Magyarországon egyelőre nem tudjuk, mikor is válnak elérhetővé az első fogyasztói 5G hálózatok. Annyit viszont tudunk biztosan, hogy nagy szolgáltatók hazánkban is tervezik kiépíteni ilyen típusú hálózataikat.

Mostani cikkünk megpróbálja érdekességként összeszedni, hogy a világ más tájain milyen készülékek kaphatóak vagy lesznek kaphatóak és miben különböznek ezek 4G-s társaiktól.

A piacon jelenleg 3 nagy gyártó rendelkezik 5G képes mobilokba beépíthető modemmel. Ezek a Huawei Balong 5000, mely a Mate 20X 5G-ben és az ősszel piacra kerülő Mate X-ben található meg. A Qualcomm X50-es modeme, amit a Snapdragon 855 mellé kérhetnek a gyártók és végül a Samsung Exynos 5100, mely az S10 5G-ben és várhatóan a Note 10 Plus 5G-ben is megtalálható lesz. Ehhez a kis családhoz fog jövőre csatlakozni az MTK az M70-es modemével és végül az Apple sem marad le a buliról, főleg mióta bevásároltak. Lássuk a készülékeket!

Xiaomi Mi Mix 3 5G

forrás: GSMARENA

A Mi Mix 3 5G a Qualcomm modemjét használja, Kínán kívül már az Egyesült Királyságban is megvásárolható. Az első generációs 5G képes mobilok még sajnos nem az SoC-be épített modemmel rendelkeznek, hanem egy külön lapka kerül beépítésre, ami néhány esetben a belső áramkörök teljes átépítését igénylik. A normál Mi Mix 3-hoz képest itt az 5G-s chip beépítésén kívül növelni tudták az akkumulátor kapacitást, de a 3800 milliamperóra így sem lett túl acélos. Ezen kívül mindenben megegyezik a készülék a nem 5G-s variánssal.

LG V50 ThinQ

forrás: GSMARENA

Az LG az idei MWC-n jelentette be a V50-et, ami szinte teljes egészében megegyezik a V40-el. Ezzel egyidőben azt is megtudtuk, hogy az 5G képes mobilokat az LG-nél a V-széria fogja ezentúl képviselni. A mobil először az amerikai Sprint szolgáltató kínálatában lesz exkluzív ajánlatként elérhető. A Qualcomm X50-es modemét használja a V50 és az internetre felkerült tesztek alapján ha elég közel helyezkedünk el az adótoronyhoz, az 1 Gbps-os letöltést is simán elérhető. Ezzel a sebességgel egy Netflixes sorozat egész évada letölthető pár másodperc alatt. Itt már egy 4000 milliamperórás akkumulátort kapunk, amivel már kicsit tovább tudunk száguldozni a hálózaton egy töltéssel.

Samsung S10 5G

forrás: GSMARENA

A Samsung az S10 készülékcsalád bemutatásakor már leleplezte az S10 5G-t, viszont a piacra kerülés egészen mostanáig váratott magára. A mobil még az S10 Pluszhoz képest is nagy, 6,7 hüvelykes kijelzőt kapott. Cserébe az eddigi legnagyobb akkumulátorral szerelt Samsungot köszönthetjük, a nem  kevesebb mint 4500 milliamperórás teleppel. Ez az egyik legtöbb helyen kapható 5G képes mobil, ugyanis Amerikán kívül már Európában és Dél-Koreában is kapható. Nem is vártunk kevesebbet a világ legnagyobb mobilgyártójától. A Samsung készülékei más-más belsővel rendelkeznek attól függően, hol kerülnek piacra. Az amerikai piacon a Qualcomm modemével szerelt kiadás valószínűleg jobb üzemidővel rendelkezik, hiszen a Snapdragon 855 7nm-es gyártástechnológián készül szemben az Európában forgalmazott Exynos 9820-al, amit 8 nm-en gyártanak.

Mate 20X 5G

forrás: GSMARENA

A Huawei első 5G képes készülékének az alapja a főleg mobiljátékokra kihegyezett Mate 20X. Ha a Samsung S10 5G-t nagynak hittük, akkor itt egy óriással kerülünk szembe, ugyanis 7,2 hüvelykes képernyőt kapunk. De míg a csak 4G-képes variáns egy méretes 5000 milliamperóra kapacitású teleppel rendelkezett, a 20X 5G csupán 4200 milliamperórával kell, hogy beérje. Ez, ha a készülék méreteit nézzük rendkívül meglepő. A kissebb telep egyik oka az lehet, hogy a Balong 5000 bizony nem kevés helyet foglal el, így az akkumulátornak kevesebb hely jutott. A mobil Kínában már elérhető, de három angol szolgáltató is jelezte, hogy forgalmazni fogja a 20X 5G-t.

ZTE AXON 10 Pro 5G

forrás: GSMARENA

A tavalyi amerikai fiaskó után idén a ZTE is próbálja magát összeszedni, melynek jeleként be is jelentették az Axon 10 Pro 5G-t. Hasonlóan több 5G-s mobilhoz, ez is a 4G-s változat 5G modemmel felturbózott változata. Legutóbb a mobil 20x hibrid zoomjával készült fotók miatt került be a hírekbe, melyek elkészítéséhez a 3 optika adatait összedolgozza a szoftver. Kínán kívül már több európai országban is kapható és az ára sem jár az egekben. 900 eurós kártyafüggetlen árral még a pénztárcabarátabb 5G képes készülékek közé tehető.

Nubia X 5G

2019 elején mutatta be a Nubia a 2 kijelzős Nubia X-et, pár hete pedig a China Mobile’s 5G-s rendezvényén leleplezték az 5G-s kiadást is, ami ha csak azt nézzük, hogy az eredeti ajánlat még Snapdragon 845-tel került piacra nem is rossz fejlődés. A hátsó kijelző OLED technológiát használ, így nincs szükség előlapi kamerára, de más szempontból is hasznos lehet egy második kijelző.

Lenovo Z6 Pro 5G

A Lenovo jelenlegi csúcskészüléke sem maradhatott ki az 5G-s kiadásból. A rendkívül szemrevaló mobil 4G-s kiadása Kínában pimaszul jó áron érhető el, igaz van még mit fejlődnie a gyártónak, mert például a képalkotás nem az erősségük. Ez a mobil is csak Kínában lesz kapható, európai terveiről a Lenovo/Motorola egyelőre nem árult el sokat.

OnePlus 7 Pro 5G

forrás: GSMARENA

A OnePlus elég fiatal vállalatnak számít, ahhoz képest pedig sokszor a nagy gyártókat megszégyenítő árú és minőségű ajánlatokkal áll elő. A remekül sikerült 90 Hz-es AMOLED kijelzős 7 Pro-t sem hagyhatták ki az 5G-s buliból. A 4000 milliamperórás akkumulátor viszont kicsit kevésnek érződik, főleg ha meghagyjuk a kijelző képfrissítését is magas értéken.

Természetesen 2020-ban minden nagyobb gyártó csúcs-csúcskészüléke képes lesz felcsatlakozni az új szupergyors letöltéssel kecsegtető hálózatokra. Néhány gyártó már jelezte, hogy dolgoznak ilyen készülékeken. Többek között a Sony, Realme, Oppo, Vivo, Redmi, Honor is készül piacra dobni ilyen készülékeket. Az árak pedig előbb vagy utóbb lejjebb fognak majd csúszni, ahogy a technológia egyre elterjedtebb lesz.

Hirdetés
Évek óta kiemelt figyelemmel követem a mobilgyártók fejlődését, de nyitott szemmel járok és majdnem minden ami tech érdekel. Remélem évről-évre egyre érdekesebb hírekkel számolhatok be nektek!