Hirdetés

Bevezető

A táblagépek finoman szólva sem élik fénykorukat. Amikor 2010-ben az Apple bemutatta az első iPadet, még mindenki ámult-bámult a nagy kijelzős megoldáson. Azóta viszont már az okostelefonok is jelentősen megnőttek, így a kisebb képernyővel szerelt tabletek szinte már egyáltalán nem keresettek. Nem véletlen, hogy a cupertinóiak is felhagytak a mini sorozattal, helyette inkább a 10″ körüli kategóriát erősítik. Sőt, tesztalanyunk, a Turbado jóvoltából rendelkezésünkre bocsátott Apple iPad 9.7 (2018) végre nem horroráron kezdett, kellemes szolgáltatásokkal érkezik, így könnyedén akár sikeres termék lehet.

Külső

Semmi ördöngősség nincs a 240 x 169,5 x 7,5 milliméteres Apple iPad 9.7 (2018) külsejében: minőségi anyaghasználat, üveg és alumínium borítás, hibátlan összeszerelési minőség. Vízállóság nincs, ez mondjuk egyáltalán nem is jellemző a szegmens tagjaira. A formatervet már évek óta ismerhetjük, az Apple inkább csak vékonyított és némileg csökkentette a kávákat, de őrült nagy előrelépés nem történt az utóbbi időben.

Az iPad képernyője 9,7″-es, 1536 x 2048 pixel jelenik meg rajta, a 264 ppi-s panel IPS, aminek köszönhetően remek betekintési szögekkel, fényerővel és színekkel találkozhatunk. A tartalomfogyasztásra maximálisan alkalmas készülék 4:3-as kijelzője a mai nyújtott okostelefonok között elsőre fura lehet, de ekkora eszköznél mégis optimálisabbnak tűnik ez a kivitelezés. Újítás, hogy a tablet támogatja az Apple Pencil érintőceruzát, így a megfelelő alkalmazásokban firkálgathatunk is.

Hardver

Az Apple iPad 9.7 (2018) belsejében ugyanaz a hardver dolgozik, mint az Apple iPhone 7-ben, ez Apple A10 Fusion chipsetet jelent. A 16 nanométeres lapkában négymagos processzor dolgozik, kettő erősebb, kettő energiatakarékosabb maggal. A grafikus gyorsítást a PowerVR Series 7XT GT7600 Plus (hexa-core) végzi, emellé jár még 2 GB RAM, ami androidosoknak nevetségesen kevésnek tűnhet, de egyébként tisztességesen helytáll az iOS-nél.

A rendszersebesség módfelett jó, tényleg minden akadásmentesen működik, kiválóan használható a masina. Kétféle tárhellyel kapható az iPad, a szűkebb pénztárcával rendelkezőknek a 32 GB-os (ebből 27 GB használható) verzió ajánlható, a tehetősebbek vagy multimédiára éhesebbek pedig a 128 GB-osat választhatják.

Szofver

Az Apple iPad 9.7 (2018) fedélzetén az iOS 11 dolgozik, az az iOS, amivel azért rendesen küzd nemcsak az Apple, hanem a felhasználók is. Pedig elég sok jó funkcióbővülést hozott, pláne az iPadek esetén, habár az ikonkészlet semmit sem változott, a widgeteket is csak a felülről lehúzható információs függönybe helyezhetők.

A gesztusvezérlés szuperül működik, a TouchID ujjlenyomat-olvasóval ellátott home gomb (ami nem mellesleg villámsebesen és elképesztően precízen ismeri fel a mintákat) rendes fizikai billentyűként használható, kettőször lenyomva a vezérlőpult nyílik meg (felfelé legyintéssel is), itt leljük fel az alkalmazásváltót, a gyorsbeállítások ikonjait, plusz néhány funkció piktogramjait is (ne zavarj mód, fényképező, zene).

Okos dolog az osztott képernyős mód, de annak is lehet örülni, hogy ujjmozdulatokkal át lehet fájlokat helyezni egyik mappából a másikba. Alul a dockra is helyezhetünk ki ikonokat, de a legutóbb használt programok is kijelzésre kerülnek. A gyári alkalmazások között minden ismerőst megtalálunk: iMovie, Numbers, Pages, Photo Booth, Fotók, Térképek, Óra, App Store, iBooks.

Kamera

Nagy meglepetés nincs, az Apple iPad 9.7 (2018) 8 megapixeles, f/2,4-es kamerát kapott, ami 1080p-ben 30 fps sebességgel veszi fel a videókat. Szelfizni az 1,2 megapixeles fényképezővel lehet.

Ahogy az lenni szokott, elég szűkösek a beállítások, a módok között fotó, videó, négyzet és panoráma található, ezen felül egy érintéssel aktiválhatjuk a HDR-t, a Live Photost és az időzítőt.

A képminőségről nem lehet ódákat zengeni, táblagépes berkekben helytáll az iPad, de ennél többet ne várjunk tőle, nem ezzel örökítenénk meg egy nyaralást, de szükséghelyzetben jól jöhet, bár leginkább nappal, éjjel már zajosabb lesz a végeredmény.

Adatkommunikáció, akkumulátor

Az Apple iPad 9.7 (2018) sima wifis, valamint 4G-s verzióban kaparintható meg. Előbbiben a wifin kívül van még Bluetooth, utóbbiban viszont az LTE-s képességeken felül az A-GPS (GLONASS) is vonzó tulajdonság lehet. Infra, NFC, ilyenek sajnos nincsenek.

A 32,4 Wh-s akkumulátor tartja az Apple által oly régóta ígért 10 órás üzemidőt, ez általában filmnézésnél, böngészésnél érhető el, a dokumentumolvasást tovább, a játékot egy kicsivel kevesebb ideig bírja a készülék.

Összegzés

Az Apple iPad 9.7 (2018) 32 GB-os, wifis változata 110 900 forintba kerül a Turbadónál, ami annak tudatában, hogy ez egy új és almás táblagép, teljesen jónak mondható. Ennyi pénzért ugyanis tényleg egy kiválóan használható eszközt kap a vásárló, ami szuper kijelzővel, még manapság is bőséges erőt kínáló hardverrel, valamint nagyon jó üzemidővel rendelkezik. Az iOS méltó társ lehet a mindennapokban, a kamera pedig inkább csak jó, hogy van, mintsem kiváltja a jobb fényképezőket. Ennyiért bátran ajánljuk, bár azért tudni kell, hogy az LTE-s változat 146 900 forintért jelentős felárat jelent.

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt

1 hozzászólás

Comments are closed.