A Huawei csúcskészülékek a P9 óta két hátlapi kamerával rendelkeznek, mindemellett a középkategóriában is vannak ilyen készülékeik, lásd a Mate 10 lite-ot példának okáért. A duál kamera lényege alapvetően a jobb mélységérzékelés, de manapság már egyre többet hoznak ki belőle a gyártók. Ez a cikk a Huawei szemszögéből közelíti meg a témát.

Az első lépés

A Huawei a P9-nél kezdett el először dolgozni a híres neves német Leicával, és ez a partnerség azóta is tart és virágzik. A P9-nél még mindkét kamera 12 MP felbontású volt, az érdekesség pedig az volt, hogy az egyik kamerán nem volt RGB színszűrő, ezáltal közvetlenül a kamerával készíthettünk monokróm fotókat, melyek sokkal részletesebbek, mint a filterezett megoldások. A rekeszérték itt mindkét kameránál f/2.2 volt, kezdő lépésnek teljesen korrekt volt és ezt a P10-nél újabb szintre emelték.

Huawei P9

A Mate 9 és a P10 kamerája megegyezik, így mindkét mobil nevében beszélhetek. Két lényeges változás történt. A 12 MP-es színes szenzorba már optikai képstabilizátort építettek, ezáltal a felvételek stabilabbak lettek, a másik változtatás pedig a monokróm kamera 20 MP-re történő növelése volt, ami jobb részletgazdagságot és kétszeres, veszteségmentes zoomolási lehetőséget hozott magával, utóbbi persze csak akkor elérhető, ha 12 MP-es fotókat készítünk. Ami még fontos, hogy a P10-nél már elérhető lett a 4K videórögzítési lehetőség.

Huawei P10

A Huawei P10 Plus egy újabb lépcsőfok volt a Leica kooperáció tekintetében, ugyanis a P9-nél és a P10-nél is Leica Summarit lencserendszert használtak, a P10 Plusnál viszont már Leica Summiluxot, aminek köszönhetően f/1.8-ra növelhették mindkét kameránál a rekeszértéket. A P10 Plusszal így korlátozott fényviszonyok között jobb képeket lehetett készíteni, mint a P10-zel.

Huawei P10 és P10 Plus

A 2017-es csúcs

Elérkeztünk a jelenkorba, a Huawei mostani csúcsához, a Mate 10 Próhoz. A vállalat itt is 12 és 20 MP-es szenzorokkal dolgozott Leica Summilux lencserendszerrel, ami viszont itt nagy fejlődés volt, az a mindkét kamerát jellemző f/1.6-os blende, valamint a mesterséges intelligencia megjelenése a Kirin 970-nek köszönhetően.

Mate 10 Pro

A Kirin 970 SoC-ben a CPU-n és a GPU-n kívül található egy NPU is, egy neurális feldolgozó egység, ami hatékonyabban képes adatokat feldolgozni a processzornál és a grafikus gyorsítónál is, ez a kis chip ezekről hivatott levenni a terhet az optimálisabb működés érdekében. A mesterséges intelligenciában nagy a potenciál, a Huawei a Mate 9-nél alkalmazta először a gépi tanulás technológiáját, azonban a Mate 10 Próban már dedikált AI chip található.

Ennek a gördülékenyebb és tovább tartó gyors működés mellett a kamerában is vannak előnyei.

Mesterséges intelligencia a kamerában

Az okostelefonokban is van manuális fotózási lehetőség, de az emberek igen nagy százaléka csak elindítja a kamerát és már lövi is a képet. Az automata beállításokat alkalmazó felhasználóknak segít a mesterséges intelligencia azzal, hogy felismeri az adott jelenetet és ahhoz igazítja a színeket, a kontrasztot, a fényerőt, valamint utómunkát is végez, hogy a végeredménnyel abszolút elégedett lehessen a használója.

A telefon jelenleg 13 különböző tárgyat, jelenetet képes valós időben felismerni. Ilyen például a kék ég, virágok, növények, tengerpart, napfelkelte/napnyugta, étel, szöveg, éjszakai kép, hó, macska, kutya és portré. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatóak meg.

Hogyan képes erre? Az NPU-ba betápláltak egy adatbázist több mint 100 millió fotóval és ezek alapján képes meghatározni a kamera előtt lévő objektumról, hogy az állat, étel, ember vagy más. Ez a folyamat teljesen offline módon és valós időben történik, tehát internet nélkül is felismeri a jelenetet és ahhoz igazítja a kamera beállításait. Fontos, hogy a szoftver nem filterezi a képet, hanem az értékeket változtatja.

Azt kell mondjam, hogy ilyen téren igen jó munkát végez az NPU, a jeleneteket szinte minden esetben jól és 1-2 másodpercen belül felismerte.

A másik terület, ahol mesterséges intelligenciát használnak, az a portréfotók. Az AI segítségével szintén adatbázisból tanulva a Mate 10 Pro a fotó alanyára helyezi a fókuszpontot és megpróbálja pontosan meghatározni a körvonalakat és az alanyt elszeparálni a háttértől.

Portré

Itt sincs okom panaszra, de persze azért van még hova fejlődnie a történetnek.

A Huawei Mate 10 Pro mesterséges intelligenciával karöltve igen szép teljesítményre képes, akár a sebességet, akár a kamera funkcióit tekintjük. Rengeteg lehetőség rejlik a mesterséges intelligenciában, ezeket más gyártók mellett a Huawei is próbálja optimálisan kihasználni és szerintem láthatunk még érdekességeket 2018-ban.

Ez a Huawei jelenlegi csúcsa kamera szempontból, kíváncsian várjuk a következő lépést.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.