Hirdetés

​Minden játékos szívét megdobbantják a következő szavak: 1 ms, FreeSync, extra portok, pivot és 240 Hz. Ezekre mind képes az AOC AGON AG251FZ.

Ami bizonyára leginkább izgatja a fantáziátokat, az a 240 Hz-es képfrissítési ráta. Ha azt nézzük, ez nem túl gyakori a monitorok piacán és ezek a megjelenítők nem is olcsók. Erre képes pl. a Dell Alienware AW2518H, az Acer XF250Q és az ASUS ROG Swift PG258Q is. Az AOC monitora versenyképes árával hívja fel magára többek között a figyelmet, de ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az áttekintést a dizájnnal.

Dizájn

Maga a monitor könnyű, műanyag borítással rendelkezik, három oldalán 1 cm-es, alul 2 cm-es kávákkal. A felület mindenhol matt, leszámítva alul az elejét, ahol fényesebb, szálcsiszolt fém hatású burkolatot kapunk. Elől láthatjuk az AOC gaming almárkájának, az AGON feliratát.
A talapzat nagyon masszív, szolid, ezüst színű fém, ami igen nagyfokú mozgatást tesz lehetővé. A monitor magassága 13 centivel állítható, oldalirányba 20-20 fokkal forgathatjuk, 25 fokban tudjuk dönteni, illetve azt is lehetővé teszi, hogy pivot módban használhassuk, ott ugyanúgy forgatható és dönthető. Ilyen szempontból nagyon rugalmas.
Ha ránézünk a hátuljára, akkor rögtön szembetalálkozunk a ‘V’ alakú széltől szélig nyúló markáns, bordó sávval, aminek tetején a szellőzőnyílásokat találjuk, az alján pedig két oldalt a különböző portokat. Az ezüst színű talppal és gerinccel, valamint a fekete és bordó színek kombinációjával a monitor megjelenése abszolút kellemes és mondhatni gamer.

Portok tekintetében nem szűkölködtek… Alul külön megtaláljuk az áramforrás csatlakozóját, mellette van egy DVI és két HDMI, melyek közül az egyik MHL-t (Mobile High-Definition Link, ezen keresztül mobilt is lehet csatlakoztatni a tévéhez) is támogat, van egy DisplayPort és a régebbi videokártyákhoz egy VGA port is. Van fejhallgató és mikrofon pass-through portunk és egy miniUSB, amin keresztül a csomag tartalmát képező, indokolatlanul nagy távirányítót tudjuk összekötni a monitorral (hozzánk hiányosan érkezett, a mi csomagunkban nem volt ilyen). Ezzel a távirányítóval úgy tudunk navigálni a monitor menürendszerében, hogy nem kell a monitor alján a gombok után kajtatni.

A távirányító, amit mi nem kaptunk

Még nem értünk a portok végére, alul van még egy USB-B port, amin keresztül a géppel tudjuk összekötni a monitort, így tudjuk használni a két USB 3.0 portot, valamint a jobb oldalon lévő két USB-t. A sárga színű csatlakozó abban különbözik, hogy ezen keresztül folyamatosan áramhoz jut a rá csatlakoztatott eszköz, tehát akár okostelefont is tölthetünk vele, miközben ki van kapcsolva a számítógép. Amikor először megláttam ezt az antennaféleséget a monitoron, nem tudtam mire vélni, aztán rájöttem, erre lehet a fejhallgatónkat akasztani (bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki nem látott még ilyet).

Az AG251FZ-ben van két 3 W teljesítményű hangszóró is, ezeket akkor érdemes csak használni, ha mondjuk filmet nézünk vagy zenét hallgatunk és nem vágyunk házimozi hangzásra, de ha az ember ilyen kaliberű gamer monitort vesz, akkor vélhetően a jobb minőségű hangzásról is gondoskodik.
Ugyan nem minden fém a monitoron, de ez szerintem nem is baj, a megjelenítési minőség kárpótol minket ezért.

Nézzük a specifikációkat.

Az AOC AGON AG251FZ képátlója 24,5 hüvelyk, felbontása pedig FullHD, pontosan 1920 x 1080 pixel, standard 16:9-es képarányú eszközről beszélünk. A panel TN LCD, aminek megvan a maga hátránya az IPS-sel szemben, főleg a kontrasztarány tekintetében (ami itt 1000:1-hez), viszont a fényerő korrekt 400 cd/m2, a betekintési szögek kiválóak és 1 ms a válaszidő. A panel felülete matt, a tükröződést így minimalizálták, a háttérvilágítás egyenletes és a színek reprodukciója is kiváló (sRGB színtér 93%-át lefedi). Az ideális színhőmérséklet 6500K, a monitoré pedig elég közel van ehhez, pontosan 6814K.

A monitoron másodpercenként 240x frissül a tartalom, ami kimondva is sok.

Én egy 144 Hz-es monitorral is elégedett lennék, de azért érezhető a különbség a 144 és a 240 Hz között. Már az egér mozgásának fluiditásából lehet látni, hogy változott a képfrissítés, a játékok pedig egészen fantasztikusan gördülékenyek. Nincs más dolgod, mint a Windowson belül az adapterbeállításoknál benyomod a 240 hertz képernyő-frissítést és bekapcsolod a FreeSyncet, amennyiben AMD kártyád van.
Ahogy mondtam, a 120/144 Hz is remek, de pont olyan érzésem van a 240 Hz-re váltással, mint amikor az ember 60 Hz-ről vált 120 Hz-re. Túl nagy jelentősége nincs, viszont érezhetően simább lesz a játékmenet, kisebb lesz az elmosódás mértéke. Az 1 ms-os válaszidővel a pixelek gyakorlatilag tudják tartani a tempót a magas képfrissítéssel is. Tényleg élmény volt vele játszani, legyen az FPS vagy bármilyen kompetitív játék.

Lessünk bele a menürendszerbe.

A monitor alján lévő bal első gomb a forrás kiválasztására szolgál, a másodikkal az előre beállított játékos módok között lehet váltogatni, a középsővel az árnyékok intenzitását szabályozhatjuk, a negyedikkel pedig a menübe léphetünk be. Összesen 8 menüpontunk van: Luminance, Image Setup, Color Setup, Picture Boost, OSD Setup, Game Settings, Extra és Exit.
Az elsőnél a világítással, fényekkel kapcsolatos opciókat találjuk, a másodiknál a színhőmérsékletet állíthatjuk, külön szabályozhatjuk színenként is az RGB skálán, a Picture Boosttal extra fényerőt és kontrasztot adhatunk, az OSD-n belül magának a menünek a beállításait kapjuk (sajnos magyar nyelv nincs benne), a Game Settingsen belül a profilokat szabhatjuk testre, van egyébként szemkímélő mód is, az Extráknál pedig láthatjuk többek között az aktuális beállításokat. Jól átlátható minden, kár hogy nincs magyar nyelv és hogy közvetlenül a monitorról nem lehet állítani a képfrissítést.

Összegezzünk!

Megéri-e az AOC AG251FZ gaming monitora? Az biztos, hogy 240Hz-en játszani nagyon király, a 25 hüvelykes képátló bőven elegendő egy átlagos játékosnak, bár mindenkinek más az igénye. A FullHD-s felbontás ezen az áron magától értetődő volt, hisz nagyobb, mondjuk 1440p-s monitor ilyen képfrissítéssel alig van és azok is nagyon drágák. Az AOC AG251FZ több hazai viszonteladó kínálatában is kapható 110 és 130.000 Ft közötti áron. A 240 Hz nem létszükség, de na! 240, az 240!
Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.