Sokan nagyon naivan állnak a Facebook-on megjelent tartalmakhoz, pedig amit kiraknak a portálra, az nem mind igaz, valós vagy jó szándékú. Vegyük sorrendbe őket…

Vannak olyan oldalak, melyek kérik egy felugró ablakban, hogy lájkold az oldalt mielőtt megtekinted az adott cikket. Ezzel alapjáraton nincs gond, ha azonnal be lehet ezt az ablakot zárni, viszont ha ehhez kötik a megtekintést, az már régen rossz. A másik verzió, amikor megosztáshoz kötik és ezt olyan jól álcázni tudják, hogy az ember észre se veszi, hogy megosztotta a hírt, csak mások látják az idővonalán és így terjed. Vannak olyan oldalak, melyek alá beépítenek egy alkalmazást, ami hozzáférést kér a személyes adatainkhoz, hogy utána megnézhessük a cikket, ez viszont veszélyes is lehet, hisz Facebook-on fent van szinte minden személyes adatunk, akár telefonszám is és ezeket bármikor megtudhatják a rosszakarók, ha nem ügyelünk.

Dunát lehetne rekeszteni, annyi típusa van ezeknek a hoax, lájkvadász oldalaknak, illetve híreknek, sok esetben maga a hír is kamu, a címmel mindenkit felcsigáznak, az emberek megosztják a cikket, aztán látják, hogy az egész egy átverés, de a megosztással a hír terjed. Legyetek nagyon körültekintőek, hogy mi a cikk forrása, a HVG összegyűjtötte a legtöbb kamu oldalt, ahol lehet tájékozódni ezekről.

Mit tudsz tenni ha ilyet látsz? A Facebook beépített funkciójának köszönhetően te is tudod jelenteni a szerinted hamisnak ítélt oldalt/hírt.

Bejegyzés jelentése

Ha megvan a kéretlen tartalom, akkor a nyílra kattintva előjönnek a lehetőségek, itt válaszd a “Bejegyzés jelentése” menüpontot.

Utána ez a képernyő fog fogadni, mindegyik pontnál más lehetőséget fog feldobni, mutatjuk, hogy miket:

Bosszantó vagy érdektelen

Ha az elsőt választod, akkor inkább a rád vonatkozó lehetőségeket ajánlja fel. Le tudod tiltani az idővonaladról, diszlájkolhatod az oldalt, de akár üzenetet is írhatsz neki, hogy min kéne javítani.

Úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon

A másodikat választva már inkább a Facebook felé jelentjük a problémát, a fenti menüpontok között tudjuk pontosítani, hogy miért nincs helye az adott oldalnak vagy tartalomnak a közösségi oldalon.

Kéretlen tartalom

Az utolsó menüpontnál kombináltan ránk is vonatkozó lépéseket is tehetünk, mint az első menüpontnál, de jelenteni is lehet a Facebook felé.

Amennyiben szeretnétek megóvni másokat is, hogy nehogy beleszaladjanak egy lájkvadász, hoax oldalba, akkor mindenképp jelentsétek a Facebook felé, ugyanis egyedül az oldala az algoritmusa fejlesztésével nem tudja kiszűrni ezeket, ehhez kellenek a felhasználói visszajelzések is.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.