Kamu hirdetésként átverés terjed a Facebookon, amely egyszer rendszerhibára, egyszer „készlet túlcsordulásra” hivatkozva 1 euróért ígér egy Samsung Galaxy S9 okostelefont. Természetesen a hihetetlen ajánlat ordas nagy kamu, a Samsung tavalyi csúcstelefonja 150 ezer forint környékén kapható jelenleg a nagyobb áruházláncokban.

A kamu cikkeket több domainről és több Facebook profilról is hirdetik, a legjobb megoldás, ha egyikre sem kattintotok rá!

Azon kívül, hogy figyelmeztetitek ismerőseiteket is a kamuhírről, sok mást sajnos nem tudtok tenni, maximum jelenteni a Facebook felé. Ezt két kattintással meg lehet tenni: az átverős posztok jobb fölső sarkában a három pontra, majd “Hirdetés jelentése” gombra kattintsatok. Utána a “Félrevezetés vagy csalás” opcióra nyomjatok rá.

A Facebook hírfolyamba bekerülő adathalász hirdetéseket, mint a csatolt képeken is láthatjátok, tört magyarsággal és gagyi képekkel illusztrálják, így könnyen ki tudjátok őket szúrni.

Az Index.hu arculatával is visszaélnek csalók és a hírportálra megszólalásig hasonlító oldalon keresztül kínálnak 1 euróért iPhone-t. Természetesen ez az ajánlat sem igazi! A lap megkereste a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetét, akik azt mondták, tudnak az átverésről és már nyomoznak az ügyben.

Így néz ki az Index arculatát felhasználó adathalász kamucikk:

Fotó: Index.hu
Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.