Hirdetés

A pandémia okozta bumm utáni jelentős visszaesés nem csak a streaming szolgáltatókat hozta kellemetlen helyzetbe: kevesebb PC fogy mostanában, a gyártók a szolgáltatásokban és az AI-ban hisznek, de kérdéses, hogy a fogyasztóknak valóban ezekre van-e szükségük.

Hogyan győzz meg valakit, aki alig több, mint egy éve vásárolt vadonat új laptopot, ami tökéletesen kiszolgálja, hogy újabbra váltson? Valószínűleg számtalanszor felmerült ez a kérdés az elmúlt hónapok során a különböző gyártók marketinges-gárdáinak ötletbörzéjén, ugyanis valóban érdekes kihívással néznek most szembe a számítógépeket eladni kívánó cégek.

Kevesebb PC fogy mostanában, az AI hozhat áttörést?

A pandémia alatt mindenkinek gép kellett, akinek nem volt, vett egyet magának, ha más miatt nem, akkor azért, mert kénytelen volt. Így hát akinek kellett egy számítógép, főként laptop, annak már van, manapság pedig ha jól választott, az alig 1-1,5 vagy maximum 2 éves számítógépe még jó pár évig kiszolgálja.

A gyártók ennek annyira nem örülnek. A Canalyst szerint 2022-ben 16%-kal csökkentek a PC eladások, míg a Gartner 28,5%-os csökkenést mért a tavalyi utolsó negyedévben a 2021-es utolsó negyedévhez képest, ami az eddigi legnagyobb visszaesés azóta, hogy a Gartner nyomon követi a számítógép piacot.

Vannak, akik az AI-ban látják a jövőt: az Intel és az AMD is készül AI képességekkel felszerelni a következő generációs lapkáikat, ez azonban nem jelenti még azt, hogy ennek gyakorlati hasznát is vehetnék a felhasználók, hiszen ennek kihasználásához még nem igazán vannak szoftverek.

A Microsoft is az AI-ban hisz: a felhasználók több területen is találkozhatnak a mesterséges intelligencia által működtetett funkciókkal a Windows-ban és a Microsoft Office termékekben is.

A másik megközelítés, amit a gyártók alkalmaznak, az a szolgáltatásokra helyezett fókusz. Nem gyártók akarnak lenni, hanem szolgáltatók. A HP például nem a gaming gépek gyártója akar lenni, hanem egy gaming megoldást nyújtó cég.

Hogy a gyakorlatban ennek a felhasználók mennyire látják majd hasznát, az a jövő kérdése, mindenesetre ha a hardver önmagában nem tudja eladni a gépeket, sejthető, hogy szoftveres megoldásokkal próbálkoznak majd.

Ti mit kerestek egy új gépben?

Kiemelt kép: fauxels

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.