Hivatalos az iPhone 15 széria, az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus is megkapta a dinamikus szigetet, a 48 megapixeles főkamerát és az USB-C csatlakozót, a Pro modellek még jobban eltérnek a simáktól, megérkezett a titán keret és a műholdas autómentő-hívás is, ráadásul még olcsóbbak is lettek a mobilok, legalábbis hazánkban.

A legszembetűnőbb változás, hogy idén már a nem Pro modellek is dinamikus szigettel érkeznek, aminek a funkcionalitása kibővült az elmúlt év során.

Hivatalos az iPhone 15 széria - képeken a mobilok

iPhone 15

Az iPhone 15 kijelzője 6,1 hüvelykes, az iPhone 15 Plus pedig 6,7 hüvelykes panellel érkezik, ami a tavalyiaknál fényesebb, a HDR fényerő 1600 nit, míg a csúcsfényerő 2000 nit, ez az iPhone 14 csúcsfényerejének a duplája.

A hátlapi élek lekerekítettek, ami így kellemesebb fogást biztosít. A hátsó üveg szín-infúziós, ami a színezet precízebb finomhangolását tette lehetővé.

A tavalyi szokáshoz hasonlóan a nem-Prók idén is egy korábbi lapkát kaptak, ezúttal az  iPhone 14 Prókban debütált A16 Bionicot.

Az Apple nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra az idei bemutatón, kiemelték, hogy 75%-ban újrahasznosított alumíniumot, az akkumulátor esetében 100% újrahasznosított kobaltot, az áramkörökhöz pedig 100%-ban újrahasznosított rezet használtak.

Hivatalos az iPhone 15 széria - az új 48 megapixeles főkamera

A sima iPhone 15-ök 48 megapixeles főkamerára váltottak, ami a pixelösszevonást követően 24 megapixeles képet eredményez, valamint lehetővé vált a kétszeres nagyítás (telefotó-szerű) digitálisan, ekkor egy 12 megapixeles képet kapunk.

De ami még ennél is érdekesebb, az az automatikus portré mód, ami utólag is használható. A telefon felismeri, ha ember van a képen, ekkor rögzíti a mélység-élesség információkat, ennek segítségével pedig utólag is van lehetőség portré fotóvá alakítani a képet, vagy megváltoztatni a fókuszt, hasonlóan a filmszerű módhoz.

Megérkezett a második generációs ultra wide band chip, ami az előzőhöz képest akár háromszoros távolságon is működik, de ami még izgalmasabb, hogy a barátok megkeresésére is használható, iránymutatással és távolság-jelzéssel, mint az AirTag-ek esetében.

Telefonálás esetén adott lesz az új gépi tanulásos modellen alapuló zajszűrés.

Tovább bővül a műholdas szolgáltatások köre, az Egyesült Államokban már autómentő is hívható műholdak segítéségével, ha nem lenne térerő.

Megtörtént az USB-C-re váltás, de a sima iPhone 15-ök USB sebessége nem változik. Új EarPods is érkezett, ami szintén USB-C-s.

A környezetvédelem érdekében a korábbi bőr helyett idén már a FineWoven nevű anyagot használják a tokoknál és kiegészítőknél.

Az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus szeptember 15-én 14:00-tól előrendelhető, szeptember 22-től pedig kapható, az iPhone 15 indulóára 128 GB tárhellyel 399 990 forint, az iPhone 15 Plus indulóára 449 990 forint.

Tavaly az iPhone 14 128 GB-os verziója 449 990 forintos indulóáron vált kaphatóvá, míg a Plus 499 990 forintba került szintén 128 GB-os kiszerelésben.

Hivatalos az iPhone 15 széria - titán keret

 

iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max

Teljesítmény terén az iPhone 15 Prók az A17 Pro lapkával érkeznek, ami egy 6 magos CPU-t tartalmat 2 teljesítmény maggal és 4 energiahatékony maggal. A lapka újdonsága, hogy megkapta az AV1 dekódert, ami egy hatékony videós formátum, számos internetes streaming platform használja már.

Hivatalos az iPhone 15 széria - USB 3 vezérlő a Prókban

Egy USB 3-as vezérlő is a repertoár rész lett, így akár 10 Gbps-os sebességre is képes lehet a telefon a csatlakozón keresztül, ami jelentős előrelépés az USB 2.0-hoz viszonyítva. A gyári kábel csak USB 2.0-át támogat, így a sebességnövekedés kihasználásához másik kábelre lesz szükség, ilyen egyébként az Apple-től is kapható, de nem kötelező az övékét használni. Az új csatlakozó és az USB 3 támogatás kinyitja a lehetőségek tárházát, többek közt USB-s tárhelyek, mikrofonok, de akár 4K-s kijelzők is csatlakoztathatóak a telefonhoz.

Hivatalos az iPhone 15 széria - A17 Pro GPU részlege

A GPU szintén 6 magos, 20%-kal gyorsabb, mint korábban, de ami ennél is fontosabb, hogy támogatja a hardveresen gyorsított ray tracing-et.

A némító kapcsolót leváltotta az akciógomb, amire szinte bármi beállítható, akár teljesen egyedi shortcut is a parancsok alkalmazás segítségével.

Hivatalos az iPhone 15 széria - gyújtótávolságok a Pro Max esetében

Megújult a 48 megapixeles főkamera, jobb képeket készít alacsony fényviszonyok mellett, kevesebb a becsillanás és az Apple AI rendszereinek segítségével teljes felbontású HEIF képeket is készíthetünk vele. Változtatható lett a gyújtótávolság, 24 mm, 28 mm és 35 mm között választhatunk a főkamera esetében.

Hivatalos az iPhone 15 széria - 3D-s sensor shift stabilizáció, 5-szörös telefotó egység

A Pro Max megkapta az 5-szörös optikai zoomra képes egységet, 120 mm-es gyújtótávolsággal. Az új telefotó kamerát immáron egy 3D-s sensor-shift stabilizáció segíti.

Hivatalos az iPhone 15 széria - 5-szörös telefotó kamera

Megérkezett a 4K 60 FPS-es ProRes felvétel, lehetőség van külső tárolóra rögzíteni az USB-C csatlakozón keresztül, ráadásul támogatott lett a LOG formátum, ami az utólagos színkorrekció során hasznos, illetve ezek az első telefonok, amik támogatják az ASEC (Academy Color Encoding System)-et.

Hivatalos az iPhone 15 széria - spatial videó

Bemutatkozott a spatial videó funkció, ami 3D-s videó rögzítését teszi lehetővé, ezeket a felvételeket később vissza lehet nézni a Vision Pro szemüvegen, de a funkció csak az év során később válik elérhetővé.

Hivatalos az iPhone 15 széria - 3-szoros telefotó kamera

Fejlődött az ultraszéles kamera, makró fotók készítésére is használható.

A Prók megkapták a titán keretet, ráadásul a belső is megújult, így könnyebben javíthatóak lettek elvileg, a hátsó üveg pedig könnyebben cserélhető. Színek terén fekete titán, fehér titán, kék titán és természetes titán a választék.

Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max szeptember 15-én 14:00-tól előrendelhető, az iPhone 15 Pro indulóára 128 GB tárhellyel 499 990 forint, az iPhone 15 Pro Max indulóára 256 GB tárhellyel 599 990 forint, a telefonok szeptember 22-től lesznek kaphatóak.

Tavaly a 128GB-os iPhone 14 Pro indulóára 569 990 forint, a Pro Maxé 629 990 forint volt.

Az árak csökkenése a gazdasági helyzet javulásának köszönhető, az Egyesült Államokban ugyanis megmaradtak a tavalyi árak, a Pro Max esetében az idei indulóár megegyezik a tavalyi 256 GB-os Pro Max verzió árával (mivel idén 128 GB-os verzió már nincsen).

Hirdetés
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.