Hirdetés

Valószínűleg nagyon kevesen emlékeztek közületek arra, hogy a mobilozás hőskorában, még bőven az első iPhone és a ma ismert Android alapú telefonok előtt miféle különös szerkezeteket dobtak piacra a gyártók.

A legérdekesebb kütyük szerintem a forgatható kijelzős telefonok voltak, például a 2005-ös HTC Universal vagy az Európában valószínűleg közismertebb Nokia N90. A Windows Mobile 5.0-át, illetve a Symbian 8.1-et futtató mobilok nem lettek tömegtermékek, s bő egy évvel később az iPhone bemutatását követően szépen lassan az összes többi típusú és formájú telefon átalakult egy nagy fekete négyzet alapú kijelzővé. (Ha valakit érdekelnek, hogy milyenek voltak 2005 környékén az okostelefonok, ajánlom neki ezt a cikket.)

Most, 2020-ban azonban úgy tűnik, reneszánszát éli a gyártók útkeresése és újra kezdenek megjelenni a különlegesebb mobilok. Ilyen például a Samsung Z-szériájából a Flip vagy a Fold, vagy éppen az LG most bemutatott készüléke, a Wing, melyben nem hajlik a kijelző, hanem forog.

A mobilt az LG az Explorer Project keretein belül mutatta be, mely kezdeményezés célja „az eddig még fel nem fedezett mobilpiaci felhasználói megoldások megtalálása”. Ez azt sejteti, hogy a projekt keretein belül érkezhetnek újabb érdekes és különleges eszközök az LG-től, miközben a klasszikus okostelefonok piacán is folytatja a gyártó a fejlesztést a már biztosnak számító formákkal.

Az LG Wing hardvere

Az LG Wing bár látványosan a különleges kijelzőire épít, hardverben sem kell, hogy szégyenkezzen. 5G képes okostelefon, Snapdragon 765G SoC-vel (integrált X52 5G modemmel), 8GB RAM-mal és 256GB beépített, 2TB-ig bővíthető tárhellyel. Az akkumulátor 4000 milliamperóra, mely kapcsán kíváncsi vagyok, mennyi ideig fogja tudni a két kijelzőt működtetni, de ha le is merülne, vezeték nélkül vagy Quick Charge 4.0+-szal vezetékkel is fel tudjuk tölteni a Winget. Jack csatlakozó nincsen, csak USB Type-C. Vezeték nélkül Bluetooth 5.1, NFC 3.1 és Wi-Fi 802.11 (a, b, g, n, ac) áll rendelkezésünkre.

Így néz ki az LG Wing

Kamerarendszer

Kamerák terén három van a hátlapon, egy elrejtve az előlapon. A hátlapi kamerarendszer egy 64 megapixeles főkamerából (f/1,8), egy 117 fokos látószöggel bíró 13 megapixeles ultraszéles lencséből (f/1,9) és egy 120 fokos látószögű 12 megapixeles, gimbal technológiával stabilizált lencséből (f/2,2) áll. Utóbbi a legérdekesebb, ennek használatához ugyanis a felső kijelző elfordul, hogy az alsót fogantyúként használhassuk. A lencsét hattengelyes mozgásérzékelő stabilizálja, az irányítására pedig külön kezelőfelületet jelenít meg az alsó kijelző. A videók minősége és a funkciók várhatóan a V-széria modelljeiben elérhetőt fogják biztosítani a Wingben is.

Az előlapi kamerát az LG motorikus mechanizmus mögé rejtette, pop-up kameraként ugrik elő a készülékházból a 32 megapixeles szelfizésre szánt egység, így nem töri meg semmi a kijelzőt.

Az LG Wing kijelzői

Az LG Wing főképernyője egy 6,8 hüvelykes P-OLED panel, 20,5:9 képaránnyal és 1080 x 2460 (FHD+) felbontással. A második kijelző ez alatt található, a felső panel 90 fokban képes elfordulni róla. Az alsó megjelenítő 3,9 hüvelyk nagy és 1,15:1-hez képarányt biztosít 1080 x 1240 pixel felbontással. Érdekes, hogy az alsó kijelző G-OLED, így kérdés, hogy lesz-e látható minőségbeli különbség a megjelenítők között. Bár a második kijelzőt biztosító tokokkal az LG elég sok tapasztalatot szerzett az elmúlt években.

Az Android 10-re épülő LG UX alkalmazkodik a dupla megjelenítőhöz, így például a kamera, a térkép, a böngésző, sőt a legnagyobb videós platformok, így a YouTube is!

A készülék háza a nagynak mondható kijelző ellenére a 169,5 x 74,5 x 10,9 milliméteres méreteivel nem tűnik hatalmasnak. Ahogy 260 grammos súlya sem vészes, összehasonlítva mondjuk a Galaxy Note 20 Ultrával.

A cég a mozgó alkatrészektől függetlenül cseppálónak nevezi a készüléket (a MIL-STD 810G szabványnak is megfelelt) és azt ígéri, hogy a kijelzőt forgató mechanika öt éven keresztül napi száz forgatást kibír. Szám szerint ez kétszázezer kinyitás-zárás. A forgatást kettős zárszerkezet és hidraulikus lengéscsillapító intézi, utóbbi azt hivatott biztosítani, hogy könnyebben és biztonságosabban zárjon be a készülék. A pop-up kamerához pedig gyorsulásmérővel figyelt zárómechanizmust társítottak, mely már ismerős lehet más gyártók telefonjaiból. Így, ha leejtenénk a telefont nyitott kamerával, a készülék automatikusan bezárja a kamerát, megvédve azt a károktól.

Az LG Winget októberben dobja piacra a gyártó, először saját országában, Dél-Koreában. Ezt követően érkezik majd az észak-amerikai és az európai, így a magyar piacra is. Pontos megjelenési dátumot az LG egyelőre nem közölt, ahogy az árra is várni kell még.

Ez is érdekelhet:

Hirdetés
FORRÁSLG
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.