Bevezető

Mindig mondjuk, hogy N+1-edik kínai gyártó, sok van már belőlük, nem? De igen, viszont vannak olyanok, akik figyelmet érdemelnek, sőt, akadnak, akik az élmezőnybe tartoznak. Utóbbi csapat tagja a Huawei, a Xiaomi és a Vivo, előbbibe pedig talán beleillik a Homtom, ami viszont inkább Távol-Keleten próbálkozik, de az öreg kontinenst sem hagyja figyelmen kívül, erre példa a Homtom S8 is, amit a Tomtop küldött el nekünk.

Többféle kategóriába sorolják a mobilokat: a B-be az üzleti, a C-be a fiatalos és színes, a T-be a strapa-, az S-be pedig a kijelzőre koncentráló modellek kerültek. Tesztalanyunk, a HomTom S8 szlogenje: “a keskenység mögött”, ami szintén az előlapra utal. Rengeteg dolgot tartalmaz a doboz: ajándékba kapunk üvegfóliát, tartót, OTG-kábelt, microUSB kábelt, töltőfejet.

Külső, kijelző

Nyilván azért az anyaghasználat is megmutatja, hogy nem egy csúcsmasinával van dolgunk, főleg műanyag és üveg uralja a telefont, a keret viszont alumínium. Az összeszerelési minőség abszolút rendben van, nem recseg a készülék, pedig próbáltam rendesen megnyomorgatni. Az előlapot egy 5,7″-es, 720 x 1440 pixeles kijelző uralja, aminek szélei oldalra nyúlnak le, fényereje és betekintési szögei is elfogadhatók.

A 82%-os képernyő/előlap arány elég jó, a pixelsűrűség viszont nem, a HD+ helyett nyugodtan elférhetett volna egy FHD+ panel, bár ennyiért ne legyünk telhetetlenek. Van felül egy elég nagy és piros értesítő led, akár a blackberrys mobiloknál, a vezérlőgombokat szoftveres formában érjük el, a 3,5 mm-es jack kimenet szerencsére nem maradt el.

Hardver

A Homtom S8 lelke egy MediaTek MT6750T lapka, ebben egy nyolcmagos processzor dolgozik, magonként 1,5 GHz-es órajelen. Ennek egyáltalán nem kunszt meghajtania a HD+ képernyőt, pláne úgy, hogy 4 GB RAM-ot pakoltak a telefonba. A grafikus gyorsítást az ARM Mali-T860 MP2 végzi. Elég bőkezű volt a cég a tárolóegységgel, hiszen papíron 64, a valóságban viszont nagyjából 57 GB áll szabadon rendelkezésre, amit még akár 128 GB-os microSD-vel is ki lehet bővíteni.

Szoftver

Az Android 7.0 operációs rendszerrel nem sokat foglalkoztak a mérnökök, egy-két egyedi ikonon kívül mindenhol a gyári felület köszön vissza, így egyrész könnyebb (lenne) frissíteni a szoftvert, másrészt nincsenek feleslegesen lassító, háttérben zajló folyamatok. A meglehetősen pörgős rendszerben beállíthatjuk, hogy a vezérlőgombok milyen sorrendben legyenek alul.

Extraként sorolhatók fel a mozgási gesztusok, például három ujjal a megjelenítőn suhintva képernyőképet készíthetünk, kettővel pedig szabályozhatjuk a hangerőt. Be lehet kapcsolni, hogy lefelé fordítva a készüléket elnémuljon a hívás értesítése, vagy hogy a fülhöz emelve hívjuk az adott számot. Vannak még sima gesztusok is, a zárolt képernyőre kell különféle formákat rajzolni, és elindul a kamera, a zenelejátszó, esetleg más, előre beállított funkció akvitálódik.

Minden androidos program megtalálható a telefonon (YouTube, Térkép, számológép, SMS-kezelő, e-mail kliens stb.), extra az alkalmazás zároló, a Documents To Go dokumentumolvasó, valamint az FM-rádió, amihez a füles elengedhetetlen. Hátulra került az ujjlenyomat-olvasó, külön menüpontot kapott ez a szoftverben, a pontossága nem kérdőjelezhető meg, a sebessége viszont hagy némi kívánnivalót maga után.

Kamera

Három kamera is található a Homtom S8-on. Elöl egy 13 megapixeles egységbe lehet mosolyogni, hátul pedig két szenzor is megfigyelhető, az egy 16, a másik pedig 5 megapixeles. A vállalat a mélységélességre használja a dupla megoldást, mondjuk elég bugyután, hiszen a közepe lesz a képeknek éles, a többi pedig homályos, ezt akár szoftveresen is meg lehet oldani. Videókat Full HD-ban lehet rögzíteni, maximum 30 fps sebességgel.

A programban lehet váltani panoráma, a sima és a homályosítás (blur) módok között, a beállításokban pedig szórakozhatunk az érzékenységgel, az expozíció korrekcióval, a rácsvonalazással, az önkioldóval, a sorozatfelvétellel.

Érdekes módon telefonon visszanézve kiegyenesedik a mosolyunk, ha a fotókat nézzük, de gépen teljesen más lesz a, szó szerint, összkép (teljes méretű fotók ITT). Egész korrektek a színek, a vonalélesség, a részletesség már nem annyira jó, de nyugodtan lehet kattintgatni. A dupla hátlapi villanó sötétben jön jól, nélküle sem esik kétségbe az eszköz, ha stabilan tartjuk, meglehetősen jó minőségű alkotások készíthetők.

A hangszóró nem szól rosszul, ha nem várunk el felső kategóriás hangminőséget, akkor nyugodtan lehet magunkat különféle dallamokkal szórakoztatni.

Adatkommunikáció, akkumulátor

A legfontosabb: van B20-as 4G/LTE. Ezen kívül sem állunk rosszul, hiszen adott a dual standby SIM (ha nem bővítjük a memóriát), a Bluetooth 4.0, a 802.11n-es WiFi, az FM-rádió, valamint az A-GPS (GLONASS).

A Homtom S8 akkumulátora 3400 mAh-s, elég gyorsan fel lehet tölteni, hiszen gyorsan magába szippantja az energiát, elég erre szűk két óra, de fél óra már fél napos üzemidőt jelent. A teljes kapacitás nagyjából egy, másfél napig képes életben tartani a készüléket, ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módokat, akkor akár többre is számíthatunk.

Végszó

A Homtom S8 a Tomtop kínálatában most akciósan 134 dollár, ami nettó áron számolva 35 ezer forintot jelent, erre azért még érdemes rászámolni a vámot és az ÁFA mértékét, így azért 40 ezer fölé kúszhat a végösszeg. Persze még ennyiért is abszolút vállalható a dolog, sőt, ilyen árcímke mellé ritkán jár ilyen kijelző, ekkora akkumulátor, pláne ennyi rendszermemória. Nyilván a garancia fontos szempont, egy Kínából rendelt telefonnál pedig ezzel lehetnek problémák, így érdemes inkább nem számolni vele. A készülék tehát jó vétel, nem az év vásárlása, de olcsón kínál korrekt szolgáltatásokat.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt

1 hozzászólás

  1. Az előlapi kameráról nem sok szó esett. Hagy némi kívánnivalót a képek láttán. Hiába a 13mpx az eredmény katasztrófa.

Comments are closed.