A sok pletykálgatás, szivárgás után most végre hivatalos a HMD Global legújabb okostelefonja, a Nokia 8! A készülék a csúcskategória képviselői mellé csatlakozik, ugyanis Snapdragon 835-ös rendszerchipet kapott 4 GB RAM társaságában. Létezik belőle 6/128 GB-os kivitel, méghozzá kék színben.

A 151,5 x 73,7 x 7,9 mm-es, 6000 series alumínium borítással rendelkező Nokia 8 kijelzője 5,3 hüvelykes és 2560 x 1440 pixel felbontású, a panel maga pedig IPS LCD. A fizikai hatásoktól a kijelzőt egy Gorilla Glass 5 típusú üveg véd, ami a Galaxy S8 előlapján is megtalálható. Ez a HMD Global első duál kamerás okostelefonja: a hátlapon két 13 MP-es ZEISS optika található, az egyik szenzoron van RGB színszűrő és ez optikai képstabilizátort is kapott, a másik pedig monokróm. A rekeszérték mindkét esetben f/2.0, a kamerát fázisdetektáló és lézeres autófókusszal is ellátták. Az előlapi kamera is szintén ZEISS és 13 MP felbontású f/2.0 rekeszértékkel bír, írni nem írják a terméklapon, de vélhetően ez is autófókuszos.

A készülékkel együtt debütált a bothie funkció, ami az elő- és a hátlapi kamerák képeit egyszerre engedi streamelni a YouTube-ra és a Facebookra.

A beépített tárhely 64/128 GB modelltől függően, mely UFS 2.1 típusú, de ha nem lenne elég, akkor 256 GB-ig bővíteni is lehet. Az ujjlenyomat-olvasó természetesen elengedhetetlen, a SIM-tálca két kártya befogadására képes, de hibrid kivitel, így választani kell a bővíthetőség és a dualSIM között.

A hangzással sem lesz probléma szerintem, ugyanis 3 mikrofon található a készülékben és a készülék Nokia OZO 360 fokos térhangzást képes produkálni.

Az akkumulátor 3090 mAh kapacitású, melyet USB Type-C porton keresztül tölthetünk, IP54-nek megfelelően fröccsenésálló, Cat.9-es LTE-re képes, van benne NFC és Bluetooth 5.0. A Nokia 8 Android 7.1.1 Nougat rendszerrel érkezik és elérhető lesz ragyogó kék, acélkék, acélszürke és ragyogó vörösréz színekben. Globálisan 600 euróba fog kerülni, ami kb. 185-190.000 Ft-nak felel meg, de hazai hivatalos árakról nincsenek még információink. A boltok polcaira szeptembertől fog felkerülni az új csúcsmobil. További részletek a Nokia oldalán.

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.