Az ASUS palettáján a Zenbook család mindig is az elegancia szinonimáját jelentette. Ha a modern technika mellett a laptopod külsejével eleganciát, letisztultságot és komolyságot sugallanál, akkor az egyik legjobb helyen keresgélsz. Ettől függetlenül az elmúlt időszakban számos remek ár/érték arányú Zenbook modell debütált a magyar piacon, melyek egyébként az OLED forradalmat is elhozták itthon ebben a szegmensben.

A Zenbook 14 OLED elsősorban mindennapi laptopnak készült, amelynek középpontjában az esztétika, a hordozhatóság és a médiafogyasztás áll. A megfizethetőbb Vivobook modellek és a kreatív szakembereknek szánt, prémium kategóriásabb ProArt modellek között helyezkedik el. Az itt lévő modell 12. generációs Intel Core i7-1260P processzorral rendelkezik, amelyet olyan vékony és könnyű laptopokba szánt az Intel, ahol némi hangsúlyt azért a teljesítményre is fektetnek. További jellemzői közé tartozik a 90Hz-es 1080p OLED kijelző, a 16GB memória és a villámgyors NVMe tároló, ezenfelül pedig kapunk még két Thunderbolt csatlakozót és egy 75Wh kapacitású akkumulátort, ami a gyorstöltést is támogatja praktikus USB-C porton keresztül.

A kijelző hagyományos zsanérmechanizmussal rendelkezik, de a tajvani gyártótól már megszokott módon az ErgoLift zsanérral a kijelző alsó széle úgy lett kialakítva, hogy a jobb levegő beáramlás érdekében kissé megemelje az alapot és ezzel együtt kényelmesebb gépelési élményt is biztosítson. Ez a megoldás egyébként lehetővé teszi, hogy a kijelző 180 fokban kinyíljon és laposan feküdjön, ami valós felhasználás esetén viszonylag ritkán fordul elő, de mindenképpen praktikus.

A Zenbook minőségérzet a teljes alumínium háznak köszönhetően abszolút megvan, a recsegés és ropogás kellemetlen zajai és a gagyiság jelei abszolút távol állnak ettől a szériától. Ez az alumínium ráadásul puha tapintású és matt felületű, ami nagyon jól néz ki, de sajnos nagyon nehéz tisztán tartani, az ujjlenyomatok azonnal megjelennek. A Zenbook 14 OLED két színben kapható, egy zöldes Aqua Caledon és a kékes Ponder Blue változatban, ami nálunk is járt. Mindkét árnyalat meglehetősen visszafogott, az Aqua Caledon inkább ezüstösnek, a Ponder Blue pedig inkább feketének tűnik, de a klasszikus ezüst és fekete megoldások között üdítő élmény ilyen gépeket látni.

A csodás OLED kijelző támogatja a 10 bites színeket és a HDR10 tartalmakat. Mint a legtöbb OLED panel, a Zenbook 14 OLED kijelzője is hihetetlenül széles színskálával rendelkezik, teljes mértékben lefedve az sRGB és DCI-P3 színtereket, valamint 97%-os Adobe RGB lefedettséggel. A dobozból kivéve a kijelzőt egy élénkebb színprofilra állították be, hideg színhőmérséklettel. A MyASUS szoftveren keresztül a felhasználó a kijelzőt sRGB, DCI-P3 vagy Display-P3 színtérbe kapcsolhatja, valamint számos más beállítást is módosíthat. Érdemes figyelni arra, hogy sok modellnél a gyártó a kijelzőt 60Hz-re állítja gyárilag, amit néhány felhasználó talán nem vesz észre. Az Intel Graphics Command Centerbe is be kell lépni, hogy a bitmélységet 8 bitesről 10 bitesre módosítsuk.

Itthon magyar nyelvű billentyűzettel árulja modelljeit az ASUS, a Zenbook 14 esetében pedig egy egészen jól használható, háttérvilágításos megoldásról van szó, amin egy teljes munkanap esetében sem tűnik kényelmetlennek a gépelés. A trackpad ugyan nem közelíti meg az Apple szintjét, de jól használható és a Numberpad funkció egy szuper találmány. A biztonságos és gyors bejelentkezéshez praktikus, hogy a bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasóként is funkcionál. Az alulra pozícionált hangszórók meglehetősen középszerűek, a HD webkamerával pedig szintén nem mi rendelkezünk majd a legélesebb képpel az online meetingen.

A két Thunderbolt 4 USB-C port mellett egy HDMI 2.0b csatlakozó és a jack-csatlakozó kapott még helyet a jobb oldalon, ellentétes oldalon pedig még egy USB-A 3.2 Gen 2 és egy microSD kártyaolvasó jár. Ezzel a kínálattal és a Thunderbolt 4-es USB-C port sokoldalúságával igazából megvan mindenünk, ami kellhet. A teljesítmény a P-szériás processzornak hála átlag feletti. Az Intel Core i7-1260P 4 P-maggal és 8 E-maggal rendelkezik és benne van az Intel Xe integrált grafikus processzor, amely az egyetlen GPU ebben a gépben. A MyASUS alkalmazással beállítható a ventilátorprofil, ami viszont a készülék teljesítményét is módosítja. Három üzemmód áll rendelkezésre: Performance, Standard és Whisper.

A Full HD vagy akár 4K-s egyszerű tartalmak megvágásával, vagy egyszerűbb képszerkesztéssel és irodai munkával bőven elbír a Zenbook 14. A játékteljesítmény cserébe érthetően gyenge, hiszen az integrált Xe grafika egyszerűen túl gyenge ahhoz, hogy a legújabb AAA címeket stabilan 1080p 30fps felett futtassa, még a legalacsonyabb beállítások mellett is. A Zenbook 14 OLED 75Wh kapacitású akkumulátorral rendelkezik. A laptophoz egy 65W-os USB-PD töltő tartozik, amely gyorstöltéssel 49 perc alatt tölti fel az akkumulátort 60%-ra. Átlagos használat mellett 5-6 óra teljes munkaidő kihozható a gépből, de nyilván ez nem a grafikai szerkesztést és videóvágást jelenti.

A Zenbook 14 OLED egy nagyon jó vékony és könnyű laptop, amely sokak számára lehet ideális választás. A koronaékszer az OLED kijelző, amely lenyűgözően néz ki, a teljesítménye jó irodai, iskolai és alkalmi médiakészítési használatra, a billentyűzet kényelmes, a trackpad jól működik, és a színek is nagyon el lettek találva.

Hirdetés
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.