A fent említett monitor az eMAG webáruház jóvoltából jutott el hozzánk. Ezúton is köszönjük nekik a tesztelési lehetőséget. Máris belevágok a közepébe és hadd jegyezzem meg, hogy az LG 34″-os 21:9-es képarányú WQHD felbontású monitorja nyújtotta számomra eddig a leginkább maradandó élményt a megjelenítők kategóriájában. Az LG 34UM95 volt a világ első ilyen paraméterekkel felszerelt monitorja, és tényleg nagy taps jár érte a fejlesztőknek, mert nagyon ütős darab lett.

Élmény, tapasztalat

A legtöbb asztali számítógép használónak 20-23″ közötti, általában FullHD (1920 x 1080) felbontású és 16:9-es képarányú monitora van. Persze van kivétel, de ez az átlag. Eddig én is egy 22″-os FHD monitort használtam és ahhoz képest a 34″-os WQHD (3440 x 1440) mérföldes változást hozott. Cikkünkre afféle élménybeszámolóként érdemes tekinteni, mint konkrét teszt. Néhány képben bemutatom a monitor által nyújtott játékélményt, böngészést és hogy miért jó használni akár munkára is.

IMG_3722

A képen egy teljesen szokványos facebook kezdőlapot láthattok (Direkt van halványítva, az eredeti kép tűéles, majd látjátok is a játékos képeknél). Néhányotoknak furcsa lehet, hogy középen olyan pici az idővonal, viszont gondoljatok bele, hogy egyszerre hány emberrel tudtok úgy chatelni, hogy mindenkit láttok. Láthattok is egy nyitott chat-ablakot. Kipróbáltuk, 11 chat fér el egymás mellett. Brutális! A felbontásnak köszönhetően olyan élesek a tartalmak, hogy egész nap csak bámulnám.

Na de mi van a képaránnyal? 21:9? A szélesvásznú monitorok egyre jobban teret hódítanak a megjelenítők piacán, hisz már a legtöbb játékot optimalizálják az ilyen képarányú monitorokhoz, több ablakon is dolgozhatunk egymás mellett, illetve akár két számítógépet is rácsatlakoztathatunk, így feleződik a kép. Rengeteg teszt van az interneten arról, hogy 21:9 vagy 16:9 képarányú monitort válasszunk és a legtöbb vélemény a 21:9-nek kedvez.

Assassin's Creed Syndicate
Assassin’s Creed Syndicate

Star Wars Battlefront (2015)
Star Wars Battlefront (2015)

A fenti képeken (katt rájuk a nagyobb méretért) láthatjátok, hogy milyen a játékélmény egy ilyen 34″-os WQHD felbontású monitorral. Azt megjegyezném, hogy egy ilyen szélesvásznú QHD felbontású monitorhoz erősebb videókártya is szükséges. Akkora a monitor, hogy látókörünk igen nagy százalékát kiteszi és így olyan játékélményt biztosít, ami páratlan a maga nemében. Nagyon szomorú vagyok, hogy vissza kellett adni a terméket, viszont olyan mély nyomot hagyott bennem a képarány okozta lehetőségek, hogy beruháztam az LG 25″-os 21:9-es monitorjára, mely igaz, hogy csak 2560×1080 pixel felbontással rendelkezik, nem ugyanazt az élményt nyújtja mint a nagytestvér, de miután ezt kipróbáltam, soha nem váltanék vissza egy 16:9-es monitorra.

Technikai adatok

A szövegelést félretéve íme néhány adat, hogy pontosan mit is tud ez a monitor.

 • Képátló: 34″
 • Panel típus: IPS
 • Képarány: 21:9
 • Felbontás: 3440 x 1440 pixel
 • Fényerősség: 320 cd/m2
 • Válaszidő: 5 ms
 • Betekintési szög: 178 fok
 • Színmélység: 8bit+FRC
 • Felület: 3H keménységű borítás, ujjlenyomat-taszító, matt felület
 • Portok: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort, 1 x Thunderbolt 2, 1 x Audio kimenet
 • Hangzás: 2 x 7 W teljesítményű beépített hangszóró
 • Fogyasztás: ~80 W
 • Méretek (talppal): 829,9 x 172,9 x 468,9 mm
 • Tartozékok: tápkábel, HDMI kábel, DisplayPort kábel

További specifikációs adatok az LG Weboldalán

34UM95

Kinek? Mire? Érdemes?

Az LG 34UM95 21:9-es monitor egyaránt jó választás a játékosoknak, adminisztratív dolgozóknak és a hétköznapi embernek is. Hatalmas mérete miatt rengeteg minden elfér az asztalon, több részre oszthatjuk a képernyőt, két gépet is rá lehet csatlakoztatni, ilyenkor feleződik a kép. Így én azt mondom, hogy bárkinek jó lehet, aki vágyik a minőségre, a különlegességre és megteheti, hogy megvásárolja ezt a felsőkategóriás monitort. A második kérdésre a válasz, hogy bármire…játékra, munkára, böngészésre, filmnézésre egyaránt kiváló választás. A harmadik kérdésre pedig mindenkinek magának kell megtalálnia a választ. Cikkünk csupán támpont, ami alapján el lehet dönteni, hogy érdemes-e rááldozni az összeget ezért a különleges élményért.

A monitor ára egyébként az eMAG webáruházban bruttó 229.900 Ft, tehát joggal mondhatjuk, hogy felsőkategóriás monitorról van szó. Az én pénztárcám csak egy 25″-os modellt engedett, de ezt sem bántam meg, nem váltanék vissza 21:9-ről (cikkíráshoz is kiváló :D). Akit érdekel az ajánlat, az kattintson az árra, mely továbbítja a termékhez.

IMG_3818

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.