2016 nevezhető az AR és VR tartalmak évének is. Utóbbi kifejezést többen ismerhetitek, itt ugyanis egy teljesen virtuális valóságot látunk, nem azt, ami valójában ott van. A legnépszerűbb VR platformok az Oculus Rift, a HTC Vive és a Samsung Gear VR. Ezeken a szemüvegeken keresztül olyan helyekre juthatunk el, ahol még sose jártunk, illetve olyan érzetet is kelt, mintha ott lennénk.

vrEzzel szemben az AR (augmented reality) magyarul a kiterjesztett valóságot jelenti. A nevében is benne van, itt tulajdonképpen a valósághoz adunk hozzá virtuális dolgokat, ennek legékesebb képviselője a Pokémon GO, melyben kameránk segítségével láthatjuk a valóságot, ahol megjelennek a virtuális zsebszörnyek.

pokemon-goMíg a VR-t leginkább tartalomfogyasztásra használják, addig az AR-nek más felhasználási területei is vannak. Egy kis háttérsztori…Az első AR rendszer Louis Rosenberg nevéhez és a ’90-es évekhez köthető, ez a rendszer pedig az emberi teljesítmény javítására és távoli feladatok elvégzésére szolgált. Ezután 2000-ben Bruce H. Thomas megalkotta az első AR játékot, az ARQuake-et, aminek hátránya, hogy egy igen méretes felszerelés kellett hozzá.

Több nagyobb cég dolgozik AR szemüvegén, csak hogy említsek néhányat: Google Glass, Microsoft HoloLens, Magic Leap, Sony Smart EyeGlass, CastAR. Az eszközökön túltekintve applikációkban is találkozhattunk már AR technológiával, gondoljunk csak a Google Translate valósidejű fordítására, de ott van a Snapchat és az MSQRD is, ezek mind a valóságot egészítik ki virtuális elemekkel.

blipparMa már reklámokban is találkozhatunk a kiterjesztett valósággal. Az Adamsky Budapest 2016 nyár eleje óta a Blippar szerződött partnere hazánkban. Számos AR projekten vannak már túl és augusztus elején igazi különlegességgel rukkoltak elő. Az Andrássy út elején létrehoztak egy virtuális óriáshálót és a Blippar applikációval ezt életre lehet kelteni, ahol különböző videós tartalmak mellett nyerni is tudnak a felhasználók a Pepsi-nek köszönhetően.

Az AR és VR tartalmak/eszközök/appok folyamatosan jönnek és hódítják meg a piacot. A kiterjesztett valóságot is használjuk nap mint nap, noha fel sem tűnik.

Ti használtok valamilyen AR appot?

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.