FIGYELEM! A CIKK SPOILEREKET IS TARTALMAZHAT!

A gamer világ fele biztosan ismeri az Ubisoft nagyszerű játéksorozatát, az Assassin’s Creed-t. A sorozatnak rengeteg tagja van, cikkünk alanya, az Assassin’s Creed: Liberation az Assassin’s Creed III után került kiadásra és ezzel a hatodik a nagysikerű sorozatban. Ez a játék kevésbbé ismert, hisz a többi játékban olyan “nagy” karakterekkel játszhatunk, mint Altair, Ezio Auditore, Connor Kenway és Edward Kenway, azonban ebben a játékban női szereplővel vagyunk, névszerint Aveline de Grandpré-val. 

Egy kis háttérsztori…A játékot az Abstergo Industries bocsájtja ki. A játék természetesen az asszaszinok és a templomosok ellentétét mutatja be, de kicsit megmásítva Aveline történetét, hogy bemocskolják az orgyilkosok rendjét. Azonban Erudito meghekkelte az Animust, így mi megtudhatjuk az igazi történetet is, de csak az után, hogy a hamis történet lement. Ezt úgy kell érteni, hogy a játékban van egy karakter, aki a Citizen E nevet viseli, ha őt a játék során egy-egy fontosabb sztori mozzanat után megtaláljuk és megöljük, akkor feloldjuk a valós emléket és megtudhatjuk, hogy mi is történt valójában és mi az, amiben a templomosok változtattak. Ez néha érdekes fordulatokhoz vezet például Aveline nevelőapjával, nevelőanyjával kapcsolatban és magával Aveline-nel is kapcsolatban.

Az elején nem túl nagy lelkesedéssel vágtam bele a játékba, gondoltam, hogy hát ez egy kisebb játék, nem olyan nagy mint az Assassin’s Creed III vagy a IV, ezt afféle kis kiegészítőként fogtam fel. De később rájöttem, hogy nagyon is van jelentősége a játéknak és később annyira érdekfeszítővé vált a történet, hogy nem bírtam letenni a kontrollert. A játék vége felé még Connor is megjelent, együtt dolgozhattunk egy küldetésen, ez különösen meglepett. Na, de nagyon elkalandoztam, térjünk vissza a játék történetéhez. A Liberation 1765 és 1780 között játszódik, a francia-indián háború végén és főleg New Orleansra és a Mocsárvidékre koncentrál.

A játék úgy kezdődik, hogy Aveline New Orleans utcáin elszakadva édesanyjától elkezdett kergetni egy kakast, majd elfogják, mert azt hiszik róla, hogy ő is rabszolga. Később egy Agaté nevű rabszolga kiszabadítja őt, kiképzi Avelinet és belépteti az asszaszinok rendjébe, ezáltal Agaté az ő mentorává vált. Ahogy nőtt Aveline, úgy egyre jobban a rabszolgatartás ellenségévé vált, így egész életében azon volt, hogy New Orleans városában megszűntesse a rabszolgatartást. Rengeteg ellenséggel találja szembe magát Aveline, azonban képzett asszaszinként könnyedén elbán a szembejövő ellenfelekkel. A történet fő ellensége egyszerűen a “Company Man” nevet viseli, az ő identitását próbáljuk felfedni.

Nem részletezném nagyon, hogy mik történnek, de van egy fontos tényező, amiben eltér az összes többi Assassin’s Creed-től ez a játék. Aveline ugyanis három uniformist ölthet magára. Lehet előkelő hölgy, asszaszin vagy rabszolga. Minden öltözetnek megvan a maga előnye és korlátja, ha például előkelő ruhát visel, akkor nem tarthat magánál fegyvert a rejtett pengét leszámítva, illetve nem mászhatunk fel sehova, leszámítva a létrákat. Ha asszaszin ruhát viselünk, akkor a hirhedtségünk könnyen megnő, és nehezen vihető le, azonban minden fegyvert használhatunk. A rabszolgaruha előnye, hogy szintén minden fegyvert viselhetünk, sőt még a hírhedtségünket is csökkenthetjük plakátok letépésével, azonban a védelmünk sokkal kevesebb, így nyílt konfliktusban nehezebben állja a sarat a kis hősünk.

A játékban meglepődtem, amikor megjelentek az első infók egy maja korabeli ereklyéről, így tudtam, hogy itt sem maradhat el az Első Civilizációs szál sem. Ez az Assassin’s Creed-ek aduásza, rengeteg játékos, és köztük én is főleg ezért játszom ezt a sorozatot, mert ez annyira érdekes tud lenni, hogy teljesen lefoglalja az embert. De ez nem minden, a játék végére Aveline családjáról és elvesztett édesanyjáról is megtudunk mindent, szóval érdemes elkezdeni a játékot!

A játék végét persze nem árulom el, de rengeteg csavar, váratlan fordulat van a játékban. Ha meg kéne fogalmaznom a mondanivalóját, azt mondanám, hogy az Assassin’s Creed: Liberation lényege, hogy megmutassa, hogy a nőkben is van annyi erő és kitartás, hogy kiálljanak magukért és társaikért. Engem nagyon meggyőzött a Aveline sztorija és maga a játék is, csak az az egyetlen gondom vele, hogy vége. Szivesen játszanám tovább 🙂 De sebaj, ősszel érkezik az Assassin’s Creed: Unity és Rogue, úgyhogy idén sem maradunk izgalmak nélkül!

Egy trailer, ha meggyőztelek:

Akinek megtetszett a játék, az eléri az összes platformon, tehát PC-n, Xbox360-on és PS3-mon. Jó játékot mindenkinek!

A játék PC-s gépigénye:

Minimális gépigény: Ajánlott gépigény:
CPU: Intel Core i3 2105 @ 3.1 GHz or AMD Phenom 2 X4 955 @ 3.2GHz
CPU: Intel Core i5 2400S @ 2.5 GHz or AMD FX 4100 @ 3,6 GHz or better
RAM:

http://gepigeny.hu/
2 GB RAM
RAM:

http://gepigeny.hu/
4 GB RAM
VGA: Nvidia GeForce 8800GT or AMD Radeon HD4870 (512MB VRAM & Shader Model 4.0)
VGA: Nvidia GeForce GTX 570 or AMD Radeon HD7870 (1280MB VRAM & Shader Model 5.0) or better
DX: 10
DX: 11
OS:

http://gepigeny.hu/
Windows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8 / 8.1 (both 32/64bit versions)
OS:

http://gepigeny.hu/
Windows Vista SP2, Windows 7 SP1, Windows 8 / 8.1 (both 32/64bit versions)
HDD: 3500 MB available space
HDD: 3500 MB available space
Hang: DirectX Compatible Sound Card with latest drivers
Hang: DirectX Compatible Sound Card with latest drivers
Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.