A VPN-ek lényege, hogy védett, titkosított csatornán vezetnek át minden kommunikációt, kivéve, ha kivételt szabunk meg, vagy hibásan működnek. Kiderült, hogy hibásan működnek a VPN-ek iOS-en, ami számos biztonsági kockázatot felvet.

Évek óta hibásan működnek a VPN-ek iOS-en, aminek köszönhetően bizonyos kapcsolatokat nem titkosítanak és nem rejtenek el.

Normál esetben egy VPN szolgáltatás úgy működik, hogy csatlakozáskor minden aktív kapcsolatot megszüntet és a felállított biztonságos, titkosított csatornán vezeti át őket.

Az Apple 2 éve tisztában van azzal, hogy az iOS-ben ez nem így működik. Az iOS nem zárja be az éppen aktív kapcsolatokat, sőt, azt is lehetővé teszi, hogy azok akár órákig tovább működhessenek.

Hibásan működnek a VPN-ek iOS-en

Ennek következtében ha a VPN aktiválásakor aktív volt egy kapcsolat, az nem kerül a VPN alá, hanem tovább működik VPN nélkül, ami számos biztonsági kockázatot felvet, különösen, hogy a felhasználó ezt nem is sejtheti.

Sajnos ezt csak az Apple tudja megoldani, így ha ők nem javítják a sebezhetőséget, továbbra is kockázat marad.

Vannak, akik szerint a VPN-ek használata előtt érdemes repülő üzemmódba tenni az eszközt, ezzel lezárva a kapcsolatokat, majd bekapcsolni a VPN-t és kivenni a készüléket repülő módból, azonban nem biztos, hogy ez teljesen megoldja a problémát.

Ti használtok rendszeresen valamilyen VPN szolgáltatást? Meglepődtetek, hogy hibásan működnek a VPN-ek iOS-en?

A borítóképet Petter Lagson készítette, forrása: Unsplash

Hirdetés
FORRÁSWired
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.