Hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy miután meglátunk egy OLED képernyős laptopot, hihetetlenül nehéz visszatérni a hagyományos LED panelekre. Az OLED-kijelzőkre egyszerűen szebb ránézni, különösen, ha sok tartalmat fogyaszt vagy gyárt valaki. Az ASUS az OLED laptopok forradalmának élharcosa, és a legújabb ZenBook 14X OLED laptopjuk szilárd választás mindazoknak, akik az általánosnál kicsit nagyobb erővel rendelkező, színpontos laptopot keresnek.

Külső

Ha láttál már egy Zenbookot, akkor nagyon nem lőhetsz mellé, hiszen a Zenbook 14X OLED (UM5401) ugyanazt a dizájnnyelvet követi, amelyet az ASUS már évekkel ezelőtt lefektetett a prémium laptopcsaládjuk számára: fém váz, finoman megmunkált fedél, amelyen a Zen ihlette koncentrikus kör a védjegyük, valamint a márka védjegyének számító ErgoLift zsanér, amit azóta sok gyártó megpróbált átvenni.

A laptop jól megépített, nem recseg,  nem ropog és hozza azt a minőséget, amit a tajvani cég termékeitől elvárhatunk. Sok más laptoppal ellentétben ténylegesen érződik, hogy van benne anyag, hiszen a váz nagyon kevéssé hajlik, még akkor is, ha a zsanér közelében nyomjuk. A Zenbook 14X OLED 15,9 mm vékony és 1,4 kilogramm könnyű, ami mind vastagság, mind súly tekintetében abszolút korrektnek mondható.

Ami a portokat illeti, örömteli hogy két 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C port áll rendelkezésünkre, amelyek támogatják a kijelző csatlakoztatását és a tápellátást, tehát nem kell különleges töltőt magunkkal cipelni. Kapunk még egy USB 3.2 Gen 2 Type-A portot, egy HDMI 2.0b portot, egy 3,5 mm-es kombinált audiocsatlakozót és egy microSD kártyaolvasót. Az egyetlen kritika az lehet, hogy egy ilyen hardver és kijelző mellé örömtelibb lett volna rendes SD-kártyaolvasót látni, a Thunderbolt 4 hiányát pedig betudhatjuk az AMD processzornak.

Kijelző

A laptop sztárja egyértelműen a kijelző, ahogy azt már sok mondern Zenbook esetében megszokhattuk már. A Zenbook 14X OLED egy 14 hüvelykes 2,8K (2880 x 1800) OLED panellel rendelkezik, mely a 16:10-es képaránynak köszönhetően az átlagosnál nagyobb munkateret kínál. A kijelző 90Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami nagyon kellemes extra. Az 550 nites max fényerőre képess kijelző Pantone Validált, valamint Vesa tanúsítvánnyal rendelkezik a HDR-hez. Az ASUS 100% DCI-P3 színskála-lefedettséget ígér, ezt pedig több teszt is igazolta.

Ami a színpontosságot illeti, a ZenBook 14X OLED átlagosan 1,28-as Delta E értéket mért a kalibrálás előtt. Kalibrálás után ez az érték tovább javult, 1,08-ra. Röviden és tömören: a ZenBook 14X OLED kijelzője fantasztikusan színpontos. A laptop kijelzője teljesen ledönthető, így 180-fokban, laposan is feküdhet az asztalon, aminek jelen esetben sok hasznát nem látjuk, ahogy az érintőképernyőnek sem.

Billentyűzet és touchpad

Az egyik legjobb dolog, ami az ASUS laboratóriumaiból kikerült, az ErgoLift zsanér. Ez alapvetően az egész vázat néhány fokkal feljebb dönti, ami egy kicsit megkönnyíti a laptop billentyűzetén való gépelést. A hűtés szempontjából is előnyös, mivel használat közben sokkal több levegő áramlik át a laptop alatt.

Ami a billentyűzetet illeti, egy jól használható, magyar nyelvű, háttérvilágításos billentyűzetet kapunk. Érdekes módon az ASUS egy ujjlenyomat-olvasót is elhelyezett a bekapcsológombon, ami megkönnyíti a biztonságos bejelentkezést a Windows Hello segítségével. A trackpad nagy és érzékeny, és szükség esetén egy egyszerű gombnyomással NumberPad-dá alakul át. Ez egy ügyes trükk, amely jól jöhet azoknak, akik sokat dolgoznak olyan programokkal, mint az Excel.

Teljesítmény és üzemidő

A nekünk küldött ASUS Zenbook 14X OLED az AMD Ryzen 5 5600H processzorával érkezett, amely egy 6 magos, 12 szálas chip. Csak egy beépített, AMD Radeon Graphics grafikával rendelkezik, 16 GB LPDDR4X RAM-mal és egy 512 GB-os M.2 NVMe SSD meghajtóval együtt. Ez alapvetően jóval túlmutat az ultravékony modellek visszafojtott processzorain és egy remek ár/teljesítmény mutatót garantál ennek a modellnek.

Az AMD jelenlegi mobil chipjei tisztességes munkával szolgálnak a tartalomkészítés és a játék terén, a laptop simán képes könnyű vagy közepes videó- és képszerkesztésre is. Kicsit kár, hogy az ASUS nem épített be egy diszkrét GPU-t, hogy a renderelési feladatokhoz még egy kicsit több erőt adjon, de valószínűleg így jobb árat és hosszabb üzemidőt is kaptunk. A laptophoz egy 100 W-os kompakt hálózati adapter tartozik. Erősebb használat mellett 4-5 órát bír, böngészésnél és könnyedd munkánál pedig már egy munkanappal szolgál.

Összegzés és ítélet

Az AMD-s modell jóval olcsóbb, mint az Intel H-széria által hajtott változat, de nagyjából ugyanannak a célközönségnek készült, így jelentősebb jobb ár/érték aránnyal bír. Összességében az is elmondható, hogy talán a legjobb Apple Macbook riválisról van szó, hiszen az OLED kijelző mellé korrekt erő és remek ár társult, ilyet pedig más Windows-os modell jelenleg nem igazán kínál a piacon.

Hirdetés
Horváth Izabella
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.