatban és biztonság szempontjából eléggé korlátoltak, előfordulhat, hogy az ingyenes VPN szolgáltatók naplózzák az adatokat (érdemes átolvasni az adatkezelési irányelveket). Ha viszont gyakrabban használnád, akár minden nap, akkor érdemes elgondolkodni a minőségibb, havidíjas megoldásokban.

Miért érdemes a NordVPN-t választani?

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás napjainkban a NordVPN, akik több mint 5200 szerverrel, 60 országban vannak jelen.

A NordVPN az egyik leggyorsabb VPN szolgáltatás az AV-TEST független tesztjei alapján, a WireGuard© alapú NordLynx protokollal a VPN szerverekhez való csatlakozás vagy azokról való lecsatlakozás alatt is titkosított és gyors a kommunikáció, illetve nincs adatkorlát vagy sávszélesség-korlátozás sem.

További előnyök:

  • Egyszerre akár 6 készüléket is használhatsz ugyanazzal a felhasználói fiókkal
  • A több mint 5200 szervernek és a 60+ országban való jelenlétnek köszönhetően több a csatlakozási lehetőség, nem annyira leterheltek a szerverek
  • Vannak különlegesebb igényeket kiszolgáló szerverek is, pl. P2P-hez, streameléshez

A NordVPN egy panamai központú cég, az irányelveik közé tartozik, hogy a szervereken áteső forgalmat nem naplózzák, ezek egyébként lemez nélküliek, tehát adatot sem tárolnak, a szerverek 10 Gbps sávszélességre képesek, tehát a sebesség és az adatvédelem az adott.

A NordVPN 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállal, minden újonnan regisztráló kérdés nélkül visszakapja a pénzt, ha nem elégedett a szolgáltatással, illetve aki abban utazik, kriptóval is fizethet.

Ha ki tudod használni és két éves előfizetést választasz, akkor havi szinten 3,65 euróba fog kerülni a NordVPN használata és bármilyen platformon használhatod, legyen az mobil, tablet vagy bármilyen rendszert futtató számítógép.

Ha szeretnél egy megbízható VPN szolgáltatást, próbáld ki a NordVPN-t!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.