A Koa and the Five Pirates of Mara című ügyességi játékban az egyedüli ellenségünknek a kissé körülményes irányítás bizonyult, de szerencsére könnyedén elsajátítható.

Mara szigetcsoportjánál járunk, ahol Koát irányítva 8 különböző szárazföldi területen futhatunk versenyt az idővel, miközben kagylókat, gyöngyöket, fogaskerekeket és szemetet gyűjtögethetünk. A sztori kissé nyúlfarknyi, hisz a pályákon szlalomozva s ugrabugrálva csupán annyi a feladatunk, hogy megszerezzük azt, amibe éppen belebotunk. Közben pedig jóindulatú NPC-k sokasága igyekszik a kedvünkre lenni, vagy éppen megkérni bennünket, hogy valamit hozzunk el számukra. Ezért mindent egybe vetve úgy jellemezhetném a Koa and the Five Pirates of Mara, mint egyfajta „feel good” platformert.

Néha azért találkozhatunk különböző, látszólag rossz szándékú szerzettel is, leginkább félreértett kalózokkal, akik közül a Summer in Mara című 2020-ban debütált játékban egyesek már talán megismerkedtek. Ebből kifolyóan következik tehát, hogy a Koa and the Five Pirates of Mara egy spinoff: az előző epizódhoz nem volt szerencsém és lehet, hogy a saját szegénységi bizonyítványomat villogtatom, de a tesztelés időszakáig még csak nem is hallottam róla. Szerencsére a játék béli események annyira nem eget rengetőek, ezért a spanyol fejlesztők produktuma a műfaj valamennyi érdeklődője számára kellemes szórakozást kínál.

Nem gondoltam volna, hogy a kissé gyermeteg grafikai körítés valójában veterán videojátékos fejjel mennyire élvezetes játékmenet köré épül. Az anime külcsín ugyanakkor telitalálatnak minősült és egy végtelenül barátságos és kedves hangulatú világ tárul elénk. Mindemellett némi mondanivalót is belecsempésztek a készítők, legyen az például a környezetünk és tengereink védelme vagy az elfogadásra való ösztönzés. A nyolc teljesen eltérő csapdával felszerelt pályatípust alapvetően hajóval érhetjük el, a főhadiszállásunkként szolgáló szigetünk és utazási eszközünk mellett fejleszthetjük a ruhatárunkat is. Hasznosságát tekintve inkább csak középsőnek találtam értelmét, mivel sosem voltam kibékülve az célszerűtlen skincunaminak, és ráadásul ezúttal még a szigetet is megspékelhetjük turisztikai (?) látványelemekkel. Mindehhez azonban a karaktereknek el kell cipelnünk az általuk kért – első bekezdésben felsorolt – tárgyakat, de akadnak olyan jóakaróink, akik a pályák teljesítése után kedveskednek nekünk.

Ha már a bevezetőben röviden felcsigáztam a kedves olvasó érdeklődését, hangyányit az irányításra is kitérnék. Az ugyanis a kezdeti időszakban nehezen megszokható, köszönhető a fix, nem túl rugalmas kameraállásnak, de tán a sok éves rutinomnak köszönhetően sikerült felül kerekednem a megpróbáltatásokon. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, a Koa and the Five Pirates of Mara kellemes időtöltésnek bizonyult, ugyanis röpke 5 óra alatt sikeresen kiveséztem, amit arra érdemesnek találtam. Ezután már csak a speedrunnerek fognak benne tartalmat találni. A több, mint 30-ból egyébként akadnak benne szép számmal 5-10 másodperc alatt abszolválható szintek, de az utolsó megmérettetést leszámítva fejenként 2-3 perc elegendőnek bizonyult.

Pontszám: 7/10
Fejlesztő: Chibig, Talpa Games, Undercoders
Kiadó:
Chibig
Platform:
PC, Switch, PS4|5, Xbox Series One & Series X|S

Hirdetés