Hirdetés

Az Apple beadta a derekát, jövőre enyhülhet a kék és zöld buborékok háborúja. Főleg Amerikában az embereknek kifejezetten fontos lett az üzenetbuborék színe, ha kék (iMessage), akkor király vagy, ha zöld (sima SMS, Android), akkor nem vagy király. Ez főleg abból adódhat, hogy az USA-ban a piac közel 50%-át az Apple uralja.

Nálunk ez nem annyira mérvadó, a legtöbben valamilyen appot használunk a platformok közötti csevegésre: Messenger, WhatsApp, Viber, Telegram. Nemrég írtunk róla, hogy a Nothing csinált egy Chats névre hallgató alkalmazást, ami gyakorlatilag lehetővé teszi a Nothing Phone (2) tulajoknak, hogy iMessage-et küldjenek Androidos telefonról. Nem tudni, hogy ez befolyásolt-e bármit is, de megérkezett az Apple hivatalos válasza.

Az Apple szóvivője a 9to5Mac-nek azt nyilatkozta, hogy 2024-ben (vélhetően az év második felében) integrálni fogják az RCS-t az Üzenetek appba, ami sokkal jobb élmény lesz a platformok közötti kommunikációra, mint az SMS vagy az MMS. Fontos, hogy az RCS nem váltja le az iMessage-et, az Apple nem akar tőle megválni, szerintük ez továbbra is a legbiztonságosabb (egyébként végpontok között titkosított) kommunikáció az Apple felhasználóknak.

Mi az az RCS? Az RCS (Rich Communication Services) lehetővé teszi, hogy mobilneten vagy Wi-Fi hálózaton keresztül cseveghessünk, küldhessünk fájlokat, fotókat. A Google gyári üzenetküldő alkalmazása ezt már régóta támogatja.

RCS (Rich Communication Services)
RCS (Rich Communication Services) illusztráció

Az iPhone-ok esetében az RCS sok iMessage-szerű funkciót fog elhozni, pl. olvasási nyugtákat, látni fogod, ha a másik fél gépel, megoszthatod ezen keresztül a lokációdat, illetve a képek és videók továbbítása is jobb minőségű lesz. Az Apple a GSMA-val fog együtt dolgozni az RCS protokol fejlesztésén, hogy titkosítás szempontjából is megfeleljen az elvárásoknak.

A döntést valószínűleg az EU, a Samsung és a Google nyomása is elősegítette, az USB-C-t is megnyertük idén. Egy szó mint száz: 2024-ben az iPhone-osok és az Androidosok közötti kommunikáció a gyári Üzenetek appban is már neten keresztül fog történni. Hogy a buborék színe zöld marad-e, az egyelőre jó kérdés.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.